Uutiset

Mascate Matchin kasvattaja Amerikan huutokauppaostojen vaikeudesta: "Parhaat helppo erottaa, hinnassa on liikaa nollia"

Massi on nimensä mukaisesti kaikkien aikojen rahakkain 3-vuotias suomalaistamma.
Suomen Hippos / Ilkka Lukka
Mascate Match oli odotetusti vuoden paras 3-vuotias ravuri lauantain Ravigaalassa. Palkintotaulua pitää kimpanvetäjä Pauliina Raento ja kukkia yksi Massin tuhannesta omistajasta, Marja Kanerva.

Mascate Match eli Massi ansaitsi 3-vuotiskauden loppuun mennessä reilut 376 000 euroa, mikä tekee siitä kaikkien aikojen eniten ansainneen 3-vuotiaan Suomessa syntyneen tamman. Legendaarisen Passionate Kempin ennätys vuodesta 2004 rikkoutui noin kahdella tuhannella.

Tamma valittiin Tampereella lauantai-iltana vuoden parhaaksi 3-vuotiaaksi. Sen omistaa HIFK raviliiga, jossa on tuhat omistajaa. Tammaa valmentaa Pekka "Kultasormi" Korpi.

"Amerikasta tulee tuollaisia tammoja aina silloin tällöin, Euroopasta vähemmän", summaa Massin osakasvattaja Markku Punkari Janakkalasta.

Massi on HIFK raviliigan omistuksessa, ja kimpassa on peräti 1 000 osuutta. Liigavarsat juoksevat 3- ja 4-vuotiskaudet, minkä jälkeen ne huutokaupataan.

Optimaalisesti Massi voi vielä hyvin jatkaa kilpailemista uudessa omistuksessa pari kolme kautta.

Massin ovat kasvattaneet Punkarin hevostalli sekä Saku ja Maini Mikkola Sillanpään oriasemalta Jämsän Längelmäeltä.

Markku Punkari ja Saku Mikkola ovat käyneet syksyn suurimpiin kuuluvassa myyntitapahtumassa nyt jo noin 15 vuotta. "Joka vuosi sieltä on ostettu yksi tamma, enimmillään kolmekin", Punkari kertoo.

Massin 13,6a -aikainen Captivation (isä Cantab Hall - emä Flirtin Miss 11,5a - emänisä Malabar Man) ostettiin Harrisburgin huutokaupasta syksyllä 2015. Sen suku kiinnitti Punkarin huomion.

Cantab Hall on miellyttänyt häntä aina. Samoin emä ja sen emänemä olivat itsekin hyviä radalla.

"En muista, mitä mieltä Saku oli, mutta lisäksi tykkäsin Muscle Massista isäoriina jo, kun näin sen 3-vuotiaana USA:ssa.""

Nyt 13-vuotias Captivation on jättänyt Massille jo kaksi sisarusta. "Vielä se voi hyvässä lykyssä tehdä toisetkin kolme."

Mistä se kantaa? "Yllättäen taas Muscle Massista", Punkari naurahtaa.

Kasvattajat ovat käyneet vuoden mittaan pari kertaa Massin liigan tapaamisissa ja voittojuhlissa. Samalla on päästy väliin "morjestamaan" myös tammaa ja sen valmentajaa Pekka Korpea.

Punkari seuraa samalla tavalla kaikkien kasvattiensa uraa. "Pari kertaa viikossa seuraan Omatalli-palvelusta, mitkä on ilmoitettu startteihin. Ihan kaikkia lähtöjä en välttämättä seuraa, mutta tulokset katson viimeistään seuraavana aamuna."

"Kyllä ne aina kiinnostaa. Ja onhan siinä aina pieni toive saada vähän kasvattajarahaakin", hän toteaa.

Massin ikäluokka oli Punkarin tallilla kaikkineen hyvä. Kolme tasaista, hyvin kehittynyttä tammavarsaa, joista kaikista tuli raviliigan hevosia. Mercedes Match jatkaa uraansa, Classmate Match sen sijaan loukkaantui ja Punkari osti sen takaisin siitokseen.

Lisäksi Punkari ja Katri Rantalan kasvattama Marschall Match on niin ikään liigahevonen ja ikäluokkansa huippua.

Tulevana kesänä Match-varsoja odotetaan syntyväksi kuusi, joista kaksi on Markku Punkarin kokonaan omista tammoista. Mikkolaan pitäisi syntyä kimppatammoista kolme varsaa sekä lisäksi heidän omia kasvattejaan.

"Suunnilleen samana on pysynyt kasvatuksen kokoluokka viime vuodet. Tammamäärä on hiukan kasvanut, mutta kaikki eivät aina tiinehdy. Nytkin jäi kaksi tyhjäksi, mutta ostimme Harrisburgista yhden kantavan lisää", sanoo Markku Punkari.

Huutokauppareissulta on tyypillisesti huudettu tilauksesta myös yksi tai pari hevosta, varsoja ja tammoja.

"Monesti kun suvun perusteella katselee luetteloa ja videoita, niin Amerikan hinnassa on liikaa nollia. Kaikkihan ne parhaat erottaa ennakkotietojen perusteella. Siellä on paikan päällä sitten taitoa löytää se kohtuuhintainen, hyvä ostettava."

Näin Markku Punkari kuvailee Massia MT:n jutussa:

Tuhannen omistajan Massi matkalla Euroopan huipulle - "hieno hevonen josta voi tulla mitä vaan"

Lue myös:

Graceful Swamp vuoden hevonen - Katso kaikki Ravigaalan voittajat

Kasvattajakruunut Punkarin juhlaa

Mascate Match urhea kakkonen Ruotsin Breeders Crownissa

Sillanpään oriaseman työhuippu tasaantuu juhannuksen jälkeen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevonen lahjoitti lähes 450 000 euroa hyväntekeväisyyteen

Viikon vieras superkasvatistaan: ”En osaa vielä volttia heittää”

Ainakin kolme siitostammaa "Tarzan" Melanderin huutokaupasta Suomeen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video