Viltgården tarjoaa metsästäjille helppoa ratkaisua liharuuhkaan: Myykää meille! - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Viltgården tarjoaa metsästäjille helppoa ratkaisua liharuuhkaan: Myykää meille!

Tuontilihan määrän kasvu harmittaa kotimaista toimijaa. "Kauppa pitää meidän lihoja myynnissä viikon, ja loppuvuoden on myynnissä ulkomaalaista", kritisoi Tomas Landers.
Jaana Kankaanpää
Vapaatariistaa.fi-verkkokaupasta voi tilata puolikkaan peuran paloiteltuna, vakuumiin pakattuna ja pakastettuna.

Tomas Landers perusti Viltgårdenin vuonna 2013 markkinoimaan omaa ja toisten kaatamaa saalista. Hän rakennutti kotitilalleen Inkooseen teurastamon, jonne metsästäjät voivat myydä saaliinsa ja jonka varastosta käydään kauppaa riistalihalla.

"Ostamme ruhoja nahka päällä ympäri Etelä-Suomen Satakuntaa ja Pirkanmaata myöten. Tarjoamme helppoa väylää metsästäjille ja maanomistajille. Monet maanomistajat ovatkin ottaneet peuranruhoja vuokrana ja sanoneet, että myykää Viltgårdenille. Ruhoista saatu tulo on normaalia maatilan tuloa", Landers selvittää.

Metsästysseurat ovat myös myyneet ruhoja ja saaneet siten varoja seuran pyörittämiseen.

"Rahamäärä ei ole kovin iso mutta antaa pohjaa kestävälle metsästykselle. Voi rakentaa torneja, ylläpitää turvallisuutta ja perustaa riistapeltoja", Landers toteaa.

Viltgården voi Landersin mukaan ottaa ruhoja vastaan niin paljon kuin niitä vain tulee. Nyt peuranmetsästyskausi on ohi, mutta seuraavaa kautta pähkäillään jo.

"On selkeä tarve saada ketju toimimaan paremmin. Tulemme tekemään kiertuetta keväällä ja kesällä ja solmimaan sopimuksia metsästysseurojen kanssa."

Metsästäjien pakastimista Viltgården ei osta lihaa, vaan ainoastaan tuorekautena ruhoja nahka päällä, jotta eläinlääkäri voi tarkistaa ruhot ja lihaa voidaan sen jälkeen myydä ravintoloille, kauppoihin ja suoraan kuluttajille.

Liha painottuu peuraan, koska sitä on viime vuosina ollut paljon tarjolla. Siitä, samoin kuin hirvestä, Viltgården maksaa 4–5 euroa ruhokilolta plus alv.

Kuluttajalle peuranliha maksaa viisinkertaisesti eli vajaat 25 euroa kilo, mutta silloin on kyse luuttomasta, valmiiksi paloitellusta lihasta. Puolet lihasta menee ravintoloille, puolet kuluttajille joko matkahuollon kautta tai K-kaupan noutopisteeseen toimitettuna.

"Ostaisimme myös hirveä, mutta Viron tuonti polkee hirven hintaa. Tuontilihan määrä on ihan uskomaton, se on moninkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana", Landersia harmittaa. Hän pitää tuontia osittain isojen ketjujen syynä.

"Ne pitävät meidän lihoja myynnissä viikon ja loppuvuoden on myynnissä ulkomaalaista. Suurin osa on uusiseelantilaista kaurista."

Villisikaa Viltgården ostaisi mielellään, mutta sitä ei ole tarjottu. "Se on niin hyvän makuista, että metsästäjät syövät sen varmaan itse."

Sorsia, kyyhkysiä, fasaaneja ja peltopyitä Viltgården ostaa kokonaisina, ja niitä on tullut jonkin verran etenkin kaupallisista jahdeista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt