Ruoka

Nyhtökauratehtaalle satojen tuhansien eurojen vahingot listeriabakteerin takia – tuotanto jatkunee kahden viikon kuluttua

Gold&Green Foods vetää markkinoilta kaikki heinäkuun aikana valmistetut tuotteet. Näin laaja takaisinveto on yhtiön toimitusjohtajan mukaan poikkeuksellista.
Kari Salonen
Gold&Green Foods Oy.n toimitusjohtaja Maija Itkosen mukaan Nyhtökaura olisi tuotteena erityisen herkkä listerialle.

Nyhtökauratuotteita valmistava Gold&Green Foods joutuu vetämään markkinoilta kaikki heinäkuussa valmistamansa tuotteet, koska yhtiön valmistamissa Nythökaurapyöryköissä on todettu listeriaa.

Yhtiön toimitusjohtaja Maija Itkosen mukaan yrityksen koko kuluneen kuukauden tuotannon takaisinveto on poikkeuksellinen toimenpide.

”Toimenpiteen kustannus yritykselle on satoja tuhansia euroja. Haluamme säilyttää maineemme vastuullisena elintarvikeyrityksenä, joten ihmisten terveydelle ei voi asettaa hintalappua,” Itkonen sanoo.

Itkosen mukaan yrityksessä on nyt käynnissä erittäin laajat varotoimenpiteet. Tuotanto on pysäytetty kokonaan, ja meneillään on tehtaan huolellinen pesu ja desifiointi. Tuotanto on tarkoitus käynnistää uudelleen parin viikon sisällä.

Itkonen ei näe, että Nyhtökaura olisi tuotteena erityisen herkkä listerialle.

"Bakteeria ilmenee elintarviketeollisuudessa ajoittain, eikä sitä voida maailmasta täysin eliminoida. Yrityksen hygieniataso on jo niin hyvä, ettei sitä enää oikein edes voi korottaa. Tulevaisuudessa riskejä pyritään vähentämään entisestään siirtymällä tuotantoerien pistotarkastuksista kaikkien erien tarkastamiseen.”

Gold&Green Foods Oy:n Nyhtökaura Hampurilaispihvi - tuote-erässä havaittiin viimeviikolla listeriaa. Perjantaian yhtiö ilmoitti, että listeriabakteeri on löytynyt pihvien kanssa samalla tuotantolinjalla käsitellyistä pyöryköisä.

Avaamattomat pakkaukset pyydetään palauttamaan ostopaikkaan. Avatut pakkaukset ohjeistetaan hävittämään. Nyyhtökaurapihvien ja Nyhtökaura Hampurilaispihvien lisäksi listeriaa ei ole havaittu yrityksen muissa tuotteissa.

Lue myös:

Nyhtökaurapyöryköissä listeriaa – Gold&Green Foodsin koko heinäkuun tuotanto vedetään takaisin

Listeria

  • Listeria (Listeria monocytogenes) on yleinen maaperässä ja vedessä elävä bakteeri.
  • Voi aiheuttaa ihmiselle listerioosi-nimisen taudin bakteerilla saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä.
  • Tautiin sairastuvat tavallisimmin vanhukset, sairauden tai lääkityksen vuoksi vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt, raskaana olevat naiset ja vastasyntyneet.
  • Ei tartu ihmisestä toiseen.
  • Suomessa listerioosiin sairastuu vuosittain 40–90 henkilöä. Suurin osa sairastuneista on yli 75-vuotiaita.
  • Tuhoutuu, kun elintarviketta kuumennetaan kauttaaltaan riittävästi, esim. yli +72 °C:n.
  • Pystyy lisääntymään elintarvikkeissa myös jääkaappilämpötilassa, jos tuotetta säilytetään pitkään. Sietää korkeaa suolapitoisuutta ja se voi lisääntyä jopa yli 10 % suolapitoisuudessa.
  • Pakastaminen ja kuivaaminen estävät listerian kasvun tuotteessa, mutta eivät tuhoa sitä.
  • Listeriariskiä voi vähentää mm.:
  • – Kypsentämällä kaikki liha ja kala huolellisesti.
  • – Pesemällä raa'at ja tuoreet vihannekset ja juurekset huolellisesti ennen syömistä sekä ennen että jälkeen kuorimisen.
  • – Säilyttämällä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista.
  • – Vältämällä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.
  • – Pesemällä kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä ruokia.
  • – Säätämällä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi.
  • Riskielintarvikkeita ovat mm.:
  • – Tyhjiöpakatut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet.
  • – Pastöroimaton maito (raakamaito) ja siitä valmistetut juustot.
  • – Kylmänä syötävät einekset kuten leikkeleet, valmissalaatit ja valmisleivät lähellä viimein käyttöpäivä- tai parasta ennen -päiväystä.
  • – Pesemättömät kasvikset (mm. salaattivihannekset, hedelmät ja juurekset), jos ne syödään ilman riittävää kuumennusta.
  • Lähde: THL ja Ruokavirasto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tee rantautui Eurooppaan Kiinasta 1600-luvulla – nykyään tee on Suomen neljänneksi suosituin juoma

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"