Uutiset

Vierasblogi: Hevosen hyvinvointia tarkastelemassa

Kuva: Anu Leppänen
"Jos hevonen ei ole valmis tai terve, se ei kuulu kilpailemaan. Valmiina se taas nauttii kilpailemisesta", kuvaa Christa Packalen ja se myös kuvastaa raviurheilun hyvinvointiohjelman henkeä. Kuvassa ohjastaja Hannu Torvinen ja valmentaja Christa Packalen voiton jälkeen Mamajuanan rattailla.

Ensimmäiset viisi hyvinvointitarkastusta ovat takana päin, kun heinäkuun ensimmäiset ravit ajettiin viime viikolla. Forssan ravirata, jonka johdossa toimin, on yksi viidestä hyvinvointitarkastusten pilottiraviradasta Suomessa.

Hyvinvointitarkastus on ravien valjakkotarkkailijan toimesta tehtävä laaja katsaus kyseisenä päivänä kilpailevan ja tarkastukseen arvotun ravihevosen varusteisiin sekä hevosen hyvinvointiin. Pilottikausi kestää vuoden loppuun. Sen aikana tai sen jälkeen keskusjärjestö varmasti viestii tuloksista sekä mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Mainittakoon jo tässä kohdassa, että Pilvenmäellä suoritetut hyvinvointitarkastukset sujuivat hyvässä hengessä eikä huomautettavaa löytynyt, mutta keskustelua niistä käytiin monessakin eri yhteydessä.Hyvinvointitarkastukset ovat onnistuessaan loistava työkalu kertomaan numeerista tietoa ravihevosten hyvinvoinnin tilanteesta, poistamaan turvallisuusriskejä kilpailuissa aiheuttavia varusteita ja lisäämään hevosen hyvinvointia.

Ottakaa hevosten taustajoukotkin tulevista tarkastuksista hyöty irti, jos teillä on kysymyksiä tai palautteita raviratojen suuntaan. Nyt siihen on mahdollisuus tilanteessa, jossa ei ole kiire minnekään vaan toimihenkilö tulee vierailulle ihan teitä varten.

Minulla (enkä ole varmaan yksin ajatukseni kanssa) on mutu-tuntuma, että jo parin viime vuoden aikana ravihevosen hyvinvointi on noussut entisestään hevosten taustajoukkojen puolella korkeammalle arvoasteikolla. Uskoisin vanhan kansan hevosmiesten pyörittelevän päätään, kun nykypäivän ravihevoset käyvät säännöllisesti vesimatolla, solariumissa ja hieronnassa.

Ravihevosen hyvinvointi on ottanut harppauksia, joilla entistä useammin pyritään ehkäisemään vaivojen syntyminen ennen ravihevosen kilpailu- tai valmennusrasituksen vaatimia oikeita vammoja.
Ravihevosen hyvinvointi on meidän kaksipäinen miekkamme – vain oikeasti hyvinvoiva hevonen menestyy, sen nyt tietää jokainen, mutta toisaalta onko meillä oikeutusta aiheuttaa hevoselle kilpailemisesta aiheutuvia vaivoja?Lahden, Seinäjoen ja Forssan kesken on reilun kahden vuoden ajan pohdittu yhteisen vastuullisuusohjelman käynnistämistä yhtenä Kuninkuusravi-tapahtumaa edelleen kehittävänä toimenpiteenä. Vastuullisuusohjelman selkeimpiä osa-alueita ovat ympäristöön ja energian kulutukseen liittyvät toimenpiteet ja niiden kehittäminen.

Virallinen veturi Johanna Catani on vienyt projektia meidän ja Suomen Hippoksen kanssa eteenpäin reilun parin kuukauden ajan. Hevosen hyvinvoinnin kokonaisuus nousi siinä konkreettisemmin mukaan vastuullisuusohjelmaan.

Kokonaisuudessaan Lahdessa käytössä olevan vastuullisuusohjelman voi käydä lukemassa Kuninkuusravien nettisivuilta. Sen verran voisin avata Lahti - Seinäjoki - Forssa Kuninkuusravi-comboa ohjelman ulkopuolelta, että tarkoitus on jatkossakin kehittää mainittuja osa-alueita. Maailman muuttuessa ympärillä saada se vastaamaan niin alan ihmisten sekä yleisön kuvaa ja vaatimustasoa.

Hevosen hyvinvointi on koko toimintamme keskiössä, ja sen takia se on itseoikeutetusti mukana vastuullisuusohjelmassa. Sen osaltakin on vastuullisuusohjelmassa pohdittu mittareita, miten se todetaan, mitataan ja miten hyvinvointia parannetaan.Hevosen hyvinvoinnista viestiminen Kuninkuusraveissa ei sekään ole helppoa, kun meillä on yksi ravihevosille fyysisesti vaativimmista kilpailuista pääkilpailuna, suuri määrä laji-ihmisisiä sekä ensikosketuksensa raviurheiluun saavista katsomossa ja samalla alan suurimman mediahuomion saava tapahtuma.

Heinäkuun alussa vastuullisuusohjelma julkaistiin tiedotustilaisuudessa ja silloin ravivalmentaja Christa Packalen oli avaamassa ravihevosen hyvinvointia sekä päivittäisiä toimenpiteitä hevosen ympärillä aina hevosen yleiskunnon tarkkailusta, eläinlääkärin tarkastuksiin sekä tarvittaviin hoitotoimenpiteisiin asti.

Yksi asia hänen suustaan jäi kuitenkin mieleen, mikä oli mielestäni hyvä tapa selittää ravikilpailuja lajiimme ensi kertaa tutustuville: ”Ravihevonen on kasvatettu, opetettu ja valmennettu kilpailemaan, jolloin se nauttii niin valmennuksesta ja kilpailemisesta. Hevonen, joka ei ole valmis tai ei ole terve, ei ole kilpailemassa raveissa.”

Ravihevosen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin arviointia on edelleen kehitettävä, mutta koska jostain on lähdettävä on hyvinvointitarkastukset konkreettinen työkalu tulevaisuuden koulutuksen ja neuvonnan suunnitteluun. Varmasti hevosen hyvinvointi tulee vielä asettamaan ravihevosten varusteiden ja ravikilpailusääntöjen puolelle omia muutoksiaan, mutta hei niinhän sen kuuluukin. Hyvinvoiva ravihevonen on paras oikeutus, jonka voimme lajillemme saada!Kuva: Ville Toivonen
Kirjoittaja Elina Hirvonen on Pilvenmäen ravirataa pyörittävän Forssan Seudun Hippoksen toiminnanjohtaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Urheiluhevosiin erikoistunut eläinlääkäri keskittyy vammojen ennaltaehkäisyyn – hevosten hoitaminen on myös empaattista yhteistyötä ratsastajien kanssa

"Totuus ja avoimuus ovat hyviä työkaluja muutoksen äärellä"

Hevonen oppii mielellään – myös vääriä tapoja, sillä se antaa omistajalleen anteeksi hyvin erilaista toimintaa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video