"Menekki yllätti täysin ja jouduimme valmistamaan uusia kermakarkkeja öisin" – sukutilan maito jalostuu herkuiksi Viitasaarella - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

"Menekki yllätti täysin ja jouduimme valmistamaan uusia kermakarkkeja öisin" – sukutilan maito jalostuu herkuiksi Viitasaarella

Omaperäinen bisnesidea syntyi melkein vahingossa. Nyt fudge-kermakarkeista rakennetaan tilan keskeistä tukijalkaa.
Petteri Kivimäki
Piilo farmin fudge-kermakarkit valmistuvat kokonaisuudessaan käsityönä. Freedom Williams ja Mirjam Välipakka esittelevät valmista tuotetta.

VIitasaaren Kärnän kylässä pientä Piilo farm -maitotilaa pyörittävät Mirjam Välipakka ja Freedom Williams rakentavat uutta taloudellista tukijalkaa oman tilan maidosta valmistetuista kermakarkeista.

"Ajatus kermakarkkien valmistamiseen bisnesmielessä syntyi melkein vahingossa. Kaksi vuotta sitten syksyllä valmistimme omien lehmien maidosta fudge-tyylisiä kermakarkkeja ystävän syntymäpäiville", Williams kertoo.

Juhlissa kermakarkkeja kehuttiin vuolaasti ja pariskuntaa kehotettiin valmistamaan fudgea myyntiin.

"Teimme sitten työtä käskettyä ja myimme kermakarkkeja seuraavan kerran Viitasaaren joulumarkkinoilla. Karkkien menekki yllätti meidät täysin. Jouduimme valmistamaan uusia kermakarkkeja öisin, kun kaikki kolmen päivän tapahtumaan varatut pussit menivät kaupaksi ensimmäisenä päivänä", Välipakka muistelee.

Seuraavana vuonna 2019 Välipakka ja Williams toivat tuotteitaan messutapahtumiin eri puolilla Keski-Suomea.

Vastaanotto oli kautta linjan myönteinen.

"Myös tuote alkoi kehittyä kaiken aikaa. Testasin paljon erilaisia valmistusmenetelmiä ja kehitin yhteensä yli 20 eri makuista kermakarkkia. Karkkeja tuli lisää ja niiden maku muuttui entistä paremmaksi", Williams toteaa.

Karkkien valmistus tapahtuu kokonaisuudessaan käsityönä.

Todellinen läpimurto myynnissä tapahtui viime keväänä maaliskuussa, kun paikallinen K-Supermarket Viitasaari oli yhteydessä Piilo farmin yrittäjiin.

"Saimme tuotteemme kaupan hyllyille huhtikuussa. Samaan aikaan myös muutamista kahviloista soitettiin meille", Välipakka kertoo.

Piilo farmin fudge -kermakarkit ovat löytäneet tiensä kahviloihin Saarijärvellä, Viitasaarella, Pihtiputaalla ja Siilinjärvellä.

"Tähän saakka muut ovat olleet yhteydessä meihin, mutta jatkossa suunnitelmissamme on itsekin hakea yhteistyökumppaneita. Jos onnistumme siinä, niin karkkien valmistus siirtyy jatkossa nykyistä suurempaan mittakaavaan", Williams visioi.

Piilo farmin parsinavetassa on vain 12 lypsävää lehmää.

Nuorkarja mukaan lukien karjan kokonaispääluku on kolmisenkymmentä.

"Suunnitelmissamme ei ole tulevaisuudessa laajentaa vaan päinvastoin pienentää eläinmäärää. Huolehdimme kaikin tavoin siitä, että lehmillä on mahdollisimman hyvät oltava", Välipakka kertoo.

Mirjam Välipakan mukaan Piilo farm ei ole maitotila perinteisessä mielessä.

"Yritystoimintamme painopiste siirtyy jatkossa enemmän maaseutu- ja luontomatkailun sekä eläinterapian suuntaan. Lehmien lisäksi täällä on kaksi hevosta ja hankimme tänne myös kanoja."

Maatilarakennuksen viereiselle niitylle nousee viisi jurttaa, joissa vieraat voivat yöpyä.

"Kotimaisten matkailijoiden lisäksi suuntaamme katseemme ulkomaisiin turisteihin."

Freedom Williams on kotoisin Isosta-Britanniasta, jossa asui suurissa kaupungeissa.

Williams ja Välipakka tapasivat kolme vuotta sitten Australiassa, jossa Freedom myi maataloustöissä tarvittavia vaatteita maatiloille.

"Australiassa totuin viettämään aikaa maaseudulla ja luonnossa. Tajusin, ettei minua enää saa kaupunkiin asumaan."

Freedom Williams on asettunut kodiksi syvälle maaseudulle Viitasaaren Kärnään.

"Paikalliset ihmiset Viitasaarella ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Viihdyn täällä luonnon keskellä erinomaisesti."

Petteri Kivimäki
Kaikki kermakarkeissa käytettävä maito on peräisin tilan omista lehmistä, Mirjam Välipakka kertoo.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsalaiset sianlihantuottajat katsovat toiveikkaina itään – Filippiinit antoi vihdoin tuontiluvan

Ethän ostanut tällaista jauhelihapakettia? Lidlin myymälöissä myynnissä olleessa tanskalaisessa naudanlihassa on taas havaittu salmonellaa

Suurin muutos Suomen ruokamarkkinoilla on tapahtunut kohti helppoutta, ei lihan käytön vähentämistä, lihatalo kommentoi

BBC: Mies kuoli syötyään liikaa lakritsia