Kreikka suivaantui Tanskalle piraatti-fetan myynnistä maailmalla - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Kreikka suivaantui Tanskalle piraatti-fetan myynnistä maailmalla

Kreikan mielestä Tanska kieltäytyy yhteistyöstä ja noudattamasta EU:n nimisuojajärjestelmää.
Jaana Kankaanpää
Kreikka on pyytänyt EU-komissiota tarttumaan oikeustoimiin Tanskan juustovientiä kohtaan.

Kreikka on pyytänyt EU-komissiota tarttumaan oikeustoimiin Tanskan juustovientiä kohtaan. Kreikka vaatii Tanskaa lopettamaan feta-nimellä myytävän juuston viennin maailmalle.

Kreikan maatalousministeriön mukaan feta on kreikkalaisen tuotteen perikuva. Sen mielestä Tanska kieltäytyy yhteistyöstä ja noudattamasta EU:n nimisuojajärjestelmää. Kreikan mukaan Tanska sallii tanskalaisten juustonvalmistajien tuottaa "väärennettyä" fetaa ja viedä sitä unionin ulkopuolelle.

EU:n sisämarkkinoilla fetana saa myydä vain Kreikassa tuotettua juustoa.

Feta-nimestä on ollut kiistaa aiemminkin. Vuonna 2005 EU-tuomioistuin hylkäsi Saksan ja Tanskan vaatimuksen, että nekin saisivat käyttää feta-nimeä samankaltaisille valkoisille, suolaveteen pakatuille juustoilleen.

Nimisuojajärjestelmässä on suojattu liki 1 500 tuotetta EU-maissa. Suomesta esimerkiksi Lapin puikulaperuna on suojattu samoin ehdoin kuin feta.

Järjestelmä sai alkunsa EU:ssa vuonna 1993 ja uusia suojan saavia tuotteita lisätään säännöllisesti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyönteisruoka on muotia, voiko riisihäröisistä hiutaleista siis keittää puuron pienellä lisävalkuaisella? Asiantuntija vastaa

Pilaantuneita juustoja ja laittomasti teurastettuja lihaa – ruokaa väärentävät rikolliset käyttävä hyväkseen koronan sotkemia markkinoita

Suomalaisille ruisviskeille menestystä alkoholijuomien MM-kisoissa

Söin täällä: Lossilta kannattaa suunnata Scolaan