Uutiset

Veikkauksen tilasto: suomalaiset hyviä pelaamaan toton kansainvälisissä kohteissa

Nyt se on virallista. Suomalaiset OVAT taitavia pelaamaan totoa. Veikkauksen kansainvälisten kohteiden tilasto paljastaa tämän, vaikka varsinaisia palautusprosentteja ei kerrota.
Anu Leppänen
Kansainväliset totopelit ovat sujuneet viime vuosina suomalaisilta rahakkaasti. Veikkauksen tilastot vahvistavat tämän faktan.

Viimeisimmät neljä vuotta eli 2016-2019 suomalaiset kansaivälisten ravipelien asiakkaat ovat olleet kirkkaasti palautusprosentin yläpuolella (katso grafiikkaa alempana jutussa). Peli oli isohkoa jo vuosina 2014-15, mutta tuolloin osumatarkkuus oli vaisumpaa. Eli suomalaiset ovat "oppineet pelaamaan"?

"Hyvältähän tuo näyttää", kertoo muuttuvakertoimisen vedonlyönnin tuotepäällikkö Juha Ahjolinna Veikkaukselta.

"Ulkomaanpelin vaihto on vakiintunut noin kolmasosaksi kaikkien ravipelien vaihdosta Suomessa. Raviurheilun ja -pelien tulevaisuus tuntuisi olevan kansainvälisyydessä. Ainakin jos olen tulkinnut oikein, siitä tuntuu olevan esimerkiksi Pohjoismaissa jo aika hyvä konsensus.”

Vuodenvaihde oli ravien pohjoismaisen ison pottipelin, Ruotsin 75:n kulta-aikaa, sillä vuoden viimeisinä 11 päivänä pelattiin yhdeksän 75-peliä. Niistä tuli ilmeisesti myös hyvin Suomeen rahaa?

"Joulukuussa Suomeen tuli 2 isoa voittoa kansainvälisistä totopelikohteista. 30.12. suomalainen pelaaja voitti 590 171 euroa ja 14.12. napsahti 470 722 euron voitto Suomeen. Näitä ennen edelliset isot voitot oli 9.10., jolloin löytyi 3 yli 600 000 euron voittoa Toto86-pelistä. Vuosi 2020 alkoi upeasti, kun Liedon R-Kioskilla pelin pelannut pelaaja sai yksin kiinni 13.1. Mantorpin Toto64-pelin, jolla lunasti alavoittoineen 82 784 euroa."

Ruotsin tarjoamat lounasravipelit muuttuivat loppuvuonna 2019, eikä noihin lounasraveihin pystynyt eikä pysty pelaamaan kuin T-pelejä ja Päivän Duoa. Useimmiten Ruotsin lounasravien T-peli on T4.Muissa yksittäisiin lähtöihin kohdistuvissa peleissä kertoimet muodostuvat ATG:n luoman erityisen kaavan mukaan kaikkien samaan lähtöön pelattavien totopelejen panoksista. Suomen pelilainsäädäntö ei mahdollista tällaista pelaamista. Jatkuuko tilanne tällaisena?

"ATG on vahvistanut meille, että jatkaa tammikuun ajan yhdistettyjä lähtökohtaisia pelejä Ruotsin ja Tanskan lounasraveissa. ATG:lla on myös laajennusaikataulu kyseisestä ominaisuuden laajentamisesta muihin raveihin, mutta siitä ei ole tullut vahvistusta." 

Veikkaus Oy
Veikkauksen ulkomaiden ravipelien palautukset Suomeen vuosilta 2012-19 verrattuna palautusprosenttiin.

Vaikka ulkomaan kohteiden osuus ravivaihdoista on iso, ei ulkomaan peli näyttäisi ainakaan vuoden 2019 viikkopelaajamääristä kertovan käyrän mukaan syövän kotimaan ravien pelaajamääriä. Kyseinen grafiikka kertoo ulkomaan kohteita (lähinnä Ruotsin) pelaavien määrän pysyneen 2019 mittaan hyvin tasaisena. Grafiikasta voi päätellä myös, että uusien asiakkaiden saamisen mahdollisuus on isoimmillaan ravien kotimaisten suurtapahtumien aikaan. Tällaisia ovat erityisesti kuninkuusravit ja muut isot tapahtumat, tyyppiä Finlandia-ajo.

Veikkaus Oy
Veikkauksen ravien viikkopelajamäärät tuottivat 2019 varsinkin ulkomaan pelikohteiden osalta hyvin tasaista käyrää.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

KKV: Veikkauksen edunsaajien rahoitus tulisi siirtää valtion budjettiin

Reima Kuislan peliliikkeet: D.D.'s Redemption tanskalaisille - Risto Vähätalolle osuus Marschall Matchista

Toto86-pelin vähimmäispanos muuttuu 0,03 euroon keskiviikosta alkaen - Ruotsin lähtökohtaiset Toto-pelit jatkossa Veikkauksen omaan pooliin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video