75-karonkka: Hieno ele hevosta ja koko lajia kohtaan - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

75-karonkka: Hieno ele hevosta ja koko lajia kohtaan

Sheikin upea aloitus Kavioliigassa, Selenen Lunen Suomen ennätys, T. Rexin kolmas voitto putkeen … Silti ylitse muiden nousi Lahdessa minun silmissäni yksi kakkossija.
Kuva: Anu Leppänen
Santtu Raitala, 1000 voiton mies.

75-karonkka käy sunnuntaisin läpi Suomen 75-kierrokset pakinan muodossa.

Toto75-7

Aina puhutaan, miten pahalta hevosten käskeminen sivullisten silmään näyttää ja miten se voi pahimmillaan vaarantaa jopa raviurheilun olemassaolon oikeutuksen. Mutta kun suuret setelit alkavat kiilua silmissä, ajotapasäännöt helposti unohtuvat.

Pahaa peläten odotin veristä taistoa päätöskohteen voitosta, kun Ricocone sai tilaa loppusuoran alussa ja lähti tavoittamaan Thai Profitia. Mutta mitä vielä: Santtu Raitala luki tilanteen niin, että Ricocone tulee joka tapauksessa ohi, ja lakkasi kokonaan ajamasta Thai Profitia reilut 50 metriä ennen maalia. Ja kun Olli Koivunen havaitsi tämän, ei hänkään enää hevostaan käskenyt.

En ymmärrä, miten Santtu saattoi ensin lukea hevosten vauhtieron ja väistämättömän lopputuloksen – jota ei ollut helppo sivustakaan nähdä – kärryille ja malttoi sitten jäädyttää itsensä. Mutta yhtä kaikki, se oli hieno ele hevosta ja koko lajia kohtaan.

Nämä hienot nuoret miehet vievät lajia uuteen aikaan.

Tästä linkistä kelpaa vielä ihastella hopeadivisioonan tyylikkäitä loppusuoran ajoja!

Toto75-1

Kun Välähdys vaikutti päällepäin ennen lähtöä omaksi itsekseen rauhalliselta ja tyytyi hyvin keulassa 24,5-vauhtiin, piti lähdön olla taputeltu. Mutta niin vaan kiersi Kavioliigassa debytoinut Sheikki rinnalle – ja lopulta helposti ohi. Saman tempun teki perässä Tee Wee Paroni.

Viime kesänä kohistiin kovasti siitä, että Sheikki karsittiin Lahden kuninkuuskilvasta. Ei karsita enää Seinäjoelta, jos terveyttä riittää – sellaisen näytöksen se kävi Lahdessa antamassa.

Samaan hengenvetoon täytyy todeta, ettei Välähdys voinut tietenkään olla parhaimmillaan. Oliko kyse Ville Korjuksen jo hieman etukäteen varoittelemasta Välähdykselle napakasta radasta vai joko pitkä kausi alkaa jo painaa ja on talvitauon paikka, sen osaa Ville varmasti arvioida.

Terho Rautiainen varoitteli etukäteen Ravinetissä, ettei Camri ole vielä valmis pärjäämään, mutta siihenkin nähden se väsyi lopussa yllättävän pahoin. Ellei tuntisi miestä ja hevosta, voisi olla jopa huolissaan, mutta nyt siihen ei ole syytä. Täysi matka 26,7 on enempi vähempi ”pumpulissa pidettävältä” hevoselta loukkaantumistauon jälkeen kuitenkin ihan kelpo vauhtia.

Toto75-2

Kakkoskohde ratkesi Capon eduksi jo lämmityksessä – Santo Grialin lämmityksessä. Haastaja oli sen verran virtavalla tuulella, että olivat ennakkosuunnitelmat mitä tahansa, Hannu Torvisella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin laskea suursuosikki eteensä. Ja keulasta Capo ei nykykunnossaan helposti kukistu.

Taustalla noteerattiin Sweet Carolinan hieno kiri neljänneksi. Jos sillä kävi pieni kunnon notkahdus, niin nyt se on ohi. Whogonow puolestaan ei palannut vieläkään tasolleen. Kiri jäi heppoiseksi, ja ravi hukkui loppusuoralla.

Toto75-3

Viisi vuotta ja seitsemän kuukautta totoravivoitoitta kilpailleen Diorin paluu voittajaksi kovassa 75-lähdössä oli temppu vailla vertaa. Muttei shokki pelaajille: jo edellisstartin esitys ja täyden matkan volttiennätys olivat paljastaneet ruunan olevan elämänsä kunnossa.

H.V. Tuurin jääminen pussiin ja rahoitta oli muistutus siitä, että 75-tasolla lähdöt ratkotaan usein jo puolimatkassa. Iikka Nurmonen ei halunnut 1100 metrin kiriä 5. ulkoa ajaa, mutta uutta tilaisuutta ei enää koskaan tullut. Kolmannelle radalle nostamalla olisi Siporin Santulta ja Karlolta saanut heti vetävät selät eteen.

Toto75-4

Kultadivisioonan kunkkuna jatkoi T.Rex. Lähtö ratkesi viimeistään siihen, kun Workout Wonderilla ei satsattu sisäpuolelta lähtöön ja keulat katsoneelle Target Kronokselle kelpasi päivän pankin selkä. Ihan yhtä hurja se ei ehkä keulasta ollut kuin kahteen edellisstarttiinsa takaa, mutta vakuuttava kuitenkin.

Hazelhen Hermes debytoi upeasti ykköstasolla ja nousi loppumetreillä kakkoseksi ohi Shadow Of Brisbanen, joka haastoi rehdisti T.Rexin. Pelkästä kakkossijasta ajamalla sen olisi varnasti saanut. Target Kronos aloitti lupaavasti Suomessa ja pärjää lähtönopeutensa avulla jatkossa varmasti. Hyvin kiri myös Celebrity Lane viidenneksi, kun taas Workout Wonderin esitys oli kaukana parhaista.

Toto75-5

Selene Lune – huh huh! Koivusen tallin rautarouva on profiloitunut vahvasti rahasarjojen jyräksi, mutta nyt on aika muuttaa sitä käsitystä – sellainen näyttö murskavoitto 2600 metrin Suomen ennätysajalla 13,5 oli. Ja vieläpä ilman kirittäjiä, puhtaasta juoksemisen riemusta!

Toivottavasti Selene Lune nähdään pian avoimissa tammalähdöissäkin!

Toto75-6

Se, että saman kasvattajan kasvattamat veljekset voittavat samalla 75-kierroksella, on aikamoinen sattumus – varsinkin, kun kyse on jo 10- ja 12-vuotiaista hevosista, eikä kasvatteja ole Päivi Korvenrannalla kuin yhteensä yhdeksän.

Kartier jatkoi siitä, mihin Diori jäi. Larsmanin laukka ja Aatsin keulassa Holarilta saama väliprässi auttoivat Kartierin puolimatkassa keulaan, ja sen jälkeen loppu oli tyylittelyä.

Kaikki kunnia myös Holarille, joka teki elämänsä juoksun ja kesti kuolemanpaikalta uskomattomasti neljänneksi, mutta jäitä hattuun pelaajille: Holari on huumorihevonen, eivätkä yksittäisen huippuesitykset ole ennekään taanneet menestystä seuraavissa lähdöissä.

Oikea Toto75-rivi, 11.1. Lahti

1 Sheikki
7 Capo
5 Diori
7 T.Rex
5 Selene Lune
8 Kartier
3 Ricocone

7 oikein –tuloksille 211,50 euroa, 6 oikein –tuloksille 3,89 euroa. Vaihto 258 765,09 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutisviikko minuutissa: sittenkin yleisöä kunkkareihin ja yksi tähti lähti

Pihtiputaalla tupla-SE:t – Antti Ojanperälle ja Santtu Raitalalle seitsemän voittoa

Always Ready haastaa Derbyssä - Raskolnikovkin aloittaa torstaina

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video