Näin grillaat riistasta parhaat kesäherkut – Hirvenvasan maksa on varsinaista pikaruokaa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Näin grillaat riistasta parhaat kesäherkut – Hirvenvasan maksa on varsinaista pikaruokaa

Etenkin linnun rintafileitä kypsentäessä saa olla tarkkana, että liha kypsyy, mutta ei kuivu.
Jaana Kankaanpää
Ruisleipä, hirvenliha, leipäjuusto ja puolukka – onko olemassa suomalaisempaa ja herkullisempaa burgeria?

Monipuolinen riistaliha sopii grillattavaksi, kunhan ruhonosan valitsee huolella. Parhaiten grilliin sopivat jauheliha, fileet, entrecôte, paistit ja vasanmaksa.

Arvokkaille fileille ja paisteille sopii harvoin kypsennys kovalla lämmöllä suoraan hiilien tai kaasupolttimoiden päällä. Sen sijaan niille kannattaa ottaa ensin paistopinta kovalla lämmöllä ja sen jälkeen kypsentää haluttuun lämpötilaan epäsuorassa lämmössä, eli siirtää sivuun suoran lämmönlähteen päältä. Jotta lopputulos on haluttu, on grilliä kestävä paistolämpömittari ehdoton apuväline kokolihaa grillattaessa.

Jauheliha on helppoa grillattavaa aloittelijallekin. Hirven ja peuran jauhelihapihvit kannattaa jättää sisältä punertaviksi, niin ne ovat mehukkaimmillaan.

Mureat peuran ulkofileet ovat melko pieniä, joten ne kypsyvät nopeasti. Ota lihat huoneenlämpöön vähintään tunti ennen grillausta ja muista antaa lihan vetäytyä grillauksen jälkeen, niin lihasnesteet eivät leikatessa valu ulos. Pienille ulkofileille riittää vetäytymisajaksi kymmenen minuuttia, mutta isot paistit voivat rauhassa vetäytyä jopa tunnin ennen tarjoamista. Peitä liha vetäytymisen ajaksi kevyesti foliolla.

Fasaanivartaat saavat raikkaan maun sitruunaisesta yrttimarinadista. Fasaania grillatessa kannattaa olla tarkkana, että liha on kypsää, mutta ei pääse kuivaksi. Tarvittaessa grillauksen voi lopettaa hiukan ajoissa ja peittää lihat foliolla, niin ne kypsyvät loppuun.

Aikuisen hirven maksaa ei suositella syötäväksi, mutta vasan maksa on herkkua. Maksaviipaleet ovat todellista pikaruokaa, sillä ne valmistuvat grillissä muutamassa minuutissa.

Pestolla maustettu varhaisperunasalaatti sopii yksinkertaisesti maustettujen maksaviipaleiden kanssa.

Katso ohjeet MT Ruoka -reseptihausta:

Rukiinen hirviburgeri

Peuranulkofileet ja tomaattisalsa

Yrttimarinoidut fasaanivartaat

Grillattua vasikanmaksaa ja perunasalaattia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt

Särkikalan heikko saanti, alihankkijan konkurssi ja pakkausongelmat veivät lahnajauhelihan kaupoista – sinnikäs yrittäjä selätti ongelmat ja tuote tekee paluun

Finnwatchin tutkija vapautettiin syytteistä Thaimaan korkeimmassa oikeudessa – syytteet liittyivät ananasmehun vastuulliseen tuotantoon

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"