Ruoka

WWF vaatii ravitsemussuositusten uudistamista: "Rikkaissa maissa eläinperäisten tuotteiden ylikulutusta on vähennettävä"

Ruuantuotanto aiheuttaa 25–30 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja on suurin yksittäinen syy luonnon nopeaan köyhtymiseen.
Lari Lievonen
Raportin ydin on, että lihansyöntiä on vähennettävä, jotta nykyisillä rehupelloilla voitaisiin siirtyä tuottamaan ihmisravintoa.

Suomessa käytettävät ravitsemussuositukset eivät ole ilmastonmuutoksen ja luonnon köyhtymisen pysäyttämisen kannalta riittävät. Samanlainen tilanne on lukuisissa muissakin maissa. Näin todetaan ympäristöjärjestö WWF:n ja Oxfordin yliopiston raportissa.

Kirjoittajat muistuttavat, että ruuantuotanto aiheuttaa 25–30 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja on suurin yksittäinen syy luonnon nopeaan köyhtymiseen.

Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ympäristö on huomioitu. Raportissa katsotaan, että nykyinen ohjeistus on kuitenkin kunnianhimoton.

”Suomalaiset suositukset ovat liian väljät. Suosituksia noudattamalla voi syödä erittäin ympäristöystävällisesti tai ympäristölle haitallisesti. Ravitsemussuositusten päivityksessä ympäristönäkökulmaa on vahvistettava. Muutos ei saa jäädä kuluttajien harteille”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Mari Koistinen tiedotteessa.

”Vähentämällä eläinperäisten tuotteiden kuluttamista ja lisäämällä kasvisten käyttöä voimme vähentää maa-alaan ja luonnon elinympäristöihin kohdistuvaa painetta sekä pienentää hiilijalanjälkeämme."

Kestävässä ruokaketjussa ruoka tuotetaan jo olemassa olevalla viljelysmaalla, eikä villiä luontoa raivata enää pelloiksi.

Viljelty maa-ala myös käytetään tehokkaammin ihmisravinnon tuottamiseen. Tällä hetkellä suuri osa viljelypinta-alasta käytetään eläinten rehun tuottamiseen.

"Rikkaissa maissa eläinperäisten tuotteiden ylikulutusta on merkittävästi vähennettävä ja samalla kasvisten käyttöä lisättävä, jotta heikommassa asemassa olevissa maissa voidaan syödä monipuolisemmin ja ravitsemuksellisesti riittävästi", tiedotteessa todetaan.

Raportissa on tutkittu kansallisia ravitsemussuosituksia 75 maasta.

Suomessa ravitsemussuositusten ympäristövaikutuksia on pohdittu Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisessä RuokaMinimi -hankkeessa.

Vuonna 2019 julkaistun loppuraportin mukaan ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää jopa 40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarastosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi loi ensimmäisenä alan yhteiset suuntaviivat ruokahävikin vähentämiseen

S-ryhmä aloitti ruuan halpuutuksen Virossa – pääpaino virolaisissa tuotteissa, mutta joukossa myös "joitain suomalaisia"

K-ryhmä vetää jälleen kananmunia myynnistä salmonellariskin vuoksi

Söin täällä: Kalaravintola Kotkassa vietti koko kesän kestäviä meripäiviä, mutta korona karkotti talven kävijät