Uutiset

Blogivieras: Ravihevosten huono kohtelu heikentää lajin imagoa

Anu Leppänen
Ravikilpailuissa otetuista lääkeainenäytteistä kaksi on osoittautunut kesän aikana positiivisiksi: kahden hevosen ja yhden ponin.

Porissa sunnuntaina 17.12. ensimmäisessä lähdössä nähty poikkeuksellisen törkeä hevosen ajaminen johti laajaan medianäkyvyyteen.

Osallistuin samana iltana jo pian lähdön jälkeen Twitterissä yksittäiseen keskusteluun asiasta ja totesin, että tapauksessa on eläinsuojeluilmoituksen paikka. Seuraavana iltana huomasin, että twiittini on julkaistu iltapäivälehdissä ja minua oli virheellisesti tituleerattu Hippoksen eläinlääkäriksi. Toimittajat eivät olleet minuun missään vaiheessa yhteydessä.

Hippos tiedotti maanantai-iltana ensimmäisen kerran tapahtuneesta ja tiistaina Hippos lähetti laajan mediatiedotteen, jossa kertoi tehneensä eläinsuojeluilmoituksen.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) otti minuun yhteyttä tiistaina iltapäivällä ja pyysi neuvoja tutkintapyynnön tekemiseen Porin tapahtumien johdosta. Kerroin, että Hippos on jo tehnyt asiasta eläinsuojeluilmoituksen ja arvioin, että asia etenee sitä kautta poliisitutkintaan, jos aihetta on.

Keskiviikon Hevosurheilussa Hippoksen toimitusjohtaja kertoi, että eläinsuojeluilmoitus tehtiin, koska radalla tapahtuneen perusteella epäillään, että kotona hevosta saatetaan kohdella samalla lailla. Ilmoituksen ensisijainen peruste on mielestäni epäily Eläinsuojelulain rikkomuksesta ravikilpailun yhteydessä. Rajusti hevosta käskenyt ohjastaja rikkoi mielestäni selkeästi ainakin lain kuudetta pykälää, johon on kirjoitettu ’…eläimen kohtuuttoman ankara kurissa pitäminen ja kouluttaminen sekä liian kovakourainen käsittely on kielletty.'

Porissa tapahtuneeseen törkeään hevosen kohteluun liittyvässä viestinnässä Hippoksen eläinsuojelusta vastaava eläinlääkäri on jätetty näkymättömään rooliin eikä Hippoksen toteuttamasta hevosen hyvinvointiohjelmasta tai sen kehittämisestä kerrota mitään. Luotettavuutta ravihevosten hyvinvoinnista huolehtimiseen lisäisi se, että asioita avaisi koulutettu asiantuntija, joka toisi esiin konkreettisia keinoja tilanteen parantamiseksi. Hippoksen tiedotteessa kerrottiin, että hallituksen puheenjohtaja ja hallitus tulevat tekemään toimenpiteitä, joilla hevosten asiaton kohtelu saadaan kokonaan loppumaan.

Jotta raviurheilu olisi elinvoimainen laji vielä tulevaisuudessakin pitää hevosen hyvinvointiasioita jatkuvasti ja näyttävästi kehittää. Kun epäkohtia, kuten esimerkiksi hevosen epäasiallista käsittelyä tai ongelmia kilpahevosten suun terveydessä havaitaan, pitää niitä ratkoa avoimesti ja napakasti. Asioihin puuttuminen vasta silloin kun joku muu on ne jo nostanut esiin, on auttamatta liian myöhäistä ainakin lajin imagon kannalta. Ministeriön rahahanat sulkeutuvat nopeasti, jos syntyy vaikutelma, että raviurheiluun liittyy hevosten huonoa kohtelua.

Raviurheilu on minulle rakas laji, jossa olen ollut mukana tavalla tai toisella koko elämäni. Toivon lajille valoisaa tulevaisuutta. Jos raviurheilun ja hevosen edun välille syntyy ristiriitaa, asetun kuitenkin aina hevosen puolelle. Hevonen on rakkaampi.Hyvää uutta vuotta hevosille ja raviurheilulle toivottaen,

 

Katja Hautala

Eläinlääkäri

Ravihevosenomistaja ja -kasvattaja

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video