Viikon vieras: ”Jos alalle tuleva raha vähenee, helppoja ratkaisuja ei ole” - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Viikon vieras: ”Jos alalle tuleva raha vähenee, helppoja ratkaisuja ei ole”

Anne Laitinen aloittaa työnsä Suomen Hippoksen hallituksessa haastavaan aikaan.
Kuva: Anu Leppänen

Vaikka raviurheilulla menee vielä palkintorahoilla mitattuna hyvin, lajin sisällä ollaan huolissaan. Syntyvien varsojen, kilpailevien hevosten ja lajin harrastajien määrä vähenee. Hippoksessa tehty tulevaisuustyö ei ole johtanut toistaiseksi merkittäviin tuloksiin.

Hevosurheilu uutisoi sunnuntai-iltana, että Suomen Hippoksen valtuuskunta aiotaan kutsua ylimääräiseen kokoukseen helmikuussa.

”Varmaan se peilaa kentän tuntoja ja huolta nykytilanteesta", Anne Laitinen olettaa.

”Yhdistyksen sääntöjen mukaan ylimääräisen kokouksen koolle kutsuminen on mahdollista.”

Tulevaisuudennäkymiä ei helpota, että Veikkauksen pelituotot ovat lähivuosina pienenemässä. Se uhkaa näkyä raviurheilun rahoituksessa, joka on peliyhtiöiden yhdistymisen jälkeen suoraan sidottu Veikkauksen tuottoon.

”Jos alalle tuleva raha vähenee, helppoja ratkaisuja ei ole. Kokonaisuus vaatii, että kaikilla tasoilla täytyy oppia asettamaan lajin etu oman edun edelle”, Laitinen näkee.

Pekka Korpi väläytti viime viikolla Ylen haastattelussa rataluokitusta, jossa palkintorahoja keskitettäisiin tietyille radoille. Siihen tai muihin yksittäisiin asioihin Anne Laitinen ei halua ottaa vielä kantaa.

”Ensin täytyy olla faktaa ja vaikuttavuusarvioita pöydällä.”

 

Paitsi nuorekkuutta ja naisnäkökulmaa, Anne Laitinen tuo usein äijäkerhoksi moitittuun Suomen Hippoksen hallitukseen laaja-alaista hevosurheilun ja –talouden tuntemusta.

Hän aloitti hevosharrastuksen käymällä Jaakko Ihalaisella Pihtiputaalla työskenteli 90-luvulla hevostenhoitajana Rainer Björkrothilla ja Esa Vasalalla. Jatkossa tie vei ulkomaille: Italiaan, Belgiaan ja Ruotsiin.

Tradenomiharjoittelunsa Anne suoritti Uumajan raviradalla osallistuen mm. kilpailuosaston toimintaan, markkinointiin ja nuorisotyöhön ja päästen näkemään myös valtakunnallisen nuorisotyön toteuttamista, Hän teki opinnäytetyön Hippokselle Suomen raviurheilun nuorisotyön tilasta peilaten sitä Ruotsin systeemiin. Jatkoa seurasi nuorisotyöhankkeessa, missä käynnistettiin nykymuotoinen raviurheilun nuorisotyö.

”Silloin otettiin tosi isoja askelia. Esimerkiksi poniravikilpailutoiminnasta oli siihen asti vastannut Poniraviyhdistys, ja nyt se siirtyi Hippokselle”, Laitinen muistelee.

Hän pääsi työskentelemään myös Hippoksen kilpailuosastolla ja sittemmin yhteistyökoordinaattorina, jolloin hallinnollinenkin puoli tuli tutuksi. Yhteys hevoseen säilyi kuitenkin koko ajan puoliso Jani Hautaviidan valmennustoiminnan kautta.

”Rooli vaihteli tilanteiden ja tarpeiden mukaan. Lomat paloi välillä hevosten treenaamiseen”, Anne Laitinen nauraa.

Pakollinen irtiotto talliarkeen tuli hänen aloitettuaan työt Hippoliksessa 2009. Hippolis toimi Ypäjällä, ja Janin talli oli Vermossa.

Hippolis koordinoi yhteistyötä hevosalan toimijoiden kesken, tuotti tietoa toiminnan tueksi ja toteutti sovituilta osin alan edunvalvontaa. Hevosen omistamisen kehittämishankkeen puitteissa Anne oli mm. perustamassa Raviliigaa.

Vajaat kaksi vuotta sitten Laitinen siirtyi Hippoliksesta Agrologien Liiton toiminnanjohtajaksi. Osana maaseutua hevoset ovat edelleen myös osa hänen työtään.

”Lisäksi agrologeja toimii paljon hevosalan töissä, liitoissa ja radoilla.”

 

 jonkinasteinen etääntyminen hevosurheilusta oli Anne Laitiselle kynnyskysymys Hippoksen hallitustyöhön lähtemiselle.

”Niin kauan kun työskentelin suoraan hevosalalla, se ei olisi tullut kysymykseen, Nyt kun olen vähän sivussa, se sopi.”

”Kiitokset Karhilan Antille luottamuksesta, että tulin asetetuksi ehdolle. Henkilökohtaisesti toivoin, että mukaan olisi pyydetty ja lähtenyt vieläkin nuorempia ihmisiä, mutta toivottavasti toimin rohkaisevana esimerkkinä heille. Nuoret on otettava päätöksentekoon aidosti mukaan”, Laitinen vaatii.

Avainasioina hallituskautensa kynnyksellä hän mainitsee myös vastuullisuuden sekä yhteistyön yli lajirajojen.

”Meidän on tehtävä asiat eettisesti kestävällä ja vastuullisella tavalla ja myös viestittävä se ulospäin.”

”Koko hevosalan täytyy tehdä edunvalvonta- ja imagonrakennustyötä yhdessä. On todella tärkeää, että ravi- ja ratsupuoli vievät asioita yhdessä eteenpäin.”

Anne Laitisen arkisto
Kuvan Violennolla Anne Laitinen ajoi muutaman startin kilpaakin. Tällä hetkellä hän on mukana kahdessa kimppahevosessa ja omistaa puolisonsa Jani Hautaviidan kanssa puolikkaan 3-vuotiaasta, joka on valmennuksessa Emma Väreellä.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras: "Kiusoittelin luokkamme tyttöjä heidän hevosinnostuksestaan, mutta kohta olin itse joka päivä tallilla"

Viikon vieras: Kolarin jälkeen kohti uutta alkua

Viikon vieras: ”Tästä eteenpäin ei enää millään riitä, että järjestetään vain raveja”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video