Uutiset

Viikon vieraan haave: Ecurie D Suomen kilvillä

Göteborgilainen Marko Kreivi sai viettää elämänsä toistaiseksi hienoimman ravipäivän viime lauantaina Vermossa.

Kreivin puoliksi omistama Ecurie D voitti 3-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.

”On se uskomaton hevonen. Voitti kengät jalassa ja korvat kiinni, vaikka laukkasi lähdössä ja Björniltä (Goop) tippui startissa piiskakin”, Marko Kreivi ihastelee.

Voiton tunteikkuutta lisäsi, että se tuli nimenomaan Suomessa.

”Isä ja äiti muuttivat Ylitorniolta 60-luvulla Ruotsiin, ja vaikka minä synnyin Göteborgissa, koen olevani täysin suomalainen. Lisäksi Vermossa kaikki oli järjestetty meidän hevosenomistajien kannalta todella hienosti”, Kreivi kiittää.

Kansallislauluja ei tiiviillä tahdilla ajettujen lähtöjen lomassa ehditty soittaa. Jos olisi ehditty, minkä maan kansallislaulu todella monikansallisen – ranskalaisen kasvattaman, norjalaisen valmentaman, suomalaisen ja turkkilaisen yhdessä omistaman ja Tanskassa syntyneen – Ecurie D:n voiton kunniaksi olisi pitänyt soittaa?

”Jos minulta kysytään, niin Suomen tietysti, mutta Tanskaahan Ecurie D edusti ja Tanskan keskusjärjestö sen matkan maksoi. Mutta olisihan voinut soittaa myös molemmat, vähän kuin formulakisoissa”, Marko Kreivi naurahtaa.Ecurie D on tällä hetkellä yksi Euroopan raviurheilun kuumimmista nimistä. Sen valmentaja Frode Hamre luottaa hevoseen sataprosenttisesti.

”Jo ennen Big Noon Pokalenia hän onnitteli meitä maailmanennätyksestä, jonka ori juoksikin. Euroopan mestaruudesta hän onnitteli meitä jo viikko ennen kisaa”, Marko Kreivi kertoo.

Jatko-ohjelmaa hahmotellaan ensi viikolla.

”Ecurie D:llä on kaikki kunnossa, mutta eläinlääkäri käy sen varmuuden vuoksi läpi ennen kuin päätetään jatkosta. Ensi vuonna on paljon isoja kisoja edessä, vaikka Derbyyn ja UET:hen sitä ei ole maksettu.”

Kasvattaja Jean-Pierre Dubois’n kanssa on hierottu kauppaa myös Ecurie D:n pikkusiskosta.

”Minusta se oli liian kallis jo ennen EM:ää, ja sen jälkeen hinta vielä tuplaantui”, Kreivi kertoo.

”Emän Dubois on onneksi jo myynyt yhdelle Süleymanin (Yüksel, Ecurie D:n toinen osaomistaja) kaverille.”

Jos Frode Hamrea on uskominen, Ecurie D:n maailmanennätys ei yli vuotta kestä.

”Meillä on hänellä yksi tosi hyvä 2-vuotias, joka juoksee kuulemma ensi vuoden Big Noon Pokalenissa vielä kovempaa”, Marko Kreivi heittää.

Ecurie D ei jättänyt EM-lähdössä epäselvyyttä, mikä oli lähdön paras hevonen. Sillä oli varaa laukata ja ohjastaja Björn Goopilla hukata matkalla piiska. Kuvat: Terhi Piispa-Helisten

Markon raviharrastus alkoi jo nuoressa iässä. Vanhemmat kävivät raveissa, ja ravit ja ravipelit kiinnostivat myös parikymppistä Markoa.

Vuonna 2004 hän perusti kuitenkin autokorjaamo- ja maalaamoyrityksen, johon keskittyi niin täysillä 15 vuotta, että ravit ja hevoset jäivät. Tilanne muuttui Markon myytyä yrityksen vuonna 2018.

”Tuli rahaa, jota satsata hevosiin, ja vähän aikaakin. Työskentelen kyllä tiiviisti firmassa edelleen, mutta eihän hevosenomistaminen kahdeksaa tuntia päivässä vaadi. Mitä nyt maksaa laskut, pitää yhteyttä valmentajiin ja joskus käy raveissa, valmentajathan tekevät työt”, hän linjaa.

Hevosenomistamisen piti olla aluksi vain kasvattamista. Ensimmäiset siitostammansa hän osti vasta vuosi sitten, mutta pian kuvaan astuivat myös kilpahevoset.

”Halusin antaa mahdollisuuden Johan L Sundgrenille, joka on ihan huippuvalmentaja ja saa kohta ammattivalmentajan lisenssinkin. Hän on vuokralaisena tallissani Axevallan lähellä Skarassa ja valmentaa kolmea 2-vuotiastani ja viittä 1-vuotiastani. Johan sanoo, että nyt ollaan jo siinä, missä hän ajatteli meidän olevan 10 vuoden päästä”, Marko Kreivi kertoo.

”Tänä vuonna minulle syntyi neljä varsaa, joiden piti mennä myyntiin, mutta saatan pitää itsellä nekin. Haluaahan sitä pärjätä myös omilla kasvateilla.”Nyt hevosia on yhteensä jo 42. Ja lisää syntyy - ensi vuonna Ruotsiin 9, Yhdysvaltoihin 2 ja Unkariin 1.

”Olen sijoittanut hevosiin ja eri huippuoriiden (mm. Bird Parker, Brilliantissime, Cantab Hall, Father Patrick, Chapter Seven, Tactical Landing) astutusoikeuksiin niin paljon rahaa, että ihan harrastuksesta ei voi puhua. Kun jossain kohtaa lopetan nykyiset työt, hevosista voi tulla ihan ammattikin”, Marko Kreivi visioi.

Yhtään Suomessa syntynyttä hevosta hän ei vielä omista, mutta joku päivä hän haluaisi sellaisen saada.

”Hevosia on kaupan paljon, mutta hyviä ei ole helppo ostaa. Ecurie D Suomen kilvillä, sellaisen kun joskus saisi”, Marko Kreivi haaveilee.

Marko Kreivin (vas.) hevoset ovat ehtineet voittamaan lauantain jälkeenkin. 3-vuotias Romantico (Love You) aloitti uransa voitolla maanantaina Axevallassa.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ecurie D. lähtee eleettömällä eleganssilla Pariisiin

She Loves Youlle ja Still Loving Youlle pikkuveli Readly Expressistä

Mantorpin T75: suomalaismenestystä saatiin, vaikka Chief Orlando laukkasi

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video