Ruoka

Söin täällä: Örö tarjoilee saaristolounaan varusmiesruokalan hengessä

Örön saari tarjoaa armeijamuistoja ja upeita luonnonnähtävyyksiä. Lounaspöydässä merenkävijä jää kaipaamaan runsaampaa tuoretarjontaa.
Laura Ihalainen
Kanakastikkeessa oli ilahduttavasti inkivääriä.

Örön saari siirtyi Puolustusvoimilta Metsähallitukselle ja osaksi Saaristomeren kansallispuistoa vuonna 2015. Vanhoja tykkejä ja luonnon ihmeitä pääsee nyt katsomaan omalla veneellä tai yhteysaluksella.

Vierailupäivänä satamabistron lounas oli myöhässä, ja myyjä suositteli Ravintola 12'':aa. Vanha varusmiesruokala on ulkoa perinteisen punamultainen ja sisältä tyylikkään vaalea, joskin hieman kaikuisa. Buffetlounas sisältää kaksi lämmintä ruokaa, keiton, salaattipöydän ja kahvin. Käyntipäivänä oli tarjolla kanapataa ja kikherne-ratatouillea sekä lohikeittoa.

Neljä viikkoa merellä seilannut kaipasi erityisesti tuoreita kasviksia. Niitä salaattipöydässä oli nimellisesti – vain jäävuorisalaattia ja kurkkua. Mutta tuoreita olivat. Kikhernehöystö oli hätäisen puoleinen: kikherneitä, paprikaa ja pinaatinlehtiä kevyesti kypsennettyinä. Kanapadassa maistui ilahduttavasti inkivääri. Lohikeitto oli perinteistä ja hyvää. Lapsetkin söivät lautaset tyhjiksi.

Lihan alkuperätiedot puuttuivat ruokalistoista, mutta kysyttäessä kerrottiin, että kana oli kotimaista.

18 euron hinta oli merellisen suolainen, siihen hintaan olisi toivonut pienen makean palan kahvin kanssa.

Ravintola 12''. Örön linnakesaari.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi

Hans Välimäki kertoo, mitkä ovat suomalaisten ravintoloiden suurimmat ongelmat – lisäksi hän paljastaa pahimmat ammatilliset mokansa

"Hirvitti, että Avista soitetaan" – näyttävä kurpitsatempaus on tuonut halikkolaiselle vihannestilalle jo kymmeniätuhansia kävijöitä

Lievitystä Lapin-kuumeeseen: tee oikeaoppinen poronkäristys