Ruoka

Äyriäis- ja nilviäisallergisten kannattaa olla varuillaan hyönteisruokien suhteen

Ruoka 22.09.2017

Toistaiseksi ei tiedetä paljon siitä, millaisia allergioita hyönteisruuasta voi koitua. Samankaltaisia proteiineja on äyriäisissä ja nilviäisissä.


Timo Aalto
Hyönteiset voivat aiheuttaa ruoka-aineallergioita samalla tavalla kuin muutkin ruoka-aineet.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan hyönteisalaa koskevaa ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Ohjeistuksen valmistuttua niiden tuottajien, jotka haluavat tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, tulee rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi. Ohjeistuksen on määrä valmistua marraskuun alkuun mennessä.

Evira muistuttaa, että hyönteisproteiinit voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Virastosta kerrotaan, että hyönteisravinnosta aiheutuvista allergioista on hyvin rajoitetusti tieteellistä dataa. Arvioita tehdään koko ajan.

"Ne sisältävät samankaltaisia proteiineja kuin äyriäiset ja nilviäiset, joten niiden, jotka ovat näille allergisia, kannattaa olla varovaisia ristireaktion takia", Evirasta todetaan MT:lle.

Lisäksi pölypunkeissa on hyönteisproteiinien kaltaisia valkuaisia, joten niille allergisten kannattaa olla myös varovaisia. Toisaalta kuka tahansa saattaa herkistyä hyönteisruualle, kuten mille tahansa elintarvikkeelle.

Suomessa aiotaan sallia vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan myös pilkkoa ja jauhaa, mutta niistä ei saa poistaa osia eikä eristää tai uuttaa ainesosia.

Evira tulee listaamaan elintarvikkeiksi soveltuvat sallitut hyönteislajit. Nyt markkinoilla olevia esimerkiksi keittiökoristeina myytäviä hyönteistuotteita ei saa myydä elintarvikkeina, koska niiden tuotantoa ei ole valvottu elintarvikelainsäädännön mukaan eikä niiden turvallisuudesta ole voitu varmistua. Evira järjestää syksyn aikana koulutusta elintarvikevalvojille ja yrityksille.

Lisätietoa hyönteiselintarvikkeista löytyy täältä.