Mikä on raviurheilun sprinttihiihto? - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Mikä on raviurheilun sprinttihiihto?

Kuva: Anu Leppänen
Härmän Tuplawoltissa puolet hevosista oli etusupralla samaan akaan kuin puolet takasuoralla. Kuka uskaltaa seuraavaksi kokeilla raveissa jotain uutta?

Maastohiihto tuskaili vuosia laskevan suosion kurimuksessa. Yksinäiset, puolen minuutin välein metsään lähteneet hiihtäjät eivät jaksaneet kiinnostaa 2000-luvun katsojia samalla lailla kuin lajin suurina vuosina.

Kun joku – todennäköisesti vähän ”boksin ulkopuolelta” – ideoi sprinttihiihdon, lajiniilot olivat kauhuissaan. Hieno laji raiskattaisiin ja perinteet tuhottaisiin.

Mutta toisin kävi: tänä päivänä ja Pyeongchangin  olympialaisissakin sprinttihiihto on kisojen parasta antia. Siinä missä pidemmät matkat saattavat ratketa jo ensimmäisten kilometrien aikana, sprinteissä jännitystä riittää aina finaaliin ja viesteissä viimeisille vedoille asti.

Pysyvätkö kaikki pystyssä, kun paikkoja alkumatkasta haetaan? Tai kun loppusuoran ajolinjoja valitaan maitohappojen jo rajusti jyllätessä? Kenelle viimeinen veto on yksinkertaisesti liikaa?

Raviurheilussa kaikki on tehty koko sen historian ajan suunnilleen samalla tavalla. Matkat ja lähetystavat vaihtelevat, mutta periaatteessa kierretään rataa ympäri ja katsotaan kuka on ensimmäisenä maalissa.

Vain näytösluonteisesti saatetaan käydä Kaivarissa tai Ideaparkissa ajamassa kilpaa suoralla – jopa lyhyttä matkaa useampaan kertaan lyhyin palautusajoin. Härmän Tuplawoltti, eli eri puolilta rataa samanaikaisesti starttaavat ja keskenään kilpailevat ryhmät, taitaa olla villeintä mitä oikeissa raveissa on Suomessa kokeiltu.

Luontokappaleiden kilpaillessa täytyy kilpailujen ideoijillakin olla suitset suussa. Kohtuuttomalle rasitukselle tai minkäänlaisille turvallisuusriskeille ei hevosia voi tietenkään alistaa.

Mutta mikä on se raviurheilun sprinttihiihto - uusi kilpailullinen innovaatio, joka tekee lajista entistä mielenkiintoisempaa ja herättää suurenkin yleisön mielenkiinnon sitä kohtaan?

Voiko olla, että kaikki on jo keksitty, ja että laji oli jo syntyessään valmis 2000-luvulle?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lauantain 75-ravit suorana lähetyksenä kanavalla 26

Kylmäveristen Suur-Hollola-ajoon alkuerät – Costello palaa tauolta

Uusi gallup: Kenelle kuuluu vastuu?

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video