Uutiset

Viikon vieras: Juha Vidgrénissä ja veljissään elää Einarin vahva perintö

Einari Vidgrén poistui elinvoimaa uhkuen aivan liian aikaisin lokakuussa 2010 keskuudestamme. Yksi on silti varma: Einarin luomat asiat elävät ja voivat hyvin Ylä-Savon perukoilla Vieremällä.

Metsäkoneita valmistuu Ponssen tehtaalta ennätysmäärin ja Einari Vidgrén Oy:n ajopuvun värit näkyvät tänäänkin laajalti maailman kaviourilla. Maanantaina eli Magic Mondayssa Ponssen keltainen näkyi Kaustisella Global Solidarityn (Muscle Hill) voittaessa - lauantaina ajopuku on taistelussa Ruotsin Kriteriumin huiman neljän miljoonan kruunun ykköspalkinnosta Djokovicin (Bold Eagle) kärryillä.

Matka raviurheilussa on ollut pitkä. Koko perhe oli mukana vuonna 1980, kun Barbo Assassin (Speedy Scot) Mikkelin illassa paineli silloisen Euroopan ennätyksen 13,3/1609 metriä Einarin itsensä ajamana. Barbolla Einari ajoi itse myös Elitloppetissa, pohjoismaisen raviurheilun Mekassa, vuonna -81.

Perhe on mukana myös Einari Vidgrén Oy:n hevosissa, sillä kaikki neljä Einarin poikaa perheineen jännäävät hevosten menestystä. Einarin omat menestykset ulottuivat, paitsi metsäkoneissa myös kärryurheilussa, Amerikkaan saakka. Muun muassa tallin Blue York Yankee (Muscles Yankee) voitti kaksivuotiaiden isoimman kisan Peter Haughton Memorialin 2007 ja täysveli Blue Mac Lad oli kolmas kaikkien ravikilpailujen äidissä The Hambletonissa vuotta aiemmin. Bowlin For Dollars (Super Bowl) puolestaan voitti saman kisan karsinnan 1997 ja oli finaalissa neljäs.

Einari Vidgrén. Kuva: Ponsse Oyj:n arkistoMetsäkoneyhtiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén, 49, on veljeksistä se, jota näkee raveissa eniten. Hän on veljiensä kanssa yhdessä vetänyt "Einarin linjaa" bisneksessä. Isältä on periytynyt kuitenkin myös rakkaus hevosiin ja sama vahva mutta lupsakka kilpailuvietti, joka vie menestyksiin kotiradalla ja kauempanakin.

"Suunnitelma oli tehdä elämässä jotain ihan muuta", Juha Vidgrén myöntää.

"Kun opiskelin Oulun OKL:ssä -90-luvun alussa, hevosetkin olivat tilapäisesti etäämällä, pystyin vain seuraamaan perheen heppojen menoa mediasta. Aina ne ovat kuitenkin olleet lähellä sydäntä ja nykyisessä elämässä taas myös fyysisestikin. Asumme vaimon kanssa samalla perhetilalla Mäkelässä, missä Marko Hakkarainen pitää omissa nimissään tallia ja valmentaa meidän hevosia."

Juha Vidgrén vaihteeksi totisena Ruotsissa ennen Kriteriumin karsintoja. Kuva: Riku NiittynenMarko Hakkarainen perinteisissä Einari Vidgrén Oy:n väreissä. Kuva: Anu LeppänenNe jotka muistavat Einarin, tuntevat ehkä kotoisan läikähdyksen kohdatessaan Juha Vidgrénin. Ulkonäkö ei ole identtinen, mutta opettajaksi lukenut Juha henkii samanlaista juurevuutta ja dynaamisuutta kuin isänsä. Juuret ovat tukevasti vieremäläisessä mullassa, mutta mieli lentää eteenpäin. Aina iloisin mielin, rauhassa, vaikka vastassa ois kuka. Ei koskaan ihan tosissaan, pikkuriikkisen ketunhäntä kainalossa, paitsi korkeintaan hevosenostossa. Tosissaan on toki varmaankin oltu myös liiketoiminnassa, ainakin jos on uskominen nykyään pörssiyhtiönä toimivan Ponssen tuloskuntoon.

"Tallilla touhuttiin veljesten kanssa ihan nuoresta asti, ja se oli ensimmäinen kesätyöpaikkakin. Hevoset olivat myös tuolloin teini-ikäiselle parasta mielen terapiaa. Edelleen hevoset ovat vahvasti mukana kuvassa. Vieremällä on 10 hevosta valmennuksessa, muutama varsa kasvamassa ja Ruotsissa joitakin lisää. Myös suomenhevosiin on satsattu viime vuosina entistä enemmän. Oma kasvatushan on ollut Einarista alkaen paljon kuvassa. Välillä se oli vähäistä, kun kalustoa ei ehkä uudistettu tarpeeksi, ja siinä kohtaa vähennettiin siitoshevosia. Nyt on tarkotus pitää kahta-kolmea siitostammaa ja satsata laatuun, vähemmän määrään."

"Meillä on ollut kilpailullisesti paljon todella huonoja vuosia Suomessa - syy on ihan itsessä, ei satsattu tarpeeksi suvukkaisiin nuoriin hevosiin. Viime syksynä tuli sitten kunnon herätys ostomarkkinoille, kun paikallisen rautakaupan vasta-aloittanut kuski pysähtyi meidän risteykseen ja kysyi ajo-ohjeita Vidgrenin ratsutallille? Siinä sitten mietin, että perkele, kyllä tästä vielä nousu tehdään raviurheilun osalta ja ostettiin heti alkuun Grande Diva Sisu. Isäkin sanoi aina synkkinä hetkinä, että ei niin syvälle sukelleta, etteikö pinnalle tulla."

Tämän hetken tallin nuoret lippulaivat Djokovic ja Grande Diva Sisu (Ready Cash), 3, ovat ruotsalaishevosia.

Sinne satsaaminen tuli osittain sattumankin kautta.

"Ruotsi on aina kiinnostanut. Itse kulttuuri, kilpailu ja palkinnot ovat siellä kovemmalla tasolla. Olin vajaat kuusi vuotta sitten käymässä Sisyfos-kasvattajan talleilla, joka on myös Sisu-valmennuskeskus. Se sijaitsee aika lähellä Arlandan lentoasemaa. Siellä 

Petri Salmelalla 

työskentelevä 

Marko Alamäki 

kehui juuri oman tallin aloittanutta 

Mattias Djusea 

nousevaksi kaveriksi, jolle kannattaisi ostaa vaikkapa huutokaupasta varsa. Sen seurauksena huudettiin sitten Mattiaksen kanssa 

Dilba Sisu 

(Cantab Hall), ja sen jälkeen on ostettu joka vuosi uusi varsa. Mattias on tosiaan noussut vahvasti nuorten hevosten kanssa (tuorein näyttö on 

Racing Broddan 

(Prodigious) Tammaderbyn voitto), ja meille isoin onnistuminen on nimenomaan Djokovicin uran alku ja pääsy Kriteriumiin. Djuse on siirtnyt Sisun tiloista omaan kovaan satsaukseensa

Hårby Gårdiin

, ja tällä hetkellä menee niin hyvin, että se satsaus tuntuu osuneen kohdalleen."Mattias Djuse ja Juha Vidgrén ensi sunnuntain lähtölistan ääressä ratojen valintatilaisuudessa. Kuva: Juha Vidgrénin albumi"Tällä kertaa meillä on Ruotsissa lisäksi kaksi kaksivuotiasta varsaa muuallakin: Suomessa syntynyt ori Axel Combo (Maharajah), joka on Janne Korvella ja hänen osaomistamansakin, sekä Ruotsissa syntynyt ori Winners Lane (Readly Express) Petri Salmelalla. Grande Diva Sisusta puolestaan tuli vihje viime vuonna, että sellainen on myytävänä. Taustalla oli myös, että siinä voisi olla tulevaisuuden siitostammamme. Se oli jo startannut ja on ollut Per Nordströmillä kaksivuotiaasta saakka ihan ikäluokan parhaiden vauhdeissa. Oaks-karsinnassa viime viikolla se oli hyvä neljäs, mutta pitkä tauko näkyi lopussa. Se oli kipeänä kesäkuun E3-finaalissa ja tauolla siitä saakka. Yksikin startti alle ennen Oaksia olisi tehnyt varmaan hyvää - nyt tähdätään syksyn Breeders Crowniin."

Tervetuloa Hårby Gårdiin Enköpingin lähellä! Kuva: Riku NiittynenKokenut Heikki Pekkala pysyy kärryillä. Pekkala vastaa Mattias Djusen varsojen opetuksesta ja varsavalmennuksesta. Kuva: Riku NiittynenMattias Djuse lähdössä Solvallaan. Kuva: Riku NiittynenJuha Vidgrén ei unohda savolaisia juuriaan. Koti on tukevasti sillä paikalla, josta Einari Vidgrénin ravitoiminta Vieremällä alkoi ja aikaa riittää myös aktiiviseen toimintaan Vieremän Oriyhdistyksessä ja Vieremän raviradan hallituksessa, Vieremän kirkonkylän kyläseuran puheenjohtajana, kylähistoriaprojekteissa, 4-H yhdistyksen toiminnassa sekä Vieremän lukion kummina.

Joustava työnkuva hallituksen puheenjohtajana on antanut mahdollisuuden monenlaiseen. Kun kiinnostusta riittää, aikaakin myös yleensä löytyy.

Työnkuva edellyttää myös runsasta maailmanmatkailua. Tämän jutun ilmestyessä Juha Vidgrén on esimerkiksi Sapporossa Japanissa. Silti myös hevoset saavat liikkeelle kotipirtistä.Sapporo Juha Vidgrénin kännykkäkamerasta katsottuna."Haluan nähdä hevosiani ja toimintaa, vaikka toisaalta niiden moni startti on katsottu hyvinkin eksoottisissa paikoissa ja tilanteissa. Maailma on muuttunut, mutta edelleen hevosten suvut ja ravureiden kehitys kiinnostaa, kuten kiinnosti jo isääkin. Nykyään starttien ja sukujen kelaaminen on vain paljon helpompaa netissä. Muutos maailmanmenossa näkyy myös ravien osalta ja se tuo paljon haasteita, joihin ravialan pitää reagoida. Nyt tulee hakea 2-3 visiota, joiden pohjalta Hippoksen pitää alkaa toimia. Päätöksiä pitää tehdä, jotta hieno laji pysyy elinvoimaisena."

Kotoa ei siis ole pitkä matka hevosten luo, ne näkyvät ikkunasta.

"Olen myös pyrkinyt käymään Ruotsissakin paikanpäällä ainakin 4-5 kertaa vuodessa. Ja mielellään kaikkina vuodenaikoina."

Se henki, jolla hommia painetaan esimerkiksi räntäsateessa keskellä pimeintä aikaa, voi kertoa toiminnasta paljon enemmän, kuin vaikkapa hiittaaminen auringonpaisteessa.

Pääset alta vielä Juha Vidgrénin videohaastatteluun tiistaina 17.9. Solvallan Oaks- ja Kriterium-karsintojen alla. Einari Vidgrén Oy:n Djokovic juoksee siis sunnuntaina 30.9. Kriteriumin finaalissa.

https://www.youtube.com/watch?v=tWJ05WFe700

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

10 kuutiota vettä selkään ja metsäkone möyrii palojen kimppuun – savolaiskeksintö kiinnostaa metsäpalojen kanssa tuskailevia maita ympäri maailmaa

Metsäalan osaajia palkittiin 169 900 eurolla – hakemuksia tuli ennätysmäärä

Tapio Mäki-Tulokkaalle mielenkiintoinen vahvistus, viime kaudella Ruotsissa kuudesti voittanut Jokimaa Tekee Tähtiä -finalisti BWT Devil

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video