Uutiset

Vierasblogi: Raviurheilun kehitys edellyttää lajikiinnostuksen kasvamista

Antti Savolainen
Vain raviurheilun yleinen hyväksyttävyys tuo uusia katsojia lajiin. Se edellyttää kaikilta toimimista lakien ja sopimusten mukaisesti ja huolehtimista hevosten hyvinvoinnista niin talleilla kuin radalla, Juha Wikman kirjoittaa.

MT Ravinetti tarjosi Suomen Hippoksen hallitusehdokkaille mahdollisuuden vierasblogiin. Viidestä ehdokkaasta kolme tarttui tilaisuuteen. Keskimmäisenä vuoron sai arvalla Juha Wikman.

Raviurheilun kehittämistä voidaan lähestyä kahdesta näkökulmasta, onko tavoite kehittää raviurheilua nykyiselle yleisölle ja hyväksyä lajin pieneneminen vai pyrkiä kasvattamaan lajisuosiota ja näin mahdollistaa lajin säilyminen.

Nykyisen yleisön äänekkäimpien tarpeet tuntuvat kohdistuvan kärry- ja kengitystietojen kehittämiseen tai esittelyjen poistamiseen ja muihin vastaaviin ongelmiksi koettuihin asioihin. Tällaiset asiat on helppo ratkaista, ne eivät ole mitään ongelmia.

Raviurheilun todellinen ja kaikkeen vaikuttava ongelma ja kehityksen jarru on pitkään laskenut ja yhä vähenevä lajikiinnostus harrastajien ulkopuolella.

Allaolevasta näkee, kuinka kaikki alan mittarit menevät samaan suuntaan ja nähdäkseni seuraavat lajikiinnostusta kuvaavan yleisömäärän kehitystä. Palkinnoissa saatiin nousua tyhjentämällä ennen peliyhtiöiden yhdistymistä Fintoton kassa ja sitten siirtymällä uuteen rahoitusmalliin. Palkintojen nousukaan ei oikein ole saanut muita mittareita kääntämään suuntaa.Lajikiinnostuksen pohjan luo toiminnan yleinen hyväksyttävyys, tässä kriittisyys ja läpinäkyvyyden vaatiminen on lisääntynyt.

Meidän on toimittava lakien ja sopimusten mukaisesti, velvoitteet on hoidettava niin verottajalle, tavarantoimittajille kuin työntekijöillekin. Hevosten hyvinvointi talleilla ja radalla samoin kuin pitopaikkojen ympäristö on oltava kunnossa.

Lajista kiinnostuneet saamme sitoutettua vain raviradoilla, sen vuoksi investointeihin, kehittämiseen ja markkinointiin liittyvät päätökset ja toimenpiteet on suunnattava yleisön saamiseen radoille ja sinne tulleen asiakkaan kokemuksen parantamiseen.

Nuoriso- ja ponitoiminnalla on suuri mahdolllisuus lisätä lajikiinnostusta. Tämän lisäksi meidän olisi huomiotava myös senioriväestö, heillä on vapaa-aikaa, rahaa käytettävissä ja kenties myös vuosikymmenten takaista kosketusta hevosiin.

En kuitenkaan haikaile 1980-luvun yleisömääriä, vaikka niitä väenpaljouksia joskus kaiholla muistelenkin, tänä päivänä on muitakin kanavia tavoittaa ravit ja ravipelit.

Mutta joka tapauksessa on selvää, että ilman riittävää määrää paikan päällä koettuja raveja emme saa uusia ihmisiä sitoutettua lajiin, pelaamaan totoa, tuomaan rahaa radoille, luomaan omistajina kysyntää kasvatukselle ja valmennuspalveluille.Juha Wikman

Kirjoittaja on Loviisan ravirataa pyörittävän Itä-Uudenmaan oriyhdistyksen entinen, pitkäaikainen puheenjohtaja. Loviisalaisella Wikmanilla on omistuksessaan kaksi ja hän on kasvattanut toistakymmentä suomenhevosta. KUVA: Ville Toivonen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hippoksen hallitus uudistuu - Laitinen ja Voutilainen uusina, Ojanperä jatkaa

Vierasblogi: Tänäänkin huomisen tekijöille

Vierasblogi: Miten kehittää raviurheilua kilpailutapahtumana?

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video