Tärkeä lenkki historian vahvassa ketjussa - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Tärkeä lenkki historian vahvassa ketjussa

Risto Tupamäki ei kaivannut huomion keskipisteeseen, mutta väläytti sopivan tilanteen tullen terävää huumorintajuaan.

Keskiviikkona kiirinyt uutinen Risto Tupamäen kuolemasta on aiheuttanut melkoisen maansurun yli ravi-Suomen. Risto (s. 1957) oli kaikille ravi-ihmisille tuttu hahmo: vanhemmat asian harrastajat muistavat hänet jo aikansa legendoihin kuuluneen Tauno Tupamäen (1913-1987) eli Tupa-Taunon poikana, ikätoverit aikatasoitusten aikaan niukkoja voittoja ajaneena Milli-Ristona ja nuoremmat tietysti etenkin ravikuningas Costellon kuskina.

Riston aktiivisten vuosikymmenten aikana Tupamäen raviklaani on vain laajentunut. Risto tunnettiin niin Virpinsä puolisona, Kaisan ja Antin isänä kuin Anteron pikkuveljenä.

Ennen kaikkea Risto Tupamäki tunnettiin ihmisenä, josta kenelläkään tuskin oli pahaa sanottavaa. Hän oli kaikkien ravi-ihmisten tuntema ystävällinen hahmo, joka ei kaivannut huomion keskipisteeseen, mutta väläytti sopivan tilanteen tullen terävää huumorintajuaan. Riston huumori ei ollut ilkeää, vaikka hän olikin nopea ja nokkela.

Vaikka Riston elämä pitkälti pyöri satoja vuosia suvussa olleen kotitilan ympärillä, hän ymmärsi myös muun maailman menon päälle. Risto arvosti perinteitä, mutta ei ollut mikään mies menneisyydestä, vaan seurasi myös aikaansa. Hän ei myöskään ollut mikään jees-mies, vaan hänellä oli ajatuksia ja näkemyksiä asioista. Niitä hän esitti harkitsevaan tyyliinsä ilman tarvetta populistiseen heittelyyn.

Risto ehti muutaman vuoden totutella vanhan isännän rooliin, mutta paljon jäi kesken. Niin väärältä kuin Riston poismeno tuntuukin, saappaat jalassa lähteminen oli hänen elämälleen kuvaavaa. Riston elämässä luonto antoi, luonto otti.

Risto Tupamäki ajoi vähintään 25 voittoa vuodessa kaudesta 1978 lähtien. Uransa hienoimmat kruunut olivat kuningatarkilpailun voitto Ujalla sekä Costellon ravikuninkuus, jota tässä juhlitaan perinteisin menoin. Kuva: Anu LeppänenRisto ja Virpi Tupamäki ovat historiallinen kaksikko: 5.4. 1998 molemmat voittivat samoissa Vermon raveissa. Kuva: Ville ToivonenRaviperinteet jatkuvat Tupamäen suvussa vahvoina. Marraskuussa 2017 Risto voitti tyttärensä Kaisa Tupamäki-Kukkamon valmentamalla Pimukalla Vermossa. Voittoa oli kantorepussa juhlimassa myös Kaisan tuolloin nelikuukautinen tytär Saimi Kukkamo. Kuva: Anu LeppänenAntti Tupamäen ja Polaran voitto vuoden 2017 Elitkampenissa oli todellinen sukujuhla. Virpi ja Risto Tupamäki juhlimassa poikansa rinnalla. Kuva: Anu LeppänenRisto Tupamäki taitoi sekä perinteiset että modernimmat ravivalmentamisen menetelmät. Vuonna 2013 otetussa kuvassa reen edessä kotikasvatti Hujanhajan, joka sittemmin kasvoi kuningatarkilpailijaksi asti. Kuva: Ville ToivonenAiheeseen liittyvät artikkelit

Muistatko nämä kaikki? Ravivuosi 2019 toi kansainvälisiä läpimurtoja

Costello vahvasti tulossa taas - ohjastajan sukunimi ei muutu

Näin edesmennyt ohjastajalegenda Risto Tupamäki neuvoi kesällä 2016 hevosenostajaa: "Suku, rakenne ja – silmäänkin pitää katsoa"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video