Ruoka

"Hirvitti, että Avista soitetaan" – näyttävä kurpitsatempaus on tuonut halikkolaiselle vihannestilalle jo kymmeniätuhansia kävijöitä

Rannikon puutarhalla järjestetään Kurpitsatempaus nyt kolmatta kertaa. Tavoitteena on nostaa Halloween-kurpitsoiden myynti joulukuusien tasolle.
Satu Lehtonen
Rannikon puutarhasta voi ostaa sekä valmiiksi kaiverrettuja että kaivertamattomia kurpitsoita. Kaikki lyhdyt ovat tilan työntekijöiden tekemiä.

Rannikon puutarhalla Salon Halikossa kävi viikonloppuna kuhina. Väkeä oli kerääntynyt tilalla järjestettävään Kurpitsatapahtumaan.

"Olihan siellä väkeä. Yhdessä vaiheessa hirvitti, että Avista soitetaan ja määrätään tapahtuma keskeytettäväksi", viljelijä Esa Rannikko kertoo.

Onneksi väkimäärä tasaantui pitkin päivää, eivätkä koronarajoitukset estäneet tapahtuman jatkumista. Viime keskiviikkona 14. lokakuuta alkaneen Kurpitsatapahtuman kävijämäärä on yltänyt jo noin 35 000 ihmiseen.

"Hyvä, että savinen pelto kiinnostaa suomalaisia."

Kurpitsatapahtuma järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Viime vuonna Iltalehden tekemä juttu toi maanlaajuista näkyvyyttä. Kurpitsakuvat ovat olleet hyvin suosittuja myös sosiaalisessa mediassa. Rannikko on hyvillään kurpitsan näkyvyyden lisääntymisestä.

"Olen positiivisesti yllättynyt. Tällaiset tempaukset lisäävät Halloween-kulttuurin suosiota Suomessa."

Samalla kurpitsoiden kysyntä kasvaa. Rannikon mukaan kurpitsatempaus lisää myyntiä 50–100 prosenttia. Hän kertoo, että tapahtuman vaikutus näkyy myynnissä saman tien.

"Viljelijän täytyy itsekin luoda omat markkinansa. Tämä vaatii paljon työtä, mutta ihmiset tulevat hyvälle mielelle."

Kurpitsat on valittu ensi vuoden vuoden vihannekseksi. Esa Rannikko toivoo, että valinta lisäisi kotikokkien kurpitsaosaamista. Apuun voisi hänen mielestään ottaa esimerkiksi jonkun julkkiskokin, joka voisi toimia vuoden Kurpitsalähettiläänä.

Toistaiseksi kurpitsa on suomalaisille kotikokeille varsin tuntematon raaka-aine. Rannikon mukaan kauppaketjut ja järjestöt kuten Martat ovat viime vuosina tehneet paljon työtä kurpitsan eteen. Esimerkiksi keitoissa ja leivonnaisissa kurpitsa on jo hieman aiempaa tutumpi raaka-aine.

"Amerikasta tulevat Halloween-kurpitsat ja Aasiassa on todella paljon esimerkiksi Hokkaido-kurpitsoihin liittyvää reseptiosaamista."

Rannikon puutarhassa on kuitenkin suuret suunnitelmat suomalaisen kurpitsan tulevaisuudelle.

"Olen luvannut jääväni eläkkeelle sitten, kun Suomessa myydään yhtä paljon Halloween-kurpitsoita kuin joulukuusia", Rannikko lohkaisee.

Tommi Jalava
Halloween-kurpitsat ovat saaneet paljon näkyvyyttä sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä aloitti ruuan halpuutuksen Virossa – pääpaino virolaisissa tuotteissa, mutta joukossa myös "joitain suomalaisia"

K-ryhmä vetää jälleen kananmunia myynnistä salmonellariskin vuoksi

Söin täällä: Kalaravintola Kotkassa vietti koko kesän kestäviä meripäiviä, mutta korona karkotti talven kävijät

Valtaosa suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maitotiloilla – tunnetko yleisimmät liharodut?