Kasvijuomia kannattaa käyttää vain aterioiden yhteydessä, jos haluaa pitää huolta suunterveydestä, kertoo Suomen Hammaslääkäriliiton julkaisema Hammaslääkärilehti.
Tutkijat vertailivat viime vuoden lopulla yli 80:n Isossa-Britanniassa myytävän kasvijuoman ravintosisältöä paikallisten lehmänmaitojen ravintosisältöön.
Vaikka Suomessa myytävät kasvijuomat ovat osin erilaisia kuin Britanniassa, on suomalaisen hammaslääkärin tärkeää tiedostaa lehmänmaidon ja kasvijuomien erot, Helsingin yliopiston kariologian ja endodontian erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari sanoo Hammaslääkärilehden haastattelussa.
Suunterveyden kannalta merkittävin ero lehmänmaidon ja kasvijuomien välillä on sokerissa.
Tutkimuksen mukaan vapaan sokerin määrä vaihteli kasvimaidoissa huomattavasti 0–7,6 g/100 ml välillä. Tuoremehuissa ja virvoitusjuomissa vastaava luku on tutkijoiden mukaan yleensä 10–11 g/100 ml. Vapaa sokeri kattaa käsitteenä lisätyn sokerin lisäksi myös esimerkiksi hunajassa, hedelmämehuissa ja siirapeissa luonnostaan esiintyvät sokerit.
Lehmänmaidon laktoosi ei nykytiedon mukaan ole hammaskariesta aiheuttavaa. Sen sijaan kasvijuomien luontainen sokeri on vapaata sokeria, joka voi ajan myötä johtaa kariesvaurioihin suussa. Karies on hampaiden reikiintymistä aiheuttava hammassairaus.
"Kasvimaitojen käyttö voi aiheuttaa kariesta etenkin, jos se on tiheää tai runsasta", Siukosaari toteaa.
Moni suosii kasvijuomia esimerkiksi ympäristösyistä tai maitoallergian takia.
"Mikäli kasvimaitoja haluaa käyttää, niitä kannattaa käyttää aterioiden yhteydessä, ja lisäksi pitää huomioida sokerien kokonaismäärä ruokavaliossa", Siukosaari jatkaa.
WHO:n suositus vapaiden sokereiden osuudesta päivittäisessä energiansaannissa on 5–10 prosenttia.
"Hammaslääkäreinä tehtävämme on opastaa potilaitamme tiedostamaan terveydellisiä riskejä. Samalla meidän on ymmärrettävä, että potilaan syyt suosia kasviperäisiä tuotteita voivat olla painavia."
Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä: Kasvimaito kahvi- tai teekupissa – piilevä hammasterveysriski
Lue myös: