Ruoka

Munaxin soijavapaiden munien kauppa lähti varovasti alkuun – tavoitteena korvata kotimaisella rehulla kaikki kanarehun soija

"Jäätiin osittain Covidin varjoon, mutta koko ajan kauppa kasvaa", sanoo Janne Torikka.
Riitta Mustonen
Soijavapaat munat ovat gmo-vapaita.

Munax on kehittänyt soijavapaata rehua noin kaksi vuotta samaan konserniin kuuluvan Agrox-rehutehtaan kanssa, kertoo Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka.

Rehuissa tuontisoija on korvattu kotimaisella härkäpavulla, herneellä ja rypsirouheella.

Soijattomalla rehulla ruokitaan nyt Suomen 3,8 miljoonasta kanasta noin 25 000 kanaa, mikä on vain noin reilu puoli prosenttia kanoista. Mutta Torikan mukaan tuontisoijan korvaaminen kokonaan kotimaisella on mahdollista.

Uusi rehu on hiukan kalliimpaa kuin soijaa sisältävä, mutta jos herneen ja härkäpavun viljely yleistyy, niin Torikka uskoo hinnan laskevan.

Soijattomat munat ovat myös vähän kalliimpia kuin tavanomaiset. Sen sijaan laadullista eroa eri rehuilla ruokittujen kanojen tuottamilla munilla ei ole havaittu.

Soijaton rehu sopii myös luomukanoille, Torikka toteaa.

Lue myös:

Singaporeen kelpaavat vain Suomen kauppaketjujen hylkimät virikehäkkimunat – suomalaisilla munilla on viennissä selvät valtit

Munax tuo markkinoille ilman soijaa tuotetun kananmunan

Viherpesua vai aito ympäristöteko? Munax lanseeraa kasviravinnolla tuotetut "vegemunat", vaikka soija ei ole silakkaa ekologisempi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokakaupoissa myytävistä jauheista löytyi torjunta-ainetta – tuotteiden käyttö lopetettava heti

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"