Ruoka

14 prosenttia kauraa, 14 prosenttia herneproteiinia – nyhtökauran nimi kelpaa elintarvikevalvonnalle

Elintarvikkeen nimi ei saa olla harhaanjohtava. Pakkausmerkintöjä valvovilla viranomaisilla riittää töitä etenkin keksihyllyllä ja mehuissa.
Kari Salonen
Nyhtökaurassa on saman verran kauraa ja herneproteiinia.

Maustamattomassa nyhtökaurassa on 14 prosenttia kauraa, 14 prosenttia herneproteiinia ja 9 prosenttia härkäpapuproteiinia. Lisäksi tuotteessa on vettä, suolaa ja rypsiöljyä.

Onko oikein käyttää nimeä nyhtökaura?

On, sanoo Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka.

Suurkuukan mielestä nimi on perusteltu, sillä tuote sisältää kauraa, kauran määrä on kerrottu, eikä muuta proteiininlähdettä ole tuotteessa enempää kuin kauraa.

"Kaupassa on tuotteita, joissa ei ole ollenkaan ainesosaa, joka on tuotteen nimessä, vaan esanssia."

Viranomaisilla riittää töitä etenkin keksihyllyllä ja mehuissa. "Elintarvikkeen nimi ei saa olla harhaanjohtava", sanoo Suurkuukka.

Hänen mukaansa kuluttajien kannattaa ilmoittaa harhaanjohtavista nimistä suoraan valmistajalle tai maahantuojalle. Myös elintarvikevalvontaan voi ottaa yhteyttä.

Kuntien elintarvikevalvonnat valvovat alueellaan elintarvikkeita valmistavia yrityksiä. Nyhtökaura valmistetaan Järvenpäässä.

Pakkausmerkintöjä valvotaan pistokokeilla.

Valio joutui muuttamaan vuodesta 1979 markkinoilla olleen Voimariinin nimen Oivariiniksi 2005. Viime vuosina maitohyllyyn maidon rinnalle on tullut erilaisia maitojuomia.

Tiukka linja johtuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksesta, joka määrittelee virallisen nimen levitettäville ravintorasvoille, maidolle ja maitotuotteille.

Voi-sanaa voi käyttää vain sellaisten tuotteiden nimissä, joiden rasvaosa on kokonaan maitorasvaa. Oivariinissa on myös kasviöljyä.

Maitoasetuksen mukaan vain maidon rasvan määrää vakioitaessa tuotetta saa kutsua maidoksi. Jos maidosta vakioidaan maitoproteiinia, laktoosia ja maidon suoloja niin, että niiden osuus pienenee, tuote pitää nimetä maitojuomaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Võrumaa houkuttelee vieraita ruualla

Villiyrttikokki villiintyi nyt sienistä: Metsäsienet ovat yhtä luksusta lautasella kuin hummeri tai kyyhky

Tiesitkö? Oluen alkoholipitoisuus ei ole välttämättä se mikä etiketissä kerrotaan

Suomen paras olut tulee maatilapanimosta Kuopiosta