Muikkuja, kukkoja ja puhdasta pohjoissavolaista ruokaa – Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa kansainvälisesti arvostetun gastronomiatunnustuksen - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Muikkuja, kukkoja ja puhdasta pohjoissavolaista ruokaa – Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa kansainvälisesti arvostetun gastronomiatunnustuksen

Myöntämisperusteissa Kuopiota ja Pohjois-Savoa kuvailtiin tarkoin varjelluksi salaisuudeksi, joka halutaan nyt paljastaa seikkailunhaluisille ruokamatkaajille.
Jukka Koivula
Kuopion tori tunnetaan paikallisesti myös nimellä "mualiman napa". Nyt alue on myös kansainvälisesti tunnustettu gastronomian keskus.

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa kansainvälisesti arvostetun Eurooppalaisen gastronomia-alueen (ERG) -tunnustuksen. Tunnustus jaetaan vuosittain yhdelle tai useammalle alueelle Euroopassa. Tunnustusta juhlitaan Pohjois-Savossa ja Kuopion alueella vuosina 2020–2021.

Juhlavuosien kantavana teemana on elämä luonnonrytmin mukaan. Pääosassa ovat lähiruoka, paikallinen osaaminen ja luonnosta saatavat raaka-aineet. Myöntämisen yhteydessä painotettiin maakunnan puhtaita raaka-aineita, elinvoimaista maataloutta ja edistyksellisiä ruoka- ja elintarvikealan toimijoita.

"Euroopan vähemmän tunnetut alueet tarjoavat aarreaitan seikkailunhaluisille ja luoville ruokamatkaajille, jotka rakastavat uusia elämyksiä ja haluavat yllättyä ja ilahtua", Kansainvälisen gastronomijärjestön IGCAT:n johtaja Diane Dodd painotti palkintopuheessaan.

Yhtenä perusteena myöntämiselle oli, että Pohjois-Savo on tarkasti vaalittu salaisuus, joka on nyt aika paljastaa kaikille ruokamatkailusta kiinnostuneille.

Tunnuksen myötä Pohjois-Savon ja Kuopion asema gastronomisesti merkittävänä alueena vahvistuu entisestään.

Eurooppalaisen gastronomia-alueen kokonaisuus toteutetaan Itä-Suomen Pro Agrian, Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, Kehitysyhtiö SawoGrown sekä Savonia-ammattikorkeakoulun hankeyhteistyönä. Mukana on tähän mennessä yli 70 yritystä, tapahtumatoimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta.

Osana hanketta toteutetaan Gastromap-ruokakarttapalvelu, jonka myötä erityisesti matkailijoille suunnattu kattaus täydentyy alkutuottajien, koululaitosten, tieteen ja tutkimuksen, elintarviketuotannon, tapahtumien ja ravintoloiden ruokamatkailutuotteilla.

“Iso osa matkailijoista hakee kulinaarisia elämyksiä. Tavoitteenamme on ruoan, ruokakulttuurin ja gastronomian huomioiminen alueellisissa strategioissa sekä käytänteissä, jotka edistävät vastuullisten tuotteiden ja palveluiden kehitystä sekä paikallistalouden kasvua”, kertoo Itä-Suomen Pro Agrian sekä Maa- ja kotitalousnaisten Ilona Sares tiedotteessa.

Gastromap avautuu yleisölle touko-kesäkuun aikana verkossa ja sen sisältöjä päivitetään säännöllisesti seuraavan kahden vuoden ajan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt