Uutiset

Vierasblogi: Ravikilpailukalenteri herättää suuria tunteita

Anu Leppänen
”On kokonaisvaltaisesti uskallettava tehdä ratkaisuja, jotka eivät välttämättä ole hyväksi yhdelle yksittäiselle radalle, mutta hyödyttää raviurheilua valtakunnan tasolla”, tiivistää Kaj Närhinen

Vuosittaisen ravikilpailukalenterin rakentaminen vaikuttaa aiheuttavan tunteiden purkauksia sekä Suomessa että Ruotsissa. Itse olen ollut mukana jo yli 10 vuoden ajan raviradan puolelta kilpailukalenterin rakentamisprosessissa mukana, ja lahden molemmilla puolilla valmis kilpailukalenteri tulevalle ravivuodelle tuntuu herättävän lähes joka kerta tunteita puolesta ja vastaan.Kilpailupäivien määrästä on käyty keskustelua sekä Ruotsissa että Suomessa säännöllisin väliajoin viimeisten vuosien aikana. Ruotsissa kilpailupäivien määrää ei ole juurikaan muutettu, vaan on enemmälti pyritty vähentämään lähtöjen määrää kuin kilpailupäivien määrää. Suomessa päädyttiin tulevalle vuodelle hieman erilaiseen ratkaisuun, kun päätettiin vähentää kilpailupäiviä, mutta lisätä tietyille päiville lähtöjen määrää.

Mutta mikä on oikea juostavien lähtöjen määrä tai kilpailupäivien määrä yksittäisessä maassa? Asiaan vaikuttaa luonnollisesti monta seikkaa, ja kysymykseen ei ole luonnollisesti yhtä oikeaa vastausta. Täällä Ruotsissa voidaan karkeasti todeta, että V75- V86-, V64 sekä lounasravit joita on vuodessa noin 600 muodostavat 98 prosenttia kokonaisvaihdosta. Kaikki muut noin 275 ravipäivää ajetaan ainoastaan kilpailumahdollisuuksien tarjoamiseksi alan harrastajille.

Eli 30 prosenttia ravikilpailuista Ruotsissa on tulonmuodostuksen kannalta turhia. Jos kilpailumahdollisuuksien määrää aletaan rajoittaa tuntuvasti, missä vaiheessa tulee kipuraja vastaan, ja alan harrastajat kyllästyvät olemattomaan kilpailutarjontaan?


Itse olen kuitenkin sitä mieltä,
että oikea suuntaus on vähentää ravikilpailujen määrää, ja lisätä lähtöjen määrää kilpailupäivän sisällä, mikäli kilpailumahdollisuuksien lisäämiselle vaikuttaa olevan tarvetta. Kilpailupäivien vähentäminen ei täällä Ruotsissa vaikuta olevan kovin helppo asia toteuttaa, vaan tietyllä tapaa vanha uskomus kilpailupäivien määrä vs. raviradan status ruotsalaisessa raviyhteiskunnassa kulkee käsi kädessä. Ja näin ollen suurin osa raviradoista ei ikävä kyllä ole lainkaan valmiita vähentämään kilpailupäiviä.

Joissakin asioissa suomalaiset ovat rationaalisempia kuin naapurinsa.

Suomessa ravipäivien määrään vähentämiseen tai lisäämiseen suhtaudutaan mielestäni paljon järkevämmin, ilman sen suurempia tunteen purkauksia. Tosiasiat tunnistetaan, ja todetaan että meillä ei ole tarpeeksi kilpailevia hevosia täyttämään tarjolla olevia lähtöjä, vaan kilpailumahdollisuuksia on vähennettävä. Joissakin asioissa suomalaiset ovat rationaalisempia kuin naapurinsa.

Miksi sitten haluan vähentää kilpailupäivien määrää ruotsalaisilla raviradoilla?

 Suurin syy sille on, että verrattaessa yhden kilpailupäivän kuluja kuten esimerkiksi toimihenkilöiden palkkoja, radanhoitokustannuksia ja siivouskuluja kontra lisätä jokin lähtö jo olemassa olevaan kilpailutapahtumaan on helppo laskea, kumpi on kokonaistaloudellisesti kannattavampaa.Pitää pystyä analysoimaan faktoja ilman suuria tunteita, ja uskallettava myöntää, että raviurheileva ruotsi ei ole enää sama paikka kuin se oli vaikkapa 20 vuotta sitten.Meillä Taalainmaalla on noin 250 kilometrin säteellä lähemmäs kymmenen ravirataa, jotka ajavat kilpaa lähes vuoden ympäri. Näin ollen täällä ei olisi kovinkaan suurta vaikutusta, jos jokaiselta raviradalta otettaisiin jokunen päivä pois. Kilpailumahdollisuuksia löytyy aina viikon sisällä melko läheltä.


Pitää pystyä analysoimaan faktoja ilman suuria tunteita, ja uskallettava myöntää, että raviurheileva ruotsi ei ole enää sama paikka kuin se oli vaikkapa 20 vuotta sitten.On tärkeätä, että lähtölistat ovat täysiä viikon tärkeimmissä pelimuodoissa.

Sillä kuten aiemmin mainitsin, ruotsalaisen raviurheilun rahoitus tulee näistä pelimuodoista. Mutta mikäli raviurheilu halutaan pitää koko maan harrastuksena, on harvemmin asutuille alueille pohjoisemmassa annettava ehkä jokunen kilpailupäivä enemmän, jotta alan harrastajilla on kilpailu mahdollisuuksia.On kokonaisvaltaisesti uskallettava tehdä ratkaisuja, jotka eivät välttämättä ole hyväksi yhdelle yksittäiselle radalle, mutta hyödyttää raviurheilua valtakunnan tasolla.Kirjoittaja Kaj Närhinen on Dalatravetin eli Rommen ja Rättvikin ratojen urheilupäällikkö.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uudessa gallupissa vuoden 2020 ravikalenteri

Vierasblogi: Onko ruotsalaisessa raviurheilun päätöksenteossa liian monta kokkia hämmentämässä?

Jaksaminen fokuksessa gallupissa - Varenne sai äänivyöryn

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video