Uutiset

Rehula on Juntti isolla jiillä

Anu Leppänen
Juha Rehula jatkaa keskustalaisten kansanedustajien perinnettä Suomen Hippoksen puheenjohtajana.

Juha "Juntti" Rehula oli luonteva valinta Hippoksen puheenjohtajaksi. Helppoon saumaan hän ei kuitenkaan pääse.

Hippoksen valtuuskunta on äänestänyt kansanedustaja Juha Rehulan (kesk) yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Minään läpihuutojuttuna vaali ei kuitenkaan mennyt, vaan varapuheenjohtajan ominaisuudessa Hippoksen puheenjohtajana toiminut Kari Eriksson sai ensimmäisellä kierroksella vain yhden äänen Rehulaa vähemmän. Kun kaikki kolme Pasi Ollikaista ensimmäisellä kierroksella äänestänyttä siirtyivät toisella kierroksella Rehulan taakse, toinen kierros meni hänelle luvuin 23-19.

Rehula oli kisaan selkeä ykkössuosikki, ja tiukka äänestys kertoo Erikssonin erittäin onnistuneesta kiristä. Juha Rehulan kaliiberin poliitikkoja pyydetään puheenjohtajaehdokkaaksi yleensä vain sillä ajatuksella, että hän myös tulee valituksi. Rehula on kuudennen kauden kansanedustaja, entinen ministeri ja pääministeripuolue Keskustan varapuheenjohtaja.

Joku voi pitää kaikkia keskustalaisia kansanedustajia juntteina, mutta harva on sitä yhtä ylpeästi kuin Juha "Juntti" Rehula. Junttina hänet on tunnettu nuoruusvuosistaan asti, ja sellaisena hän kulkee edelleen, myös ravipiireissä.

Valtakunnallisessa ravipolitiikassa Rehula ei ole aikaisemmin vaikuttanut, mutta valintana hän on luonteva. Rehula on aito raviharrastaja, hevoskimppalainen ja petsari, jolla on taustaa myös Jokimaan ravirataa pyörittävän Lahden Hevosystäväinseuran johtokunnasta. Kun loppukeväästä kuului huhua "jotakin kansanedustajaa" kysytyn Hippoksen puheenjohtajaehdokkaaksi, Juha Rehula oli erittäin lyhyellä arvuuteltavien listalla. Tiettävästi myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä oli vaikuttamassa puoluetoverinsa päätökseen hakea Hippoksen puheenjohtajaksi.

Keskustalainen kansanedustaja Hippoksen puheenjohtajana ei ole mikään uusi juttu. Edellinen sellainen oli yhdistystä 2008-2016 johtanut Mika Lintilä, joka jätti pestin elinkeinoministeriksi siirtyessään.

Lintilässä ja Rehulassa on paljon samaa: he ovat samaa ikäpolvea olevia pitkän linjan kansanedustajia. Molemmat myös kuuluvat pääministeri Juha Sipilän lähipiiriin: Lintilä oli nostamassa Sipilää puolueen puheenjohtajaksi, Rehula taas on tehnyt hänen kanssaan pitkään yhteistyötä keskustan puheenjohtajistossa. Pääministerin luottopakkeja, siis.

Yksi merkittävä ero kansanedustajapuheenjohtajien toimintaan on helppo ennakoida. Juha Rehula on tehnyt Keskustassa paljon töitä puolueen kehittämiseen ja sääntöjen uudistamiseen liittyen, joten hänen voi odottaa paneutuvan Hippokseen organisaationa enemmän kuin Lintilän, joka keskittyi järjestön puheenjohtajana suuriin linjoihin.

Poliittiset voimasuhteet muuttuvat joka vaaleissa, ja nykyarvioilla on vaikea kuvitella Keskustan jatkavan pääministeripuolueena vajaan vuoden päästä pidettävien vaalien jälkeen. Juha Rehulan voi kuitenkin olettaa tuovan parlamentaarista uskottavuutta myös siinä tapauksessa, että Keskusta ei ole hallituspuolue. Häntä tunnutaan arvostettavan yli puoluerajojen, ja sanat yhteistyökykyinen ja ratkaisukeskeinen toistuvat Rehulaa kuvailtaessa.

Rehula tulee puheenjohtajaksi hankalaan aikaan. Hippoksella on takanaan harvinaisen repaleinen alkuvuosi, ja hevosala kohtaa monenlaisia haasteita. Erilaiset jalostussotkut repivät alan yhtenäisyyttä ja samaan aikaan pelivaihdot ovat sukeltaneet pelottavasti. Vaikka pelimyynti kuuluu Veikkaukselle, asia on koko hevosalan kannalta elintärkeä.

Monella lailla haastavan tilanteen haltuun ottaminen ei käy sormia napauttamalla, eikä puheenjohtajalta voi muutenkaan odottaa taikatemppuja. Rehulalla ei ole kokemusta Hippoksen hallitustyöskentelystä, eikä hän näin ole valmiiksi perillä kaikista yksityiskohdista. Nyt alkava toimikausi kestää vain eronneen puheenjohtajan Antti Lehtisalon alkuperäisen kauden eli tämän vuoden loppuun asti, mutta lienee selvää, että nyt annettu mandaatti uusitaan lähinnä automaationa myös seuraavalle kaksivuotiskaudelle.

Kuten todettua, Kari Eriksson haastoi kovana suosikkina puheenjohtajakisaan lähteneen Rehulan yllättävän tiiviisti. Erikssonin kiri ei jäänyt "lehtisalolaisilta" huomaamatta, ja viime viikkoina Erikssonin joukkojen eteneminen tuntui aiheuttavan Rehulan kannattajissa paniikkireaktiotakin. Kulisseissa käytiin ilmeisen kovaa kamppailua valtuuskunnan jäsenten äänistä.

Juha Rehulan tärkein tehtävä on nyt saada Hippoksen omat rivit suoriksi. Vasta sitten voidaan tosissaan lähteä edistämään yhteisiä asioita.

Uusi puheenjohtaja, uusi alku, uudet mahdollisuudet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tulevaisuusohjelma jumittui Hippoksessa – luottamusjohto ei kommentoi

Vermo jatkamassa Perkkaalla 2030 jälkeenkin - Hippoksen muuttokin lähempänä

Hippos palauttaa takaisin loputkin tunnistussakot

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video