Jopa neljännes pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla myytävästä kalasta on huonolaatuista: "Tulos oli odotettavissa" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Jopa neljännes pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla myytävästä kalasta on huonolaatuista: "Tulos oli odotettavissa"

Myös aistinvaraisen laboratorioarvion läpäisseet kalanäytteet saattoivat sisältää runsaasti pilaajabakteereita.
Lari Lievonen
Kalan laatu heikkenee pitkän säilytyksen aikana. Kuvituskuva.

Pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla myytävästä kalasta liki puolet on laadultaan välttävää tai huonoa. Tilanteessa ei ole tapahtunut kehitystä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kalan laatu selvitettiin laboratoriokokeessa. Tutkittavana oli 135 kalanäytettä, joista 129 kaupoista ja kuusi kalankäsittelylaitoksista?

Viljelty lohi ja kirjolohi todettiin näytteiden perusteella muita parempilaatuisiksi. Luonnonvesistä pyydetystä villikalasta otetuissa näytteissä ilmeni laboratoriokokeissa suuria määriä pilaajabakteeria. Bakteereista johtuen kalojen laatu määritettiin välttäväksi (20 prosenttia näytteistä) tai huonoksi (26 prosenttia näytteistä).

"Tulokset olivat aika odotettavissa. Kauppa haluaa pitkiä myyntiaikoja ja se näkyy valvonnassa. Tuoreen kalan myyntiajat ovat jopa yhdeksän päivää," Helsingin kaupungineläinlääkäri Minna Ristiniemi kertoo.

Yli kolmannes pakatuista ja pakkaamattomista kalanäytteistä ylitti lakisääteisen säilytyslämpötilarajan näytteenottohetkellä. Lakisääteisen säilytyslämpötilan ylitykset olivat kuitenkin suurimmalta osin pieniä. Tulosten perusteella kaloille ilmoitettu 8,5 päivän säilyvyysajat ovat liian pitkiä. Tuoreelle kalalle ilmoitettuja myyntiaikoja ei ole lyhennetty vuoden 2010 jälkeen.

"Kalamestarille arvion tekeminen voi olla vaikeaa. Jopa laboratoriokokeissa kalat läpäisivät aistinvaraisen arvioinnin, mutta niistä saattoi silti löytyä paljon pilaajabakteereita," Vantaan ympäristökeskuksen elintarviketarkasta Raisa Turtiainen sanoo.

Koska pilaajabakteerit eivät aiheuta terveydelle vaaraa, viranomaiset eivät voi antaa nykyisiä myyntikäytäntöjä koskevaa määräystä.

Näytteiden tuloksista kertovassa tiedotteessa Helsingin kaupunki suosittaa kiinnittämään entistä parempaa huomiota tuoreen kalan säilytyslämpötiloihin ja myyntiaikoihin. Pakkaamattoman kalan pyyntipäivästä ja viimeisestä käyttöpäivästä tulisi olla tieto koko kalan jakeluketjun ajalta. Tuore kala tulisi myös saada kauppoihin ilman tarpeettomia viivytyksiä.

Lisäksi myynti ja säilyvyysaikoja määrittäessä pitää huomioida, että kalan on säilyttävä hyvälaatuisena myös kotijääkaapissa muutama päivä ostohetkestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jokainen suomalainen heittää vuosittain noin 50 tuhtia ateriaa roskiin

Tuore tuontiliha on syöty ennen kuin salmonellasta saadaan tietoa

Virhe erityisruokien valmistuksessa aiheutti hengenvaaran kolmelle lapselle – Yhtiö lupaa selättää ongelmat, kertoo Yle

Söin täällä: Örö tarjoilee saaristolounaan varusmiesruokalan hengessä