MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Ruoka

"Liha on lihaa vaikka sen laittaisi lainausmerkkeihin" – Elintarvikekemisti arvostelee Keskon sanavalintaa lihaa korvaavissa tuotteissa

Mari Lukkariniemi toivoo, että lihaa korvaavia tuotteita valmistettaisiin aiempaa enemmän Suomessa suomalaisista raaka-ainesta.
Riitta Mustonen
Kesko mainostaa kasvipohjaisia hollantilaistuotteita tulevaisuuden lihana.

Kesko markkinoi valikoimiinsa tulleita uusia Vegetarian Butcher -kasvistuotteitaan "lihana". MTK:ssa työskentelevä elintarvikekemisti Mari Lukkariniemi tarttui twitterissä kauppaketjun käyttämään liha-sanaan.

Lukkariniemi huomauttaa kuluttajatietoasetuksen määrittävän lihan maaeläimen lihakseksi. Sanan laittaminen lainausmerkkeihin ei hänen mielestään muuta asiaa.

"Ja otsikossa liha ei edes ole lainausmerkeissä. Tulevaisuuden lihasta puhuttaessa kyseessä voisi olla esimerkiksi tuotantotapa, mutta ei tuote, joka mahdollisesti korvaa kulutuksessa lihaa."

Lukkariniemi sanoo, että säädöstasolla liha on määritelty hyvin tarkasti. Liha myös ymmärretään hyvin yksiselitteisesti maaeläinten lihaksiksi.

"Lisäksi lihalla on tiettyjä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä."

Lihan ja sen korvikkeiden vastakkainasettelun sijaan Lukkariniemi kuitenkin huomauttaa, että olisi tärkeä miettiä miten korvaavia tuotteita voitaisiin valmistaa Suomessa suomalaisista raaka-aineista.

Keskon kampanjassa hän kertookin erityisesti harmitelleensa sitä, että tuotteet tulevat Hollannista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi ruokakeskustelu nostaa tunteita? Sosiaalipsykologi löytää monta syytä

Tarjolla supervoimia ja menestysreseptejä – ruokamatkailun teemapäivä tarjoaa purtavaa kaikille avoimessa verkkotapahtumassa

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

Eineksien ja ravintolaruuan raja hämärtynyt korona-aikana – valtaosa ei koe häpeää valmisruokien ostamisesta