Uutiset

Ravien tulevaisuus: eläinsuojelu, vedonlyönti ja hauskuus?

Anu Leppänen
Onko raveissa hauskaa?

Jopa maailman suosituimman urheiluviihdeteollisuuden muodon jalkapallon on täytynyt luopua konservatiivisuudestaan ja muuttaa tuotettaan ajoittain.

Voisi näin ollen luulla, että myös raviurheilulla olisi uudistumisen paikka? Kaipaisin ravien ja pelien järjestäjiltä rohkeampaa toimintaa. Pitäisi oikeasti, paitsi alkaa miettiä, miten lajin pitäisi muuttua, myös muuttaa sitä ja suuntia, joihin ollaan menossa, nopeasti! Nykyaikana on tärkeää, paitsi miten asiat ovat, myös miltä ne näyttävät. Myös siksi otsikossa mainitut teemat eläinsuojelu ja vedonlyönti ovat tärkeimmästä päästä. Niissä voi helposti sukset mennä ristiin yleisen mielipiteen kanssa.

Aloitetaan eläimestä. Siinä ollaan takuulla ytimessä. Se on alan suurin (ja ainoa?) myyntivaltti ja ehdottomasti kaiken hyvänäpidon arvoinen. On ehdottomasti oikea suunta kaikella tapaa karsia hevosen lyömistä. Norjassa mentiin jo -70-luvun lopulla ajopiiskan kieltoon. Oma näkemykseni asiaan on, että piiska on hyvä väline olla mukana kärryillä, mutta sillä ei tarvitse lyödä hevosta.

Hevosten kenkien riisuminen näyttäytyy minulle tällä hetkellä tosi kyseenalaisena. Se on harvalle hevoselle parhaaksi, mutta monelle VARMASTI terveydelle haitallista. Se vaikeuttaa ratojen pinnan hoitoa ja tekee siitä huomattavan kallista. Se luultavasti ennen pitkää estää meiltä joidenkin huippuhevosten nousun kansansuosikeiksi eli syö lajin näkyvyyttä tälläkin tavalla. Se vie resursseja vielä tiedonkeruun ja tiedon jakamisen työläydellä. Eikä sittenkään koskaan saada kaikkia tyytyväiseksi. Sää aina muuttuu, joku muuttaa balanssia, ja se tieto ei enää tavoitakaan kaikkia.

Ehdotan, että Suomi ottaa aloitteen tässä asiassa ja kieltää kengittäajon kokonaan tai vähintään nuorilta hevosilta. Tästä päästään sujuvasti aasinsiltaa vedonlyönnin maailmaan. Informaatiohan ei suuressa kuvassa ole tärkeää itsensä takia, vaan siksi, että kaikki vedonlyöjät olisivat tasaveroisessa asemassa. Mitä tulee kengitykseen, sehän toteutuisi nimenomaan, jos kaikilla olisi kengät jalassa.

Niille, jotka voivottelevat hevosensa vaativan menestyäkseen esimerkiksi etukenkien riisumisen, vastaan: on olemassa hyvin monenlaisia kenkiä. Etsikää oikea ratkaisu hevosellenne, kuten aina on tehty. Sitä kutsutaan hevosmiestaidoksi, anteeksi vain epätasa-arvoisen käsitteen käytöstä.

Vedonlyönti tosiaan! Ymmärrän oikein hyvin informaation kulun merkityksen, olenhan itsekin tiedonvälityksen palveluksessa. Kun varusteinformaatiosta tuli ajankohtainen kysymys, varustemuutoksilla oli tosiaan merkitystä, ja niistä tietäminen oli välillä iso etu. Tietoisuus varusteiden merkityksestä on kasvanut, ja nykyään toteutuu entistä paremmin jo silloin toisteltu klisee: jokainen hakee optimia. Informaation keruuta olennaisempi asia on tosiaan vedonlyöjien tasaveroinen lähtökohta. Sisäpiirin kaupat on ilman muuta kiellettävä tälläkin talouden alalla. Toivottavasti saadaan pian raveillekin aikaan eettisen vedonlyöntikäyttäytymisen säännöt.

Täysin tasa-arvoista tilannetta ei voida tietenkään saavuttaa ikinä. Toiset tietävät aina enemmän kuin toiset. Toiset osaavat laskea paremmin kuin toiset. Mitä jos me lähdemmekin tiedon jakelussa väärästä lähtökohdasta? Jos tärkeää ei olekaan kertoa kaikille kaikkea, vaan se, että kaikilla on tasaveroinen mahdollisuus hankkia tietoa?

Antti Karhila toi ansiokkaasti Hevosurheilun koluminissaan viime perjantaina 28.6. esiin itseänikin jo pitkään vaivanneen asian, hauskuuden. Rahan voittaminenhan ei ole totopelaamisessa ainoa arvo, vaan iso juttu, ehkä isoin, on se, että kokee pätevänsä. Pitää tuntea osaavansa pelata, osaavansa kaivaa oikeat tiedot, osaavansa ottaa huomioon olosuhteet ja ennen kaikkea arvioivansa taktisia kuvioita joskus oikeinkin. Ihminen ei saa rahoja mukanaan hautaan, mutta siinä välillä pitäisi olla joskus kivaakin. Onko hauskuus kadonnut totopelaamisesta? Ja jos kenelläkään ei enää ole hauskaa, onko kohta enää rahaa jaossa kenellekään missään vedonlyöntimuodossa?

Pelaaminen on mennyt niin totiseksi, että on vakavasti pelaamisen ottavien on melkein pakko odottaa kertoimia viime hetkelle ja lyödä pelit sisään kiireellä aivan lopussa. Eräs varsin merkittävä totonpelaaja ehdotti, että kerroinmuutosten näyttäminen lopetettaisiin viime minuutilla. Ainahan peliin liittyy arvaamattomia elementtejä joka tapauksessa. En tiedä olisiko tämä oikea ratkaisu, mutta varmasti kannattaa aktivisesti hakea hyvää fiilistä vedonlyöjille.

Kun nyt ollaan vauhtiin päästy, lopetetaan myös kärryinformaationkin jakaminen järjestäjän toimesta. Jokainen vedonlyöntiä harrastava voi hakea informaationsa mistä haluaa, tasapuolisesti. Media voi parantaa toimintaansa ja tarjontaansa. Sillä juuri median vastuullahan tiedon kulku on. Vedonlyöjä voi kaivaa tiedot mistä parhaaksi katsoo. Radat voivat parantaa palveluitaan omaehtoisesti, ja vedonlyöntifirman intressissähän on tietenkin asiakkaiden palvelu. Kukaties joku vedonlyöjä voisi kokea saavansa etua ihan saapumalla paikalle raviradalle taas - kenties monen vuoden jälkeen? Tehdään yhdessä raviurheilusta taas hauskaa!

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video