Vihjeet

Jackpot ja muutenkin hyvät herkut Ruotsissa

Ville Toivonen
Petri Salmelalla on tulessa mielenkiintoiset hevoset illan Bollnäsin T86-jackpotkierroksella: Zinco Jet ja suomalaisomistuksessa juokseva Galapagos Sisu.

Bollnäsin T86-kierros "kuuman" keskiviikkoillan päätteeksi tarjoaa mukavat ainekset.

Ravien olosuhteet kannattaa tsekata ennen pelin laatimista, sillä iltapäiväksi on luvattu sadetta ja mahdollista ukkostakin. Ennen raveja tosin auringon pitäisi taas tulla esiin. Näin todennäköisesti mennään hyvissä oloissa Bollnäsin ME-radalla. Delicioushan paineli siellä 2015 kilometriajan 08,6, mikä on edelleen 1000 metrin ratojen ennätys tammoille.Nordsjö Odin (T86-3) on nuoreksi hevoseksi paljonlaisesti pelattu (alustavat 83% T86:ssa), mutta vaikea sen on uskoa häviävänkään. Ori meni viimeksi kovemman tuloksen, kuin yksikään nelivuotias kylmäverinen maailmassa, 22,0. Se meni ennätyksen Derbyn finaalissa 2140 metrillä, mikä alittaa myös lyhyen matkan nopeimman ajan, joka on 22,3. Ori avaa lujaa ja teki ennätyksensä tasaisella vauhdilla, joten tässä tuntuisi olevan sekuntikaupalla "ilmaa" illan vastustajiin. Ori avaa lujaa, ja mikä voi estää sen koko matkan johdon?

Toisen varsinaisen pankin löytäminen onkin jo isompi haaste, mutta hyviä ideoita, maksavia sellaisia, illalle löytyy. Ehkä kaikkein maistuvin - ja myös illan pankin jälkeen todennäköisin sellainen - löytyy avauskohteesta. Petri Salmelan lupauksen Zinco Jetin voisi nostaa jopa pankiksi - niin edulliselta ja todennäköiseltäkin se tuntuu. Ori kulki Mikkelissä noin 10,5-kyytiä viimeiset 1500 metriä väliajoin 09,3-13,8-09. Ensimmäiseen 500 metriin sisältyi vielä toinen laukkakin, joskin aika lyhyt! Pitkällä matkalla Ulf Ohlssonilla ei ole kiire tehdä ratkaisuja kasiradaltaan.

Valmentaja Salmelan mukaan Zinco Jet on nimenomaan parempi viimekertaista pitemmillä matkoilla, ja 3140 metriäkään ei tunnu ongelmalta vaan mahdollisuudelta. Tämä ori voi olla menossa hyvinkin korkealle urallaan, ja tällainen lähtö on sille onnistessaan suupala. Viimeksi vastassa oli sentään Graceful Swamp, ja Zinco haastoi sen laukkojen jälkeenkin. Tässä valossa on melkoisen yllättävää, että Actual Star on pelattu Zincoa vastaan selväksi suosikiksi.

Toinen Zincon kanssa samaa luokkaa oleva ideavarma kierrokselle voisi olla Alfa Betty (T86-5) nuorten kylmäveritammojen lähdössä. Sarja suosii nelivuotiasta, joka on tiennannut juuri sopivasti mahtuakseen paalulle. Kuski paranee Åsbjörn Tengsareidistä Tom Erik Solbergiin, ja Ruotsissa varusteisiin lisättävä ajovitsakin voi olla plussaa. Alfa Betty avaa lujaa ja johtanee pitkän. Sillä on laukkamerkintöjä, mutta ne ovat tulleet toisten takaa. Keulasta norjalaistamma voisi mennä nyt ravia. Tässä lähdössä Thess Vilja on ihmeellisesti pelattu suosikiksi. Se oli mukana Tammaderbyssä viimeksi, mutta ei loistanut toisesta ulkoa, ja sarjakin on 21000 kruunun takia takamatkan saaneena melko epäsopiva.

Ravinetin porukkavihje T86:een:

8 Zinco Jet (2,5)

8, 5, 3, 1 (2,4)

1 Nordsjö Odin (3,5)

4, 7, 3 (9,6)

2, 7, 6 (10,5)

2, 1, 6, 8 (7,4)

2, 5 (1,7)

4, 1, 2, 12, 11, 3, 8, 7, 9 (10,6)

2592 riviä - 129,60 euroa.

Galapagos Sisu (T86-2) avaa lujaa ja on jäämäsä yllättävän vähälle huomiolle. Salmelan ori juoksi viimeksi Elitloppet-viikonlopun kolmevuotiseliitissä miljoonan kruunun ykkösestä, muttei ymmärrettävästi riittänyt siinä. Nyt on erilainen tehtävä, ja kolmevuotias on mielenkintoinen.

Caipirinha Razz (T86-4) on myös unohtumassa monelta peleistä turhaan. Tamma on jättivireessä viime startin perusteella. Siinä A Nice Gift S.H. oli myös hieno johtavan rinnalta, mutta se on nyt pelattu suosikiksi, ja Caipirinha oli vielä tätä starttia paljon huonommalta paikalta (lähtönumero 13 vastaavassa 15 hevosen ryhmässä) vähintään yhtä hyvä, ja nyt paikka on parempi siihen starttiin verrattuna. Kaj Widellin ajokki joutui kiertelemään todella paljon viimeisellä kierroksella, kun selät eivät auttaneet yhtään. Silti se saavutti kärkeä loppuun saakka ja tuli viimeiset 700 metriä ulkona 10-vauhdin pintaan.

Päätöskohteeseen löytyy monta maksavaa kovakuntoista. Roli Eld teki aivan järjettömän esityksen viime startissaan Norjan mestaruudessa kylmäverisille. Ori laukkasi tiukassa paikassa kierroksen kohdalla, jäi aivan joukon hännille ja tuli vielä lentämällä loppua kolmanneksi, mutta hylättiin pitkän laukan takia. Myös prosentin verran pelattu Pave Faks oli hyvä samassa lähdössä: se pakiti kasiradaltaan viimeiseksi ja tuli lopun juosten Roli Eldin rinnalla. Tämän lähdön ruotsalaisista kylmäverisistä Granetta on elämänsä vireessä ja Ingbest avaa lujaa eli saanee hyvän reissun. Molemmat ovat jääneet jämäprosenteille, kun kovakuntoinen Pydin vie leijonanosuuden. Kuitenkaan suosikki ei avaa lujaa, eikä sen juoksusta välttämättä tule helppoa. Lyhyt matka ei suosi, ja vastus kovenee tiukkojen norjalaisten myötä.

Ravinetin ideavihje T86:een:

8 Zinco Jet (2,5)

8, 5, 3 (1,2)

1 Nordsjö Odin (3,5)

4, 7 (3,9)

2 Alfa Betty (7,6)

2, 1, 6, 8 (7,4)

2, 5 (1,7)

4, 1, 2, 12, 11, 3, 8, 7, 9 (10,6)

432 riviä - 21,60 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pottia potin päälle - Ruotsissa lymyää iso T86

T86 heittää taas huiman haasteen

T86 tarjoaa taas jackpotin

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video