Ruoka

Kreikka suivaantui Tanskalle piraatti-fetan myynnistä maailmalla

Kreikan mielestä Tanska kieltäytyy yhteistyöstä ja noudattamasta EU:n nimisuojajärjestelmää.
Jaana Kankaanpää
Kreikka on pyytänyt EU-komissiota tarttumaan oikeustoimiin Tanskan juustovientiä kohtaan.

Kreikka on pyytänyt EU-komissiota tarttumaan oikeustoimiin Tanskan juustovientiä kohtaan. Kreikka vaatii Tanskaa lopettamaan feta-nimellä myytävän juuston viennin maailmalle.

Kreikan maatalousministeriön mukaan feta on kreikkalaisen tuotteen perikuva. Sen mielestä Tanska kieltäytyy yhteistyöstä ja noudattamasta EU:n nimisuojajärjestelmää. Kreikan mukaan Tanska sallii tanskalaisten juustonvalmistajien tuottaa "väärennettyä" fetaa ja viedä sitä unionin ulkopuolelle.

EU:n sisämarkkinoilla fetana saa myydä vain Kreikassa tuotettua juustoa.

Feta-nimestä on ollut kiistaa aiemminkin. Vuonna 2005 EU-tuomioistuin hylkäsi Saksan ja Tanskan vaatimuksen, että nekin saisivat käyttää feta-nimeä samankaltaisille valkoisille, suolaveteen pakatuille juustoilleen.

Nimisuojajärjestelmässä on suojattu liki 1 500 tuotetta EU-maissa. Suomesta esimerkiksi Lapin puikulaperuna on suojattu samoin ehdoin kuin feta.

Järjestelmä sai alkunsa EU:ssa vuonna 1993 ja uusia suojan saavia tuotteita lisätään säännöllisesti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen