Kaikki on katoavaista - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Kaikki on katoavaista

Kuva: Anu Leppänen
Hevosala joutui Twitterin markkinalibeeralien hampaisiin viime viikolla. Kuvituskuva.

Valuuko verovaroja pulpeteista pilttuisiin? Peruskoulun ja hevostalouden rahoituspohjat heitettiin viime viikolla yhteiseen somesoppaan, jonka päähämmentäjinä Twitterissä häärivät Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Mikko Kiesiläinen ja mediavaikuttaja Tuomas Enbuske.

[embed]https://twitter.com/TuomasEnbuske/status/912680338266181633[/embed]

Otetaan sopivan kärjistetty perusväittämä, rinnastetaan luku asiayhteyteen täysin kuulumattomaan asiaan ja viimeistellään keitos kunnon kourallisella populismia. Somesoppa on valmis!

Tuomas Enbusken kaltaisella mediavaikuttajalla on valtaa, jota hänen soisi käyttävän vastuullisemmin. Twiitistä kun voi saada sellaisen kuvan, että hevostaloutta suurin piirtein tekohengitetään rahoilla, jotka on nipistetty peruskoulun määrärahoista.

Pitää paikkansa, että rahapelitoiminnan tuotoista maksetaan hevostaloudelle tänä vuonna noin 40 miljoonaa euroa.

Entisistä veikkausvoittovaroista, nykyään virallisesti rahapelitoiminnan tuotoista, valtio muuten suunnittelee maksavansa ensi vuonna 357 975 000 euroa yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen sekä 238 294 000 euroa taiteen edistämiseen (lähde: Valtion talousarvioesitys 2018).

Kuka nekin on lobannut?

Toistetaan nyt faktat, jotka eivät tunnu olevan kaikilla hallussa. Suomessa Veikkauksella on lakiin kirjattu yksinoikeus rahapelien toimeenpanemiseen, ja rahapelitoiminnan tuotoista jaetaan arpajaislain mukaan:

1) 53 prosenttia urheilun ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen sekä nuorisotyön edistämiseen;

2) 43 prosenttia terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen;

3) 4 prosenttia hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen.

Tänä vuonna Veikkauksen edunsaajille jakaman summan on arvioitu olevan reilun miljardin euron luokkaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hallinnoima osuus tästä on siis 53 prosenttia, Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osuus 43 prosenttia ja Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) 4 prosenttia. OKM päättää entisen Veikkauksen jakamista avustuksista, STM:n vastuulla on päättää entisen RAY:n avustusten jakamisesta sosiaali- ja terveysalan järjestöille. MMM puolestaan tekee päätökset hevostalouden eduista, joihin Suomen Hippos tekee esityksensä.

Arpajaislain mukaan ”hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen tarkoitetusta tuotosta osoitetaan vähintään 95 prosenttia raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestölle sekä tämän jäsenyhteisöille.”

Näin toimii suomalainen rahapelimonopolijärjestelmä, joka toki näyttää olevan punainen vaate markkinaliberaalille Enbuskelle ja kumppaneille. Se on kuitenkin hölynpölyä, että hevosalalle kaadettaisiin jostakin mystinen 40 miljoonan tukipaketti, joka samaan aikaan olisi pois peruskoululaisilta. Rahapelituotoilla ei makseta ainuttakaan ruotsintuntia.

Hevosala on riippuvainen Veikkauksen jakamista varoista. Toki rahapelitoiminnan tuotoista on riippuvainen moni muukin taho, kuten erilaiset sosiaalialan järjestöt. Kaikki perustuu rahapelien monopolijärjestelmään, jota kohtaan esitetään säännöllisesti kritiikkiä. Edunsaajien tulevaisuus ja pelihaittojen ehkäiseminen ovat yleisimpiä argumentteja, joilla monopolijärjestelmää puolustetaan.

Raviurheilu on siitä erilainen edunsaaja, että se myös tuottaa miljoonia euroja vuodessa totopelieurojen muodossa. Vuonna 2016 totopelien kokonaisvaihto oli 235,3 miljoonaa euroa.

Vaikka asia ei ole näin yksinkertainen, hevosala siis tuottaa pelkästään totopeleinä yli 235 miljoonaa euroa ja takaisin tulee rahapelitoiminnan tuottoina tänä ja ensi vuonna noin 40 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomen 74 200 hevosta työllistävät Hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen raportin mukaan välillisesti noin 15 000 henkilöä.On kuitenkin hyvä tiedostaa, etteivät osuudet pelituotoista ole kiveen hakattuja ikuisiksi ajoiksi. Arpajaislakiin on merkitty nyt neljän prosentin osuus, mutta lainsäädäntö elää poliittisten voimasuhteiden mukana.

Lähitulevaisuudessa hevosalan on huolehdittava totopelien elinvoimaisuudesta, saada koko ala entistä yhteiskuntakelpoisemmaksi ja pitää perusfaktat päätöksentekijöiden mielessä.

Kun tuotonjaosta eri edunsaajille seuraavan kerran päätetään, päätöksenteko perustuu toivottavasti ensisijaisesti numeroihin. Raviurheilun kannalta on tärkeää, että totopelien osuus koko Veikkauksen peleistä olisi vähintään tuon neljän prosentin verran, eikä osuus ainakaan laskisi. Kovassa nousussa oleva peli kansainvälisiin ravikohteisiin paikkaa sitä aukkoa, joka syntyy kotimaisten ravien totovaihtojen pienenemisestä.

Päätöksentekoon vaikuttavat silti vahvasti myös hallituspohja ja se, miltä hevostalous ja raviurheilu näyttävät rivikansanedustajan tai –kansalaisen silmin. Tähän ei liity pelkästään rahapelituottojen osuudet, vaan laajemmin koko lajin julkikuva eläinsuojelullisista näkökulmista lähtien.

Jokainen somekuohu hautautuu lopulta uuden alle. Kaikesta populismistaan huolimatta tämä taisi kuitenkin olla tarpeellinen herätys koko hevosalalle. Hevostalous ja varsinkin raviurheilu joutuu jatkossakin perustelemaan olemassaoloaan ja rahoitusmalliaan päätöksentekijöille ja kansalaisille.

Aiheet Veikkaus
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallitus jätti raviväen odottamaan luvattuja rahoja kesän yli – Miksi jo tehtyä päätöstä veikkausvarojen kompensoinnista ei vain nuijittu pöytään budjetissa?

Elitloppet kiinnosti tv-tuotteenakin - Suomesta Solvallaan ennätysvaihdot

T5 ja T65 pääpeleiksi arki-iltoihin, asiantuntijat Suomenkin raveihin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video