Ruoka

Ruotsalaiset sianlihantuottajat katsovat toiveikkaina itään – Filippiinit antoi vihdoin tuontiluvan

Kuten suomalaiset lihatalot myös Ruotsin lihateollisuus tähyää Aasian markkinoille.
Kari Salonen
Ruotisin viranomaiset ovat vihdoin onnistuneet saamaan kotimaiselle sianlihalleen vientiluvan. Kuvituskuva.

Ruotsalaisten viranomaisten kolmen vuoden uurastus sianlihan vientilupien eteen on tuottanut tulosta: Ensimmäinen erä kotimaisia lihatuotteita lähti Filippiineille elokuussa. Ruotsin maatalousministeriö tiedotti asiasta tiistaina 22.9.

"Filippiinit on markkina, joilla on paljon mahdollisuuksia ja vienti tarkoittaa merkittäviä lisätuloja lihateollisuudelle", tiedotteessa todetaan.

Maatalousministeri Jennie Nilssonin mukaan koronapandemian takia on tärkeää vahvistaa ruotsalaista elintarviketuotantoa ja sen kilpailukykyä.

"Kilpailukyvyn lisääntyessä koko elintarvikeketjussa luodaan kestävää kasvua ja uusia työpaikkoja."

Työ vientimarkkinoille pääsemiseksi juontaa juurensa Ruotsin elintarvikestrategiaan vuodelta 2017. Siinä päätettiin muun muassa investoida kotimaisen ruuan ja maataloustuotteiden vientilupien saamiseen.

Ruotsin elintarviketeollisuuden osuus kaikesta viennistä on ministeriön mukaan noin 30 prosenttia. Strategiassa tavoitteeksi on asetettu 50 prosentin osuus vuoteen 2030 mennessä. Euroissa osuus olisi tuolloin hieman alle 10 miljardia euroa.

Lue myös:

Atria avaa perjantaina sianlihan junakuljetukset Kiinaan

Suomi ja Kiina uusivat sopimuksen sianlihan viennistä – Kiinan viranomaiset tulossa tarkastamaan myös siipikarjanlihalaitoksia

Kiinaan menee jo kymmenesosa Suomessa kasvatetusta sianlihasta – Hinnat ovat nousseet ja vienti on varovastikin arvioiden hyvin kannattavaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näiden kolmen ruokatuotteen vientiä suomalaiset tehostaisivat

Kultainen Juustohöylä -palkinto Jukolan Juustolle – voittajajuustot syntyvät veljesten yhteistyönä

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi

Hans Välimäki kertoo, mitkä ovat suomalaisten ravintoloiden suurimmat ongelmat – lisäksi hän paljastaa pahimmat ammatilliset mokansa