Suositussa ranskalaisessa ruokaohjelmassa yritetään jäljitellä haukivaahtoa — kuinka huippukokilta sujuu jäkälän käyttö ruuassa? - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Suositussa ranskalaisessa ruokaohjelmassa yritetään jäljitellä haukivaahtoa — kuinka huippukokilta sujuu jäkälän käyttö ruuassa?

Keittiömestari Heikki Nikulan mukaan arktinen ruokakulttuuri teki vaikutuksen ranskalaiseen huippukokkiin.
Juha Tanhua
Keittiömestari Heikki Nikula tarjoilee toimittajalle grillattua Inarin siikaa ja poron kumpuksia. Arkistokuva.

Suositun ranskalaisen Cuisine Impossible -ohjelman seuraavassa jaksossa huippukokki Juan Arbelaez matkustaa Inariin. Hän pääsee maistamaan Vuoden ravintola 2020 -palkinnon saaneen ravintola Aanaarin annoksia ja yrittää valmistaa sellaisen myös itse.

Ohjelmassa kaksi nuorta huippukokkia kilpailee toisiaan vastaan. He matkustavat heille tuntemattomiin paikkoihin ympäri maailmaa ja yrittävät jäljitellä paikallisten huippukokkien tekemiä annoksia. Tehtävänä on tunnistaa maistetuin annoksen raaka-aineet ja jäljitellä se mahdollisimman tarkasti.

Kolumbialaislähtöinen Arbelaez omistaa kuusi ravintolaa Pariisissa. Jaksossa hänen kilpakumppaninsa Julien Duboué matkustaa Martiniquen saarelle Karibianmerelle.

"Yllättävän hyvin Juan onnistui jäljittelemään meidän annoksia varsinkin ulkonäöllisesti. Kaikkia makuja ei ihan löytynyt, mutta hyvää ruokaa hän valmisti. Alkuperäisissä annoksissa oli poron vasan paahtopaistia, poronverikumpuksia, perunaa ja jäkälää sekä alkuruoassa kuivatusta hauesta tehtyä haukivaahtoa, fenkolia ja marinoitua väinönputkea", keittiömestari Heikki Nikula Inarin Aanaarista kertoo.

Nikulan mukaan erityisesti arktinen ruokakulttuuri ja saamelainen ruokakulttuuriperintö tekivät vaikutuksen julkkiskokkiin.

Viime syksynä kuvattu jakso esitetään Ranskassa perjantaina 7.8. TF1-kanavalla. Ohjelmalla on viikoittain noin miljoona katsojaa.

Lue myös:

Inarilaisten makujen Aanaar kipusi Suomen parhaiden ravintoloiden joukkoon – yrittäjät rakennuttivat työntekijöille asuntoja

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsalaiset sianlihantuottajat katsovat toiveikkaina itään – Filippiinit antoi vihdoin tuontiluvan

Ethän ostanut tällaista jauhelihapakettia? Lidlin myymälöissä myynnissä olleessa tanskalaisessa naudanlihassa on taas havaittu salmonellaa

Suurin muutos Suomen ruokamarkkinoilla on tapahtunut kohti helppoutta, ei lihan käytön vähentämistä, lihatalo kommentoi

BBC: Mies kuoli syötyään liikaa lakritsia