Uutiset

Viikon vieras iski kasvattajan kultasuoneen

Mika Vihelän kasvattama Taylor Hayes (Maharajah – Sofia’s Love) oli Elitloppet-huutokaupan kallein tamma ja neljänneksi kaikkein kaikista myydyistä varsoista. Hinta nousi 725 000 kruunuun.

Etukäteen Mika Vihelä oli ajatellut huutavansa varsan sisään, jos hinta jäisi alle 200 000 kruunun, mutta siitä ei ollut pelkoa. Osviittaa tuli jo viikolla.

Petri Puro laittoi viestiä, että saat 500-800 tuhatta kruunua. Hän oli katsonut esittelyvideon ja sanoi, että se on hieno tamma ja että sillä on huipputamman pää”, Vihelä kertoo.

”Oli silti huima tilanne, kun huutaminen alkoi ja käsiä alkoi nousta joka puolella.”

Erityisesti Vihelää ilahdutti, että Taylor Hayes meni tavoitteelliselle omistajalle – vedonlyöntiyhtiö Unibetin perustajan ja suuromistajan Anders Strömin Stall Courant Ab:lle.

”Ström oli jo tunti ennen huutokauppaa katsomassa hevosta, ja joku sanoi jo silloin, että nyt menee hyvään osoitteeseen.”

”Kasvattajalle on tärkeää, että varsa pääsee hyvään treeniin. Stall Courant käyttää aina huipputreenareita”, Vihelä tietää.Taylor Hayesin emä Sofia’s Love siirtyi Ruotsin rekisteriin, kun se lähti Skråmstan siittolaan astutettavaksi Readly Expressillä.

”Ajattelin, että varsoilla on Ruotsissa paremmat mahdollisuudet”, Mika Vihelä perustelee.

Itsestään selvää ei silti ollut, että Taylor Hayes olisi myyty huutokaupassa.

”Talvella yritin kaupitella sitä muutamalle treenareille, mutta kukaan ei käynyt edes katsomassa sitä. Pistin sen sitten huutokauppaan, kun tuntui, että itsellä oli hevosia jo tarpeeksi.”

Vihelän edellisen siitostamman Dicey Spiceyn toinen varsa High Roller Sox oli myyty huutokaupassa kaksi vuotta aikaisemmin 1,25 miljoonalla kruunulla. Se ei ollut kuitenkaan Vihelän kasvattama.

”Myin tamman kantavana Ready Cashista pari viikkoa ennen varsomista. Siitostammoja oli silloin kaksi, ja ajattelin, että toisesta pitää luopua. Dicey Spiceysta tuli hyviä tarjouksia, kun taas Sofia’s Love oli tyhjänä eikä siitä olisi paljoa maksettu”, Vihelä perustelee.

Itsestään selvää ei ole, että hienokaan varsa tekee kauppansa huutokaupassa yhtä hyvin kuin Taylor Hayes.

”Tamma meni puolitoista kuukautta sitten paikkaan, missä se valmisteltiin ja (video)kuvattiin huutokauppaa varten. Varsa on iso ja hieno, mutta tärkeää oli myös, että se käyttäytyi hyvin ja esittelyvideo oli onnistunut”, Mika Vihelä näkee.

”Tämän kokemuksen perusteella myös Sofia’s Loven tämänkeväinen orivarsa Scarlet Knightista menee vuoden päästä todennäköisesti huutokauppaan. Kasvattamisessa on isot riskit, tulee välivuosia ja varsoja kuolee, mutta tällaisilla hinnoilla kuittaa jonkun välivuodenkin.”

Linkki Taylor Hayesin esittelyvideoonKasvattamisen Mika Vihelä aloitti reilut 20 vuotta sitten, samalla kuin omistamisen.

”Ostettiin velipojan ja yhteisen kaverin kanssa Keltaisesta Pörssistä Recoursesta kantava siitostamma Wicked Flame 4000 markalla. Tai he ostivat, ja minä lähdin mukaan vähän myöhemmin kun tamma oli tullut jo Kalajoelle”, Mika muistelee.

Varsan syntymävuonna 1997 lähimpänä maata käyneen ja kovasti seuratun komeetan mukaan nimetty Hale-Bopp kärsi hankosidevammoista, mutta menestyi ihan kohtalaisesti. Parhaana vuonna 2002 se ja Mikan seuraava ostos Nonstop Hornline voittivat yhteensä 14 kertaa.

”Hale-Boppia treenattiin itsekin, ja sehän oli parasta, kun pääsi itse ajamaan hevosta”, Mika muistelee.

”Nyt tämä on tällaista etäharrastusta, kun on pienet lapset ja on muutamassakin firmassa mukana. Martin de Bosia en ole käynyt Ruotsissa vielä katsomassa koskaan, vaikka se on ollut siellä jo pari vuotta, ja Taylor Hayesista olin nähnyt ennen huutokauppaa vain muutamia kuvia.”

”Mutta tulevaisuudenhaave on, että joskus pääsisi vielä itse treenaamaankin”, Mika Vihelä lisää.

Sofia’s Loven emän Elation Riden osti Ingmanin perheeltä kantavana Love Yousta.

”Sain Leppäsen Jarnolta vinkin, että Elation Ride saattaisi olla myytävänä. Soitin Anders Ingmanille, kävin katsomassa tammaa ja tehtiin kaupat. Kallishan se oli, kun Amazing Ride ja Reding Lady oli pärjänneet hienosti.”

Varsa Love Yousta oli nimenomaan Sofia’s Love. Sen jälkeen Vihelä sai Elation Ridesta vielä De Bosin ja Miss Gladiatorin ennen kuin myi sen Heikki Taipaleen Journey Stablelle.

”Olin saanut jo kaksi tammaa, ja tammaperhe oli jatkumassa. Andover Hallista kantavana siitä sai oikean hinnan”, Vihelä perustelee.

”Elation Ridekin nähtiin perjantaina Skråmstassa. Sillä on nyt varsa Scarlet Knightista, mutta se taitaa jäädä viimeiseksi. Tamma on jo 21.”Yhteensä Vihelällä on tällä hetkellä neljä hevosta: starttihevoset Sweet Carolina Ossi Nurmosella Maaningalla ja Martin de Bos Petri Purolla Halmstadissa sekä Sofia’s Love ja sen keväällinen varsa Scarlet Knightista Skråmstan siittolassa Ruotsissa.

”Martin de Bos on mennyt talven aikana Puron mukaan kovasti eteenpäin, ja lupaavasti se on kautensa aloittanutkin. Harmi vaan, että ajo meni viimeksi Åbyssä pieleen eikä ori päässyt Solvallan finaaliin.”

”Siitä tuli viime syksyn finaalivoiton jälkeen kovia tarjouksia Ranskaa myöten, mutta toivotaan, että oli oikea ratkaisu pitää se itsellä. Hyvältä kaikki tässä vaiheessa vaikuttaa.”

Vaikka Vihelä tietää raviurheilun lainalaisuudet ja yrittää pitää hevosmäärän kurissa, uusia hankintoja saattaa olla luvassa. Taylor Hayesin myynti huutokaupassa antoi uskoa kasvatukseen.

”Syksyllä tulee varmaan taas lähdettyä Harrisburgin huutokauppaan katsomaan, mitä sieltä löytyisi. Ne on tietysti vaarallisia reissuja. Viimeksi piti ostaa kaksi siitostammaa, mutta tulikin neljä varsaa”, Mika Vihelä nauraa.

Mikä on hänelle se juttu, joka saa yrittäjän ja perheenisän satsaamaan hänelle tavallistakin kalliimpaa aikaa ja rahaa raviurheiluun?

”Entisenä urheilijana ja urheilumiehenä sitä on kai vieläkin jonkinlaista kilpailuviettiä ja haluaa kasvattaa entistä parempia ja menestyvämpiä varsoja. Varsojen kasvattaminen on hienoa.”

”Mutta jos haluaa välttää riskejä, varsat kannattaa ostaa huutokaupasta”, Mika neuvoo.

Mika Vihelä
Oliver De Bos ja emänsä Sofia's Love vuosi sitten.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moninkertainen Vincennesin valloittaja Martin De Bos on taas Petri Purolla

Suomalaisruuna Whole Lotta Love jyrää Ranskassa - nyt vuorossa Enghien

Viikon vieras: kasvatustieteilijä-taiteilija-palomies-hevosenhoitaja Eva Sahan monet käänteet

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video