Ruoka

Väitöstutkimus: Kalaöljy ja probiootit eivät auta raskausajan painonhallinnassa tai vähennä raskausajan diabeteksen riskiä

Aiemmin luultiin, että niillä voitaisiin parantaa verensokeritasoja.
Kari Salonen
Raskausdiabetes todetaan Suomessa jo joka viidennellä äidillä. Se lisää sekä äidin että lapsen sairastuvuutta, joten sen ehkäisy on tärkeää.

Lääketieteen lisensiaatti Outi Pellonperä selvitti kalaöljyn ja probioottien vaikutusta ylipainoisten äitien raskausdiabeteksen puhkeamisriskiin ja painonnousuun. Aiemmin näistä valmisteista oli saatu lupaavia tuloksia.

Pellonperän tutkimuksen mukaan kalaöljy ja probiootit eivät vähentäneet raskausdiabeteksen puhkeamisriskiä. Tosin haittaakaan niistä ei ole.

"Kyseiset valmisteet ovat turvallisia raskausaikana, sillä vaikutuksia raskauden tai synnytyksen kulkuun tai vastasyntyneen vointiin ei havaittu", Pellonperä toteaa tiedotteessa.

Tutkimuksessa 439 ylipainoista ja lihavaa äitiä satunnaistettiin syömään joko kalaöljy- tai probioottikapseleita, molempia valmisteita tai lumevalmistetta alkuraskaudesta lähtien koko raskausajan. Tutkimuksessa käytettiin Lactobacillus rhamnosus HN001 ja Bifidobacterium animalis ssp. lactis 420 -probiootteja. Kalaöljyvalmiste sisälsi 2,4 g pitkäketjuisia monityydyttymättömiä n-3 rasvahappoja.

Pellonperä selvitti myös raskaudenaikaiseen painonnousuun vaikuttavia tekijöitä. Ilmeni, ettei kalaöljyllä tai probiooteilla ollut vaikutusta näihinkään.

Sen sijaan hyvälaatuinen ravinto ja proteiinin saanti vaikuttivat kehon rasvattoman massan määrään. Kokonaisenergiansaanti tai kyselyllä mitattu fyysinen aktiivisuus ei näyttänyt vaikuttavan kehonkoostumukseen.

"Kolme neljäsosaa ylipainoisista ja lihavista äideistä kerrytti painoa raskausaikana suosituksia enemmän. Tämä oli yhteydessä kertyneen rasvamassan määrään. Toisaalta rasvamassa ei keskimäärin lisääntynyt lainkaan niillä äideillä, joiden paino nousi suositusten mukaisesti", Pellonperä kertoo.

Pellonperän väitöstutkimuksessa selvisi, että raskausdiabeetikoiden paino ja rasvamassa lisääntyivät raskausaikana merkitsevästi vähemmän kuin muiden äitien.

"Ilmeisin syy tähän olisi raskausdiabeteksen hoito, mutta yhteyttä ravinnon tai liikunnan muutoksen ja kehonkoostumuksen välillä ei pystytty osoittamaan. Tämä vaatiikin vielä lisätutkimuksia", Pellonperä huomauttaa.

Tutkimus: Äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin puutos lisää syntyvän lapsen ADHD-riskiä

Ylipainoisten synnyttäjien osuus kasvaa edelleen

Tutkimus: Maaseudun ihmiset lihovat nopeammin kuin kaupunkien

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuntien ruokahankinnat keskittyvät – kilpailutus on osattava, jos mielii pitää eurot pyörimässä omalla paikkakunnalla tai edes omassa maassa

Munakkaasta saa näyttävän rullan, jonka makua voi vaihdella herkullisilla täytteillä – tässä neljä hyvää ohjetta suolaiseen ja makeaan rullaan

Hävikkiruoka kelpasi asiakkaille – Lidl myi viime vuonna 6 miljoonaa kiloa hukkatuotteita

Elintarvikevienti luisti loistavasti koronavuonna – "Ruokaviennin ympärillä vallitsee edelleen innostunut ja toiveikas ilmapiiri"