Ruoka

Näin pelastat pakastepaistin, jos se on päässyt sulamaan sähkökatkon seurauksena – älä pakasta uudestaan

Ruokavirasto muistuttaa, ettei sulaneita elintarvikkeita saa pakastaa uudelleen.
Jaana Kankaanpää
Monella on pakkasessa esimerkiksi riistalihaa, jonka sulaminen sähkökatkon takia harmittaa.

Aila-myrsky puhaltaa ja sähköt katkeilevat. Sähkökatkojen vuoksi kodin kylmälaitteiden toiminnassa voi ilmetä häiriöitä.

Ruokavirasto muistuttaa, että pakastettujen elintarvikkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Jos kotipakastimen lämpötila on noussut, mutta pysynyt pakkasen puolella, elintarvikkeet voidaan jäähdyttää uudelleen normaaliin -18 °C tai tätä matalampaan lämpötilaan. Tämä uudelleen jäähdytys voi aiheuttaa tuotteisiin rakenteellisia muutoksia, mutta hygieenistä vaaraa siihen ei liity.

Jos kotona pakastimessa olleet elintarvikkeet ovat päässeet pakastimen lämpenemisen seurauksena sulamaan, niitä ei tulisi sulamisen jälkeen jäädyttää uudestaan.

Uudelleenjäädyttämistä kannattaa välttää erityisesti helposti pilaantuvien elintarvikkeiden, kuten tuoreen kalan tai lihan kohdalla. Sulaneista elintarvikkeista voidaan kuitenkin valmistaa ruokaa, esimerkiksi paistaa raaka kala tai liha kypsäksi, ja pakastaa sitten kuumennuksen läpikäynyt tuote.

Ongelmat kerran sulaneissa ja uudelleen jäädytetyissä tuotteissa liittyvät lähinnä tuotteen aistinvaraiseen laatuun (esimerkiksi marjojen rakenne rikkoutuu sulamisen johdosta). Jos tuotteet ovat olleet sulaneina pitkään, esimerkiksi yli vuorokauden ajan, voi niihin liittyä myös hygieenisiä ongelmia.

Kylmänsäilytyskyky on aina laiteriippuvaista. Tästä syystä ei ole selkeää ohjetta siihen, miten kauan tuotteet pysyvät jäässä sähkön katkettua. Laitteiden sisälämpötila pysyy kuitenkin kauemmin kylmänä, jos niitä ei availe välillä.

Lue lisää:

Vinkkejä ruuanlaittoon löydät MT:n reseptihausta

Seuraavaksi myrsky iskee Lounais-Suomeen – Aila tuivertaa hurjana, sähköt poikki yli 86 000 taloudesta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Mitä jos järjestettäisiin Amazon-vientirengas?" – verkkokaupan jättimäinen virtuaalitori kiinnostaa jo perhekoon ruokaviejiä

Tunnetko posson? Se on kotkalaisten pyhä herkku, ja myydään usein loppuun jo samana päivänä

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon

Piparileivontakisan voittaja teki vaativan tuulimyllytyönsä kahdessa tunnissa – korona-ajan kisa vaati erikoisjärjestelyt