Uutiset

Raviurheilu pelastaa maailman

Anu Leppänen
Hevoset ja laitumet pelastavat maailman?

Lukeminen avartaa. Tämän aamun Helsingin Sanomien lukeminen sai aikaan ahaa-elämyksen siitä, miten raviurheilu - samoin koko hevostalous - voisi kääntyä nousuun, ja pelastaa maailman siinä sivussa.

Ketjureaktio syntyi artikkelista, jossa esiteltiin supervarakkaan Ilkka Herlinin Itämeri-projekteja ja muita ideoita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Herlinin äänellä puhui, paitsi idealisti, myös bisnesmies - tietenkin.

Ravit ja hevoset ovat myös luonnonläheistä toimintaa. Kuten tunnettua, laji ei kuitenkaan ole onnistunut yhteiskunnallisesti asemoimaan itseään niin, että olisi syntynyt hyviä mielleyhtymiä, saati kasvua - päinvastoin: tuntuu että koko jatko on uhattuna. Nyt jos koskaan pitäisi pystyä brändäämään ala uudella tavalla, ja Herlinin - ravimies hänkin - touhuista syntyi ajatus. Mitä jos hevostalous ja raviurheilun järjestäminen onnistuisivat osoittamaan, että niiden ylläpito on ekoteko? Tiedän, ei helppo yhtälö: raveihin kuljetetaan hevosia pitkiä matkoja jne., mutta jos? Joka tapauksessa hevostouhun ilmeistä luonnonläheisyyttä ei ole onnistuttu hyödyntämään urheilun brändissä - enemmänkin se on ollut haitta kuin plussa.

Jos laiduntamisen ja hevoskasvatuksen saisi osoitettua, tai sen voisi muuttaa, niin että voitaisiin esittää näyttävästi tämän olevan ilmastolle hyvä, oltaisiin oikealla tiellä. Luultavasti Herlinin ja kumppaninsa hevoskasvatuksessa, Pekka Korven, toiminta Qvidjan perinteikkäällä tilalla on jo nyt ilmaston kannalta plusmerkkistä, ainakin sunnuntain kirjoituksesta päätellen. Sitä ei tosin HS:n artikkeli tuonut ilmi - oireellista sekin. Hevostoimintaa ei pidetä niin merkittävänä, että sitä kannattaisi mainita HS:n jutussa. Tämä voi olla joko Herlinin, toimittajan tai median ratkaisu. Herlin - tietenkin Korpikin, joka puolestaan uudelleenbrändäsi itseään edellisen päivän HS:n kuukausiliitteessä ilman rihman kiertämää - voisivat joka tapauksessa olla hyviä konsultteja siinä, miten temppu tehdään.

Toinenkin sunnuntain hesarin juttu - "Ruuhka-Suomeen pakkautuminen saattaa vähentää syntyvyyttä" -kirjoitus yleisönosastossa - aiheutti lisää ajattelutyön tuskaa. Nythän meillä murehditaan syntyvyyden vähenemistä ihmisillä - ei niinkään hevosilla. Kirjoittaja pyrki osoittamaan, että Suomen pitämisellä asuttuna koko alaltaan olisi myös syntyvyyttä lisäävä vaikutus. Niin tai näin, olen jo vuosikymmeniä yrittänyt toitottaa kirjoituksissani, että hevostalouden tukeminen järeämmillä keinoilla estäisi maaseudun autioitumista: asia, jossa esimerkiksi Tanskassa on onnistuttu. Toki Tanskassa huomattavasti maatamme pienempi pinta-ala auttaa asiaa. Joka tapauksessa tässäkin teemassa piilee uudelleenbrändäyksen ja lobbauksen mahdollisuuksia.

Tämä teksti on tietenkin kirjoitettu kieli poskessa, muttei ihan kokonaan kuitenkaan. Nyt on tosiaan korkea aika brändätä ravit ja hevoset täysin uusiksi, mieluiten ihan "out of the box". Herlinmäiselle uskolle siihen, että "maailma pelastuu", on todellakin tarvetta.

Ilkka ja Helena Herlin sekä Pekka Korpi kuvattuna Vermon kuninkuusravivarikolla. Kuva: Iina Akkila

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen joet kuljettavat Itämereen hiiltä kiihtyvällä vauhdilla

Pekka Korpi MT Ravien jaksossa: "Pärjääminen on hevosesta kiinni"

MT Ravit "Kultasormi" Pekka Korvella: "Olen aina seurannut hyviä valmentajia ja hyviä hevosia"

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video