VTT ja Helsingin yliopisto haastavat tofua ja seitania uusilla kasviproteiinituotteilla - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

VTT ja Helsingin yliopisto haastavat tofua ja seitania uusilla kasviproteiinituotteilla

EXPRO-projektissa kehitetään hyvänmakuisia tuotteita muun muassa suomalaisesta kaurasta ja härkäpavusta.
Sanne Katainen
Elintarvikeala alkaa yhdessä kehittää suomalaisia kasviproteiinituotteita maailman markkinoille.

VTT johtaa EXPRO-projektia, jonka tavoitteena on rakentaa verkosto, kasviproteiinituotteiden kehittämiseen kotimaisista raaka-aineista. Mukana on koko tuotantoketju raaka-aineista tuotekehitykseen ja kuluttaja- ja markkinatutkimukseen asti.

Projekti alkaa nyt kesäkuussa ja sitä rahoittaa Business Finland. Kokonaisbudjetti kahdelle vuodelle on 2,1 miljoonaa euroa.

Projektin tavoitteena on nostaa kasvipohjaisten tuotteiden vientiä innovaatioiden avulla. Nyt markkinoilla jylläävät soija- ja vehnäpohjaiset tuotteet, kuten tofu ja seitan.

Projektissa aiotaan hyödyntää märkäekstruusio- ja bioprosessointimenetelmiä yhdistelmänä niin maun kuin rakenteenkin muokkaamiseen, mikä on alalla uusi menettelytapa.

Tutkimuslaitoksen ja yliopiston lisäksi mukana ovat Apetit & Avena Nordic Grain, Compass Group Suomi, Fazer, Foodwest, Gold&Green Foods, Lihel, Raisio, Ultima ja West Mills.

"Suomalaisen elintarviketeollisuuden vientipotentiaalin kasvu voi syntyä sekä liha- että muiden tuotteiden kasvipohjaisista vaihtoehdoista, raaka-aineista sekä teknologian lisensoinnista”, sanoo erikoistutkija Kaisu Honkapää VTT:ltä tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt

Särkikalan heikko saanti, alihankkijan konkurssi ja pakkausongelmat veivät lahnajauhelihan kaupoista – sinnikäs yrittäjä selätti ongelmat ja tuote tekee paluun

Finnwatchin tutkija vapautettiin syytteistä Thaimaan korkeimmassa oikeudessa – syytteet liittyivät ananasmehun vastuulliseen tuotantoon

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"