Ruoka

Hyönteisruoka on muotia, voiko riisihäröisistä hiutaleista siis keittää puuron pienellä lisävalkuaisella? Asiantuntija vastaa

Hyönteiset ovat nykyisin sallittua ravintoa, eivätkö siis myös riisihäröt tai leipäpukit?
CSIRO/Wikimedia Commons
Riisihärö on noin kolme millimetriä pitkä, tummanruskea, litteä kuoriainen, jonka etuselän reunoissa on piikkimäiset lisäkkeet. Se kulkeutuu kotiin hiutaleiden tai mausteiden mukana ja voi elää kolmekin vuotta.

Aluksi iskee paniikki, kun puurokattilassa veden pintaan nousee ruskeita pisteitä. Kuvaamalla ja googlaamalla selviää, että kyse on riisihäröistä, pienenpienistä elintarviketuholaisista, jotka ovat todennäköisesti tulleet kotiin kaupanpäällisiksi riisipussin mukana.

Ei ole vuottakaan siitä, kun jauhopussista löytyneet ötökät osoittautuivat leipäpukeiksi. Niistä pääsin eroon kaappien tyhjennyksellä, imuroinnilla ja pesulle. Nämä tyypit näyttävät erilaisilta ja ovatkin siis eri laji.

Netissä eri tahot neuvovat konsteja tuholaisten hävittämiseen. Ne tuntuvat radikaaleilta: kaikki tuotteet pitäisi hävittää heti tai pakastaa -25–30 asteessa viikon ajan. Lisäksi tietysti imurointi, pesu ja myrkytys.

Voisiko – ainakin osan – tuotteista käyttää ruokiin, sillä syödäänhän nykyisin sirkkojakin, ja pestä kaapit vasta sitten? Mitä vastaa Ruokavirasto?

En söisi riisihärön saastuttamaa tuotetta, vaan hävittäisin sen välittömästi, koska riisihäröt leviävät nopeasti ja ovat "tuholaisia", vastaa jaostopäällikkö Elina Sieviläinen Ruokaviraston vilja- ja puujaostosta.

Sieviläinen muistuttaa, että riisihäröt ovat haitallisia tuholaisia koko elintarvikeketjussa asuntoihin asti. Ne pesiytyvät helposti rakenteisiin, jolloin niitä on vaikea hävittää.

"Mitään hygieenistä haittaa niistä ei todennäköisesti ole. En osaa sanoa, ovatko ne terveydelle haitallisia", Sieviläinen lisää.

Jos tuholainen ei ole päässyt pahasti leviämään, kotikonstit saattavat Sieviläisen mukaan riittää torjuntaan.

Samoilla linjoilla on ylitarkastaja Riina Keski-Saari Ruokaviraston ruuan hygienian asiakaspalvelusta.

"Meillä ei ole tietoa riisihärön tai leipäpukin käytöstä elintarvikkeena eikä kumpikaan laji löydy Suomessa elintarvikekäyttöön sallittujen hyönteislajien listalta, joten emme suosittele niiden syömistä", Keski-Saari toppuuttelee. Myös hän kehottaa hävittämään riisihäröjä sisältävät elintarvikkeet heti, etteivät riisihäröt ehdi pesiytyä rakennusten rakenteisiin.

Eri verkkosivuilta löytyy kuvauksia riisihäröstä ja niiden torjunnasta. Edessä on osapuilleen seuraava menettely:

1. Hävitä saastuneet tuotepakkaukset.

2. Jos esiintymä on pieni tai ainoastaan epäilet, että pakkauksessa voi olla riisihäröjä, voit desinfioida pakkaukset pakastamalla ne viikoksi -25–30 asteeseen.

Ohje kuulostaa vähän hurjalta, sillä pakastin on täynnä marjoja eikä pakastimen hurruttaminen viikon ajan kesäkuumalla pakastusasennossa innosta. Normaalistihan pakastimessa on -18 astetta.

3. Imuroi kaapit ja myös kaikki liitoskohdat ja raot. Vaihda sitten imurin pölypussi.

4. Suihkuta hyönteisten torjunta-ainetta kaappiin seinäpinnoille ja hyllyille. Noudata käyttöohjetta.

5. Siirrä jatkossa ruokatarvikkeet kannellisiin lasipurkkeihin ainakin kuukaudeksi. Jos tuholaisia haluaa välttää tulevaisuudessa, tuotteet kannattaa siirtää paperipusseista ja pahvilaatikoista lasipurkkeihin, sillä sinne tuholaiset eivät pääse. Paperi- ja muovipussin läpi ne kuulemma nakertavat tiensä, vaikka pakkaus olisi avaamaton.

En saanut selville, mistä tuholaiset kotiini tulivat. Yhden neuvon kuitenkin yritän muistaa: jos tuo ulkomailta mausteita tai kuivattuja hedelmiä, niin ne kannattaa panna pakastimeen viikoksi ennen kuin ottaa käyttöön. Niissä kuulemma tuholaisriski on suurin.

Lue vielä:

Tukes kehottaa välttämään muurahaismyrkkyjen käyttöä – voi tappaa pölyttäjiä

Lutikat ja rotat kaupungistuivat vauhdilla – Maatiloilla loukun laukaisi tutkimuksessa useimmiten metsähiiri

Tiede: Älä tapa hyödyllistä apuria – hämähäkit syövät enemmän ötököitä kuin ihmiset lihaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Minttupesto, lipstikkaöljy ja chili-valkosipulimajoneesi jalostavat huithapeligrillaajankin tuotokset gourmet-herkuiksi

Näillä vinkeillä takaat onnistuneen grillauksen

Atria vetää takaisin alihankintana valmistettua valkosipulimajoneesia

Suomalaiset söivät viime vuona sianlihaa kilon vähemmän, siipikarjaa kilon enemmän ja nautaa entiseen malliin