Ruoka

Agriland: Euroopan hevosenlihasotku paisuu - hevosia ei olisi saanut teurastaa lääkejäämien vuoksi

Ruoka 17.07.2017

Europol on pidättänyt jo 66 henkilöä epäiltyinä osallisuudesta verkostoon, joka on toimittanut laitonta hevosenlihaan elintarvikkeeksi eri puolille Eurooppaa.


Jaana Kankaanpää
Lääkittyjä ja väärennetyin paperein liikkuvia hevosia on teurastettu poliisin tutkimusten mukaan elintarvikekäyttöön Espanjassa ja Portugalissa.

Euroopan poliisivirasto Europol tiedotti sunnuntaina uusista pidätyksistä petosvyyhdissä, joka alkoi paljastua keväällä. Europol kertoi pidättäneensä yhteensä 66 henkilöä tutkinnan vuoksi, kertoi muun muassa irlantilainen Agriland sunnuntaina.

Syytteet kattavat eläinsuojelun rikokset, kansanterveyden vaarantamisen, asiakirjojen väärennöksiä, oikeuslaitoksen halveksunnan, rahanpesun sekä rikosjärjestöön kuulumisen.

Yksi pidätys on tehty Belgiassa, muut Espanjassa. Petosvyyhti ulottuu lihanmyynnin kautta nyt useampaan Euroopan maahan.

Agrilandin mukaan poliisi on jäädyttänyt pankkitilejä sekä ottanut haltuunsa asuntoja ja luksusautoja.

Lääkittyjä hevosia on vastoin EU-säännöksiä teurastettu elintarvikkeeksi Espanjassa ja Portugalissa. Hevosia on myös teurastettu väärennetyin paperein.

Lihaa on edelleen kuljetettu myyntiin Belgiaan suurelle lihatukkurille ja sen kautta se on levinnyt eteenpäin.

ATL:n mukaan Ruotsin Elintarviketurvallisuusvirasto seuraa tilannetta. Sillä ei ole toistaiseksi tietoa, että verkoston markkinoimaa hevosenlihaa olisi tuotu Ruotsiin.

Huhtikuussa ATL uutisoi Espanjan poliisin ensimmäisestä laajasta ratsiasta. Europol ja Espanjan poliisi olivat siihen mennessä jo tutkineet petosvyyhtiä useita kuukausia.

Tuolloin ATL:n mukaan pääepäilty olisi Belgiassa asuva hollantilainen Jan Faasen, joka oli mukana myös vuoden 2013 hevosenlihaskandaalissa.

Neljän vuoden takaisessa petossotkussa oli kysymys siitä, että sinänsä laillista hevosenlihaa sekoitettiin muun lihan joukkoon ilman, että siitä kerrottiin kuluttajille ja lihaa ostaneille yrityksille. Suomeenkin todettiin tuolloin tuodun muun lihana myytyä hevosenlihaa.

Aiemmankaan sotkun oikeuskäsittelyitä ei ole vielä saatu vietyä loppuun.

Agrilandin uutinen

ATL:n uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit