Ruoka

Jugurtti on korona-ajan voittaja – kotona napsitaan nyt maidosta tehtyjä välipaloja

PTT: Elintarviketeollisuus kärsii koronasta, mutta ei yhtä paljon kuin teollisuus keskimäärin.
Juho Leskinen
Jugurtin kulutus kääntyy tänä vuonna nousuun.

Maitotuotteiden kokonaiskulutus on Suomessa laskussa. Korona-aika on kuitenkin nostanut esiin vastavirran kulkijoita: esimerkiksi jugurtin kulutus kääntyy tänä vuonna nousuun, Pellervon taloustutkimus PTT toteaa tuoreessa maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksessaan.

Kun korona siirsi ruokailun painopistettä koteihin, kulutuksen rakenne muuttui. Monien maitotuotteiden kulutus pienentyi, mutta maidosta tehdyt välipalat maistuvat nyt aiempaa paremmin.

Lihan kotimaisuusaste on kasvanut. Ruokapalveluissa käytetään tuontilihaa enemmän kuin kotona, ja tilanne näkyy nyt lihan tuonnin pienentymisenä.

PTT:n arvion mukaan elintarviketeollisuus ei kärsi koronakriisistä yhtä paljon kuin teollisuus keskimäärin.

Elintarviketeollisuuden tuotannon volyymi ja liikevaihto notkahtavat tänä vuonna, mutta alan kokonaistilanne pysyy PTT:n mukaan verraten vakaana.

Kun ruuan kysyntä on siirtynyt ruokapalveluista vähittäiskauppaan, ruokapalvelualaa palvelleille yrityksille syntyy merkittäviä kannattavuusongelmia. Lisäksi toimitusvarmuuden parantaminen vähittäiskauppaan aiheuttaa yleisesti yrityksille lisäkustannuksia.

PTT:n arvion mukaan elintarviketeollisuuden tuotannon volyymi ja liikevaihto palautuvat hieman ensi vuonna.

Kotimaisen raaka-aineen tarjonnan pienentyessä uutta kasvua elintarvikkeiden tuotantoon syntyy kuitenkin hitaasti. PTT ennustaa niin maidon kuin sian- ja naudanlihan tuotannonkin kääntyvän ensi vuonna laskuun.

Lue myös:

PTT: Korona nosti ruuan hintaa EU:ssa, Suomessa ei vastaavaa piikkiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joka neljäs talous ei osta joulukinkkua lainkaan – valtaosa kinkun hankkivista haluaa kotimaisen

Fazerin kauraa hyödyntävä ksylitolitehdas on vuoden 2020 Tähtiteko

Selvitys koulujen korona-ajasta: Kouluruokailuja järjestetty laittomasti jakamalla ruokarahaa ja maskit valtaosalla hankkimatta

Löytyvätkö nämä tuotteet ostoskoristasi? K-ryhmä listasi ensi vuoden 15 nousijaa