Uutiset

Kommentti: Hevoset turvassa, pelaajat eivät

Anu Leppänen
Traktorit olivat maanantaina Killerillö toivottoman tehtävän edessä. Kuva Vermosta ei liity tapaukseen,

Kuka vastaa kokonaisuudesta, kun yksi taho järjestää ravit ja toinen pelit?

Peruutusten leimaamassa ravikeväässä nähtiin maanantaina Jyväskylässä lähes uskomaton episodi.

Jo ensimmäiset TotoTV:n kuvat kertoivat, että liemessä ollaan. Rataa kiertäneen kunnostuskaluston tehtävä näytti täysin epätoivoiselta: rata oli lumisohjon vallassa ja muistutti perunapeltoa, ja lunta tuli taivaan täydeltä lisää.

Sitä en tiedä, mitä oli tehty tai jätetty tekemättä ja olisiko katastrofi ollut vältettävissä – onhan lumisateessa ravattu ennenkin – mutta nopeasti selvisi, että enää ei ollut. Vaikka rataa yritettiin sittemmin kunnostaa jopa lapiovoimin, tehtävä oli toivoton.

Ihan viimeistään se selvisi, kun ensimmäinen lähtö saatiin tuntuvasti myöhässä matkaan. Lähtöautoa ei radalle saatu eikä tultaisi illan aikana saamaan. Hevoset tarpoivat lumisohjossa minkä pystyivät, ja tokihan tulojärjestys saatiin selville, mutta ravipelaajan silmin kyse oli puhtaasta lotosta.

Etukäteen T65-pelinsä sisään jättäneillä heräsi toivo: ravit on pakko peruuttaa ja pelatut rahat, joita jackpot-kierroksen ansiosta oli kertynyt jo 6-numeroinen summa, palauttaa.

Kilpailijat äänestivät radalla jaloillaan, ja suosikki toisensa jälkeen putosi lähtölistoilta pois. Lopulta Killerin kohteiden 31 hevosesta vain 14 juoksi kilpaa, kaikki suurimmat suosikit mukaan lukien rivin 70-prosenttinen pankki Eeti jäivät pois. Monilta lapuilta loppuivat varahevoset kesken.

Juontaja ja asiantuntijavieraat kiemurtelivat TotoTV:n studiossa tuskissaan armonlaukausta eli päätöstä ravien perumisesta odottaen, mutta ei. Kun rataeläinlääkäri katsoi radan turvalliseksi ajaa kilpaa, ravit runnottiin väkisin läpi.Rataeläinlääkäri teki työtään, eikä tv:n ääreltä ole mitään syytä epäillä, etteikö rata ollut kilpailukuntoinen ja turvallinen ajaa, jos hän niin päätti. Ja hevosten hyvin vointi on tietysti raviurheilussa kaiken A ja O.

Mutta kun kilpailijoiden selvä enemmistö ei halunnut maanantain olosuhteissa kilpailla, hälytyskellojen olisi luullut soivan jossain muualla.

Raviurheilun työnjako on selkeä: Suomen Hippos ja raviradat järjestävät ravit - tai jättävät ne järjestämättä. Veikkauksen rooli on vain järjestää pelit silloin kun ravit ravataan, ja hyvä niin.

Mutta kuka vastaa kokonaisuudesta, johon kuuluu hevosten ja ohjastajien turvallisuuden lisäksi myös pelaajien oikeusturva?

Kenen olisi kuulunut laskea yhteen, että yhtälön ravirata perunapeltoa + lähetystapana linjalähtö + yli 60 prosenttia hevosista poissa kaikki suosikit mukaan lukien ainoa oikea lopputulos on ravien peruminen?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mascate Match ja Raskolnikov Frido Magic Mondayn tähtinä

Landen Paukku Derbyn sankari - videohaastattelussa Jatta Hyyryläinen

Vierasblogi: ”Ravien pitäisi olla kuin James Bond, kliimaksi joka viidestoista minuutti”

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video