Osa meistä kalastaa ja saa saalista, toiset hankkivat ahdin antimet kaupasta. Kuuluitpa kumpaan joukkoon tahansa, kalaa kannattaa laittaa ruuaksi ja syödä. Kala kypsyy nopeasti, on herkullista ja kaiken lisäksi terveellistä.
Yksinkertaisimmillaan kalan voi kypsentää tikkuun työnnettynä hiilloksella. Tarvitaan vain suolaa mausteeksi.
Grillissä kypsyessään kala hajoaa helposti, joten kääri se folioon. Jos kalaonni ei suosinut, voit käyttää säilykekalaa, kuten anjoviksia, tai vaikka Järki-särkeä. Seuraksi voit panna perunoita, keitettyjä munia ja sipulia, jolloin saat kokonaisen aterian samalla kertaa.
Savulohitahna ja saariston perunasalaatti valmistuvat yhdestä puolen kilon savulohifileestä. Lohen voit savustaa itse tai ostaa valmiina. Lohen sijaan muukin savukala sopii ohjeisiin.
Hiillosahven
4 annosta
4–8 ahventa
½ dl karkeaa merisuolaa
Perkaa kalat, mutta jätä päät paikoilleen. Huuhtele ja valuta kalat. Tee kalojen kylkiin viillot ja hiero suolaa kylkiin ja vatsaonteloon. Anna suolautua kylmässä muutama tunti.
Työnnä tukevat tikut kaloihin suusta niin, että tikut kulkevat selkärangan myötäisesti. Kypsennä kaloja hiilloksella ahkerasti käännellen. Kalat ovat kypsiä, kun selkäevät irtoavat kevyesti vetäen.
Tarjoa hiillosahventen kanssa uusia perunoita ja kesäistä salaattia.
Vinkki: Samaan tapaan voit kypsentää myös siikoja.
(Ohje: Kati Pohja)
Kalanyytit grillissä
5 annosta
noin 1 kg keitettyjä uusia perunoita
5 keitettyä munaa
3 sipulia
1/2 tl suolaa
1 rasia (125/81 g) anjovisfileitä
2 dl sipulinvarsia hienonnettuna
1 dl mustapippurin makuista ruokakermaa
(tilliä)
Grillinyyttiin tarvitaan foliota ja leivinpaperia. Pala leivinpaperia vahvistaa foliota, joka käsittelyssä menee muuten helposti rikki. Leikkaa viisi reilua foliopalaa (30 x 30 senttimetriä) ja aseta niiden päälle leivinpaperipalat.
Viipaloi perunat ja mausta suolalla. Hienonna munat ja sipulit. Jaa perunaviipaleet, hienonnetut munat ja sipulit leivinpaperipalan päälle. Valuta anjovis ja viipaloi se.
Annostele kala perunoiden päälle. Ripottele pinnalle hienonnettuja sipulinvarsia.
Nosta folion ja leivinpaperin reunat ylös. Kaada reilu ruokalusikallinen ruokakermaa jokaiseen nyyttiin ja kiepauta nyytti kiinni. Kuumenna grillissä noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat sopivan lämpimiä. Voit kuumentaa nyytit myös uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.
Ripottele avatun nyytin päälle halutessasi tilliä.
(Ohje: Anneli Pessala)
Savulohitahna
4–6 annosta
300 g lämminsavulohta
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 prk (120 g) smetanaa
3 rkl appelsiinimehua
½ tl sitruunapippuria
½ dl tillisilppua
(suolaa)
Poista lohesta nahka ja ruodot. Hienonna kuoritut sipulit. Kumoa kala, sipulisilput, smetana, mehu ja mausteet kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Tarkista suolan tarve. Lusikoi tarjoilukulhoon ja nosta jääkaappiin odottamaan herkuttelua.
Tarjoa kuumien perunoiden, ruiskorppujen tai siemennäkkärin kanssa.
(Ohje: Marita Joutjärvi)
Saariston perunasalaatti
4 annosta
noin 12 varhaisperunaa
1 punasipuli
1 dl tuoreita sokeriherneenpalkoja
1 nippu retiisejä
200 g savulohta
oreganoa
ruohosipulia
lehtipersiljaa
Kastike
1 valkosipulinkynsi
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl ranskalaista sinappia
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
1/2 dl oliiviöljyä
Aloita kastikkeen valmistamisella. Leikkaa kuorittu valkosipulinkynsi pieniksi kuutioiksi. Sekoita kastikkeen aineet öljyä lukuun ottamatta. Lisää öljy lopuksi vähitellen, koko ajan kastiketta vatkaten.
Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja paloittele perunat. Sekoita kastike lämpimiin perunapaloihin. Näin kastike imeytyy hyvin. Kuori ja viipaloi sipuli.
Kiehauta herneet suolalla maustetussa vedessä ja valuta.
Harjaa retiisit, leikkaa juuri pois ja viipaloi tai lohko. Poista savulohesta ruodot ja leikkaa kala suupaloiksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja ripottele pinnalle reilusti hienonnettuja yrttejä.
Tarjoa haaleana saaristolaisleivän ja savukalan kanssa.
(Ohje: Anneli Pessala)


