Uutiset

Kuinka moni tiesi?

Anu Leppänen
”Hevosen hyvinvointi on tärkein teema.” Kuva: Anu Leppänen

Vaikea uskoa, että ensimmäisen tunnistusskandaalista – ei tosin sillä nimellä – kertoneen Suomen Hippoksen tiedotteen julkistamisesta ei ole kulunut vielä kuin 11 vuorokautta. Niin paljon asiassa on sen jälkeen tapahtunut, ja niin paljon uutta tietoa asiasta on paljastunut. Ja tippuu edelleen.

Vähänpä tiedote tiesi, kun siinä vapaasti lainaten kerrottiin, että Hippoksen sääntöjen perusteella virheellisistä tunnistamista ei ole mahdollista langettaa sanktioita ja että Hippoksen osalta asia on loppuun käsitelty.

Tämänpäiväisessä tiedotteessa julkistetaan 79 osittaiseen kilpailukieltoon – jonka aikana ne eivät saa osallistua Suomessa syntyneille hevosille rajattuihin lähtöihin – asetettua hevosta ja kerrotaan, että selvitystyö jatkuu. ”Tällä hetkellä kartoitetaan, onko vastaavia tapauksia vuosien aikana ollut muitakin ja miten prosesseissa on toimittu.”

Enemmän tiesi Ville Toivonen, joka alle vuorokausi ensimmäisen tiedotteen julkaisemisen jälkeen arveli tällä palstalla skandaalin laajenevan. ”Pahaa pelkään, että nyt ollaan nähty vasta jäävuoren huippu.”

Ravinetin tuorein uutinen asiasta kertoo tunnistusmahdollisuudesta ulkomailla vinkatun naapuriliiton toimesta. Kyseessä on jo neljäs skandaaliin kytkeytyvä hevosjalostusliitto, ja arvata sopii, että tietoa on ollut muuallakin.

En ryhdy hurskastelemaan. Olen varma, että jos olisin kasvattanut hevosia Suomen rekisteriin ulkomailla ja kuullut tällaisesta yleisesti käytetystä mahdollisuudesta, olisin myös käyttänyt sitä. Olisin mieltänyt sen sääntöjen kiertämiseksi, en rikkomiseksi.

Mutta selvää on, että tunnistuksista vastaaville liitoille keskusjärjestöstä puhumattakaan piti olla kristallinkirkasta, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä. Oikein ja väärin.

Iso kysymys kuuluukin: Kuinka moni tiesi? Pystyivätkö yksittäiset liittojen toiminnanjohtajat, tunnistajat tai aputunnistajat toimimaan sääntöjen vastaisesti ilman että puheenjohtajat tai muut esimiehet tiesivät toiminnasta? Saattoiko olla, ettei Suomen Hippoksen jalostusosastolla tiedetty siitä mitään?

Valitettavasti Suomen Hippos tuli asiassa ulos ennen kuin näitä asioita oli perin pohjin selvitetty ja tavalla, joka vaikutti väistämättä yritykseltä lakaista ikävä asia maton alle.

Nyt syntyi kuva, että käynnissä oleviin laajempiin selvityksiin ryhdyttiin vasta kun yleisen painostuksen edessä oli pakko - ei omasta aloitteesta ja halusta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hippos palauttaa takaisin loputkin tunnistussakot

Hippos ei valita hoviin – tunnistusskandaali ei silti vielä ohi

Hippos harkitsee tutkintapyyntöä poliisille asiakirjojen väärentämisestä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video