Ruoka

Lukija kertoo havaitsemastaan makuhaitasta: "Maito ja kerma maistuvat nykyisin navetalta, siis selvästi lannalta" – äänestä, oletko huomannut saman

Suomalaisen maidon laatua seurataan hyvin tarkasti.
Hanna Linnove

Marjatta Poteri kertoo mielipidekirjoituksessaan havainneensa maidon ja kerman maussa epämiellyttävän lisän.

"Miksi kotimainen maito ja kerma maistuvat nykyisin navetalta, siis selvästi lannalta? Olen maistanut tämän uuden maun jo muutaman vuoden ajan."

"Lypsin itsekin lehmiä tonkkalypsykoneella ja tiedän, että ellei lehmien vetimiä puhdistanut oikein, niiden päitä kaivelemalla saattoi maito pudota kakkosluokkaan. Miten tämän puhdistamisen kykenee tekemään robottilypsyn suihke?"

"Olisi hauska tietää, onko kukaan muu maistanut tätä uutta makua. Onko siitä vaarallista edes keskustella?"

"Suomalainen maitohan on puhtaan maineessa Ja maito oli vielä kymmenisen vuotta sitten raikkaan makuista."

Maidon laatua ja sen sisältämiä bakteereja seurataan Suomessa tarkasti. Lannasta tulevat epäpuhtaudet jäävät kiinni testauksessa.

Valvonta on viime vuosien aikana vain tarkentunut. Myös bakteeritasot ovat laskeneet.

Monet lehmät lypsetään nykyään robotilla, joka puhdistaa utareet ja tarkkailee maidon laatua jo lypsettäessä.

Maidossa mahdollisesti olevat taudinaiheuttajat tuhoutuvat viimeistään pastöroimalla meijerissä. Pastörointi ja rasvan pilkkova homogenointi vaikuttavat jonkin verran maidon makuun.

Maito sisältää luontaisesti myös ureaa, varsinkin jos lehmän rehu sisältää runsaasti valkuaista, Valion Maito ja me -lehti kertoo.

Urea pystyy kulkemaan sekä verenkierrosta maitorakkuloihin että päinvastoin. Maidon urea voi siis vaihdella paljonkin ruokintojen välissä.

Maito on herkkä elintarvike, jonka säilyttämisessä kannattaa olla tarkkana. Jos maito altistuu esimerkiksi jääkaapissa muille elintarvikkeille, se voi muuttaa makuaan. Myös säilytyslämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana.

Makuaisti on hyvin yksilöllinen aisti, johon monet asiat voivat vaikuttaa. Se voi myös muuttua iän mukana.

Mitä mieltä sinä olet maidon mausta?

Maito ja me: Mikä on sopiva maidon ureapitoisuus?

Lue lisää:

Katso video: Robotti lypsää Tuomalan lehmät

Maistuuko lanttu mielestäsi kamalan karvaalta? Syy saattaa löytyä perimästäsi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – Ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi

Hans Välimäki kertoo, mitkä ovat suomalaisten ravintoloiden suurimmat ongelmat – lisäksi hän paljastaa pahimmat ammatilliset mokansa

"Hirvitti, että Avista soitetaan" – näyttävä kurpitsatempaus on tuonut halikkolaiselle vihannestilalle jo kymmeniätuhansia kävijöitä

Lievitystä Lapin-kuumeeseen: tee oikeaoppinen poronkäristys