Uutiset

Ukin ja mummon opeilla hevoshommiin – "melkein tarvittiin alussa vuoronumeroita kärriin pääsystä"

Ilona ja Eelis Murtolalle hevoskärpäsen purema tuli suvussa. Perheen malli on myös opettanut nuoresta, että raviharrastus vaatii paljon sitoutumista.
Pentti Vänskä
Ilona Murtola treenaa usein hevosia ratsastaen ja Eelis ajaen. Ratsuna tällä kertaa Boulder Lilian ja kärryjen edessä Cankus Rebel.

Iisalmelaisessa Murtolan perheessä kolme sukupolvea sukupuoleen katsomatta on harrastanut hevosia. Molemmat vanhemmat, Jukka ja Terttu Murtola, ovat nuorempana ajaneet raveissa kilpaa.

Isoisä Jorma Murtola tunnetaan erityisesti suomenhevosistaan. Marja-Leena Murtola kasvatti shetlanninponeja.

Hänen kasvateistaan varsinkin Käkelän Arimo ja Käkelän Aurora toimivat pojanlasten Ilonan ja Eeliksen opettajina.

"Aurora me myös koulutettiin itse, ja sillä eniten ajoimme kilpaa", Ilona kertoo.

"Mummo ehti onneksi nähdä meidän ensimmäisen kasvatin, Kelvinin."

Marja-Leena Murtola menehtyi viime kesänä. Hänen työnsä kuitenkin jatkuu.

"Mummon opein me opiskellaan nyt kasvatusta. Hän neuvoi, että saatte vähän kasaan opiskelurahoja, kun opetatte varsan raviponiksi", Eelis selittää.

"Ukilla on aina ollut hevosia. Hän joutui jakamaan vuorot kärriin, kun me ja serkut Liinu ja Alisa halusimme kaikki mukaan ajolenkeille", Ilona kertaa.

"Melkein vuoronumeroita välillä tarvittiin", Eelis lisää.

Vuoronumerot ovat tavallaan tarpeen edelleen, jotta arki sujuu Ilonan lähdettyä opiskelemaan Helsinkiin. Isä Jukka Murtola on kaksivuorotyössä naapurikunnassa Vieremällä.

"Aiemmin tein aamutallit, kun menin iltavuoroon, mutta nykyisin Eelis nousee ahkerasti ja hoitaa ne ennen kouluun menoa."

Ja tekee lukiolainen vähän muutakin. "Aamulla ajan yhden ja illalla loput."

Ilona on ensimmäisen opiskelusyksyn käynyt viikonloppuisin kotona hoitamassa hevosia. "Pitää olla pitkä viikonloppu, että ehdin hoitaa vielä maanantaina ainakin aamutallin."

Kummankin äänensävystä kuuluu, että kysymys ei ole pakosta vaan silkasta sitoutumisesta hevosiin ja yhteiseen projektiin.

Sisaruksilta on pakko kysyä, tuleeko hevosten valmentamisen suhteen erimielisyyksiä.

"Kyllä! Olemme usein eri mieltä hevosten treenaamiseen liittyvistä asioista. Harvemmin tulee sanottua, että `joo, näin me tehdään´ heti ensimmäisellä kerralla", Ilona vastaa.

Ongelmat ratkotaan puhumalla. Pikkuveljen mukaan yön ylikin pitää väliin tuumata.

Hevoset eivät vie energisten sisarusten kaikkea aikaa. Eelis ehtii metsälle ja tapaamaan kavereitaan. Ilonalta opiskelu on vaatinut panostusta, mutta kaverit ja keilailu ovat mieluisia.

"Meidän kaverit kannustavat hevoshommaa. Muutamat ovat myös olleet mukana paikan päällä seuraamassa raveja", hän kertoo.

Lue MT:n hevosista pidempi juttu Ilona ja Eelis Murtolasta ja heidän hevosistaan. Juttu näkyy myös alla listauksessa, jos linkki ei toimi.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Jaetut kulut ja mahdolliset tuotot ovat fiksu ratkaisu, ei tule hevosharrastus liian kalliiksi" – Roughenough Vice tavoittelee jo viidettä perättäistä voittoaan Ponsse Cupin finaalista

Sukuvika pitää tiukasti otteessaan

"Ilman Blind Channelia en välttämättä voisi toteuttaa haaveitani ravien saralla" - Levy-yhtiön johtaja hurahti hevosiin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle