Herkkävatsaisille ilouutinen: Fazer kehitti vehnäleivän, joka ei turvota mahaa ja pieretä - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Herkkävatsaisille ilouutinen: Fazer kehitti vehnäleivän, joka ei turvota mahaa ja pieretä

Fazerin patentoima entsyymi vähentää huonosti imeytyvien hiilihydraattien määrää leivässä, mutta ei heikennä makua tai rakennetta.
Fazer
Fazerin keksintö on muuttunut kaupassa myytäväksi leiväksi, joka sopii esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivälle.

Osalle ihmisistä leipä tai pulla saa vatsan turpoamaan ja kivistelemään. Ilmavaivojen välttämiseksi he välttelevät leipää ja gluteenia.

Fazerin mukaan vatsaoireita aiheuttaa ennemmin viljan fruktaani kuin gluteeni. Fruktaania on esimerkiksi rukiissa ja vehnässä. Se on niin sanottu FODMAP-hiilihydraatti, joka imeytyy huonosti.

Moni herkkävatsainen noudattaakin FODMAP-ruokavaliota, jossa vältetään näiden hiilihydraattien saantia.

”Leipä on suurimpia FODMAP-hiilihydraattien lähteitä Suomessa. Lähdimme Fazerilla ratkaisemaan tätä haastetta, jotta herkkävatsaistenkaan ei tarvitsisi luopua leivästä, jossa on paljon terveydelle hyödyllisiä ainesosia”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitys- ja innovaatiojohtaja Juhani Sibakov.

Fazer kehitti ja patentoi LOFO-paranteen eli entsyymipohjaisen keksinnön, joka pilkkoo leivontaprosessin aikana vehnän ja rukiin sisältämän fruktaanin ja vähentää näin FODMAP-yhdisteiden määrää leivässä. Entsyymi ei kuitenkaan vaikuta leivän makuun tai rakenteeseen.

Fazerin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen entsyymipohjainen keksintö, jolla voidaan valmistaa vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä tuotteita.

Jo aiemmin Fazer on tuonut markkinoille FODMAP-ruisleivät ja nyt vuorossa ovat vehnäleivät.

Sibakov on iloinen, että pitkäjänteinen kehitystyö on saatu kaupallistetuksi. "Uskon, että tuote vastaa monien FODMAP-ruokavaliota noudattavien toiveeseen päästä nauttimaan leivästä", sanoo Sibakov.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt