75-karonkka: Suursuosikin Via Dolorosa petasi jymy-yllätyksen - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

75-karonkka: Suursuosikin Via Dolorosa petasi jymy-yllätyksen

Troopersiin luottaneet joutuivat Oulun Toto75-kierroksella pettymään, mutta hevosessa ei ollut vikaa.
Hippos / Mia Mäki-Maunus
Jorma Kontio on voittanut 4 Evartilla ajamistaan 7 startista - kaikki laukattomat startit.

75-karonkassa käydään joka viikko läpi Suomen 75-kierroksen anti pakinan muodossa.

Toto75-1

Keskimäärin paremmista palkintorahoista kotimaassaan juoksevat ruotsalaiset ovat Pohjois-Suomenkin Toto75-kierroksilla harvinainen näky. Nyt Hanna Olofsson Bodenista pakkasi viisi hevosta autoon, ja vaivanpalkka tuli heti ensimmäisessä lähdössä: komea kaksoisvoitto.

Suomalaistammoista ei jäänyt paljon lapsille kerrottavaa. Parhaiten kiri (kolmanneksi) Amarant Artist.

Urheilullisia seikkoja enemmän jäi mietityttämään volttilähtö. M.T. Miss Molly teki lähtöhetkellä mutkan kakkosradalta ulospäin niin, että kolmosradan Una Signoralla ei ollut lainkaan rataa vaan se lähti M.T. Miss Mollyn takaa. Ja tiedä vaikka Jorma Tiilikainen olisi halunnutkin sieltä Una Signoralla lähteä, mutta molempien hevosten lähtöradat olivat yksiselitteisen väärät ja lähtö olisi pitänyt uusia. Tuomaristo havahtui asiaan vasta jälkeenpäin langettaen M.T. Miss Mollya ajaneelle Kari Alapekkalalle 35 euron sakon väärästä lähtöradasta.

Mainittakoon, että varsinaista häiriötä Una Signoralle ei koitunut: se laukkasi vasta myöhemmin omia aikojaan.

Toto75-2

Disainista saatiin lämmityksestä huolestuttavia tietoja: tamma oli käynyt Jouko Tarvaisen mukaan liian kuumana. Startissa nähtävissä oli kuitenkin enää positiivista pirteyttä, ja koko matkan johto toi hallitun voiton.

Suosikeista Kevinin Tähti kaatui lähtönopeuden puutteeseen. Hyvä paikka jäi hyödyntämättä, ja juoksusta tuli liian vaativa. Kuntoa ja voimia kyllä riittää! Taistelu Jaska puolestaan ei esittänyt yhtään mitään. Jotenkin sivuun näytti, että kyse saattoi olla ainakin osittain pito-ongelmistakin? 

Toto75-3

Jos hevonen ei ole starttiraketti, juoksu voi mennä kuutosradalta vaikeaksi. Pahempaa ”kärsimysten tietä” kuin Troopersille on kuitenkin vaikea kuvitella. Alku pakittavan hevosen takana 3. rataa, juoksupaikka 6. ulos, vetämättömät selät eteen kilometrin kiriin, loppukurvi 4. rataa ilman vetoapua ja päätöspuolikkaalle vielä pikku hidastukset yhden kanssakilpailijan laukasta ja toisen tiukasta nousemisesta eteen ja kirsikkana kakussa hiljainen matkavauhti – siinä juoksunkulku, jollaisen jälkeen kuudes sijakin oli suursuosikille torjuntavoitto!

Pelaajat olivat jättäneet noteeraamatta Destination Onen lähtönopeuden ja viikon takaisen voitokkaan paluun tauolta Ylivieskassa. Vastus koveni, mutta hevonenkin petrasi ja keulaan ja kukat taktiikkana toimi taas. Whispering Pinesin 750 metrin hyvä kiri 2. ulkoa ilman vetoapua toi kolmossijan Hanna Olofssonille. Suomalaisista neljänneksi kirineelle Kitzune G.G:lle jäi hieman voimia varastoonkin.

Toto75-4

Jos ”Nurmeksen työmieheltä” Minto’s Don Juanilta on urallaan jotain puuttunut, niin lähtönopeutta. Mutta ei puutu enää: avoimessa ryhmässäkään Santtu Raitalalla ei ollut ongelmia ottaa sillä kolmosradalta keuloja.

Elliot Web hiillosti rinnalla koko matkan, mutta johto piti maaliin saakka. Hazelhen Hermes kiri rinnalle, mutta näytti hieman nahkealta koko matkan. Samanlaisena kuin etelän kovemmissa avoimissa lähdöissä sen olisi kuulunut voittaa. Täydet pinnat urhealle kuolemanpaikkakolmoselle Elliot Webille, plussaa pirteästä lopetuksesta Tapiro Jetille ja suoranainen tipsimerkki toisen kerran peräkkäin kaikki tallella pussiin jääneelle Gute Bandille! Callela Leonard alisuoritti kuten muutkin Petteri Joen hevoset – toivottavasti tallissa ei ole taas tautia, joka kiusasi koko viime vuoden.

Toto75-5

Kartier floppasi viimeksi Kuopion avoimessa ryhmässä ilman että selkeää syytä löytyi. Nyt se palasi paitsi omaan sarjaansa, myös omalle tasolleen ja voittokantaan. 1300 metrin kiri ja loppukurvi 4. rataa ilman vetoapua ei jättänyt selittelyille varaa.

Puhtaat paperit myös hyvin voittajan tuntumaan kirineelle Pikku-Rytille, keulasta kolmanneksi kestäneelle Ruhvanan Urholle ja 3. radan kirijunaa vetäneelle Alvar Hemille. Sijoitustaan (5) paremmin kiri vasta 300 jäljellä hänniltä vapaaksi päässyt Jepulis.

Toto75-6

Evartti toi Jorma Kontiolle uran 10 000. voiton 16.8.2015 Pihtiputaalla. Ennen sitä Evartti oli kilpaillut vain pikku lähdöissä ja tienannut 2000 euroa.

Jorma Kontio on ollut huipulla ”aina”, mutta noista päivistä Evartti on kehittynyt hienosti ja marssinut suoraan ykkössarjoihin. Nyt Kontio sai ajaa sillä ensimmäisen Kavioliigan voiton. Ajo oli mestarin työtä: alkumatka johtaneen Koskelan Akselin takana, loppusuoralle kaarruttaessa kirikaistoille ja maalilinjalla ohi Polarasta.

Polara jatkoi vahvoja esityksiään kuolemanpaikalta, mutta johtaneen Koskelan Akselin viimeiset 100 metriä olivat vaisut. Vielä vaisummin esiintyi Josveis, jolla on tauon jälkeen isoja käynnistymisvaikeuksia. Tee Wee Paroni tuli Evartin puserossa voimissaan maaliin.

Toto75-7

Marko Hakkaraisen hevosauto hyytyi matkalle, mutta Faith In Lifelle niin ei käynyt – ei, vaikka kiristä tuli 1200 metrin mittainen. Vielä vaikeammaksi meni toisen suosikin MAS Champin juoksu, mutta mainiosti kakkoseksi kiri sekin. Mr Sånna täydensi kolmossijallaan Hanna Olofssonin onnistuneen päivän.

Oikea Toto75-rivi, 15.2. Oulu

11 Gatelink
3 Disain
5 Destination One
3 Minto’s Don Juan
12 Kartier
1 Evartti
7 Faith In Life

7 oikein –tuloksille 26 753,17 euroa, 6 oikein –tuloksille 79,43 euroa, 5 oikein –tuloksille 6,08 euroa. Vaihto 256 627,65 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

75-karonkka: Ranch Kelly on saanut manttelinperijän

75-karonkka: Ruunat rautaa Kavioliigassa, kuninkaalla ei vielä ”merkki päällä”

75-karonkka: Target Kronos sekoitti pakan, Willow Pride korjasi potin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video