Ruoka

Kestävä kehitys ja kahvintuotanto lyövät kättä – suomalaisfirma kertoo kasvattavansa papuja entistä lehtevämpien latvusten alla Laosissa

Suomalaisten perustama Slow Forest Coffee vastaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: kahviviljelmillä 32 prosenttia tavanomaista suurempi latvuspeittävyys.
Satu Lehtonen
Suomalaisyrityksen Laosissa tuottamat pavut paahdetaan tuoreeltaan Kööpenhaminassa. Erikoiskahvi myydään suoraan yrityksille ja kuluttajille. Kuvituskuva.

Slow Forest Coffeen suomalainen tiimi pisti puheet teoiksi, ja ryhtyi tuottamaan vastuullista kahvia Laosissa. Yrityksen kahvintuotanto tukee paikallisia viljelijöitä sekä edistää kahviviljelmien luonnon monimuotoisuutta ja taistelee metsäkatoa vastaan.

Toiminta vastaa suoraan kahdeksaan YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteeseen, yritys kertoo tiedotteessaan.

Globaalin kahvimarkkinan odotetaan yltävän 60 miljardiin dollariin vuonna 2020, ja samalla kahviviljelmät ovat vaarassa ilmastonmuutoksen edessä.

Tyypillinen teollinen kahviviljelmä, mistä monet suomalaiset saavat päivittäisen kofeiinikupillisensa, on luonnon monimuotoisuudelta heikko eikä sillä ole latvuspeittävyyttä. Suomalaisyritys kertoo, että viljelijät sitoutuvat agrometsätalouteen, ja kahviviljelysten latvuspeittävyys on vastaavasti 32 prosenttia.

Viljelmien kasviston monimuotoisuus ja latvuspeittävyys takaavat yrityksen mukaan turvaa luonnonkatastrofeja ja ilmastonmuutosta vastaan.

“Elämme muutoksen aikaa, ja on hienoa nähdä, kuinka yksityisen sektorin yritykset ovat lähteneet mukaan ilmastotalkoisiin. Slow toimii yhdessä 37 kahvinviljelijän kanssa Etelä-Laosissa, ja meille on ollut alusta saakka selvää, että tuotantoketjussamme ei ole ylimääräisiä välikäsiä, vaan takaamme täyden läpinäkyvyyden toiminnassamme”, kertoo Slow Forest Coffeen kestävän kehityksen johtaja Jaakko Kaukomies.

Yritys kertoo takaavansa laosilaisille viljelijöille 50 prosenttia kilpailijoita paremman hinnan kahvinviljelystä, mistä 40 prosenttia maksetaan ennen satokauden alkua ennakkoon, sekä tukemalla naisviljelijöitä ja vähemmistöjä.

Paikallisille viljelijöille tarjotaan sairausvakuutusta sekä mahdollisuutta lainaan ja koulutukseen. Tämä on mahdollista, sillä yrityksen paikallinen tiimi on jatkuvasti vuorovaikutuksessa viljelijöiden kanssa.

Slow Forest Coffee A/S on vuonna 2019 perustettu Tanskassa ja Laosissa toimiva suomalaisten perustama kahviyritys.

Lue myös:

Suomalaisten perustama kahvitila on Kolumbian pienin kahvinviejä – "Koen olevani suomalainen lähikahvin tuottaja ja tuovani kasvot kahvinviljelylle"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavientiin potkua, lähiruokaa kuntiin, elintarvikeala nuoria kiinnostavaksi – Agronomiliitolla pitkä lista ruoka-alan kehittämiseksi

"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta

Valaistu piparikyltti ja Eiffel-torni voittivat Piparinleivonnan SM-kultaa

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"