Ruoka

Selvitys koulujen korona-ajasta: Kouluruokailuja järjestetty laittomasti jakamalla ruokarahaa ja maskit valtaosalla hankkimatta

Marraskuun alkupuolella etäopetuksessa oli noin 6 700 perusopetuksen oppilasta.
Johannes Tervo
Kyselyn mukaan 46 prosenttia kouluista oli varautunut tarjoamaan etäoppilaille kouluruuaksi 5 kylmää ateriaa viikossa.

Aluehallintovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö selvittivät koulu- ja päiväkotiruokailun järjestämistä sekä poissaolojen määrää korona-aikana. Kyselyt tehtiin loka-marraskuun vaihteessa.

Varhaiskasvatuksen järjestämistä koskevaan kyselyyn vastasi 223 kuntaa ja 245 yksityistä päiväkoti- ja esiopetusta järjestävää palveluntuottajaa. Perusopetuksen osalta kyselyyn vastasi 224 kuntaa ja 43 yksityistä perusopetuksen järjestäjää.

Kyselyssä selvitettiin kouluruokailun järjestämistä etäopetuksessa oleville. Vastaajista 46 prosenttia oli varautunut tarjoamaan kouluruokana 5 kylmää ateriaa viikossa. Joka viides opetuksen järjestäjä ilmoitti järjestävänsä ruokailun etäopetuksessa oleville jotenkin muutoin kuin viidesti viikossa tarjottavana ateriana.

Vastauksista ilmenee, että yksittäisissä kunnissa on toteutettu kouluruokailujärjestelyitä muulla tavoin kuin lainsäädännössä edellytetään. Kouluruokailua on järjestetty muun muassa jakamalla ruokarahaa tai ruokalippuja, joilla saa haettua ruuan kaupasta, lahjakortteja, maksusitoumuksia ja ostopalveluseteleitä sekä jakamalla ruokatarvikekasseja.

Koronaepidemian leviämisvaiheessa maskisuositus koskee yläkouluja. Valtio tukee yläkoululaisten ja toisen asteen koulutuksessa opiskelevien maskikustannuksia.

Kyselyn perusteella kymmenesosa yläkouluista ei ollut varautunut maskihankintoihin.

Joka kolmas vastanneista opetuksen järjestäjistä oli hankkinut maskeja yläkouluikäisille.

Maskeja hankkineet oppilaitokset arvioivat, että keskimäärin viidesosa oppilaista käyttää niitä.

Lasten poissaolojen määrä päiväkodeissa oli pienentynyt syyskuun lukemista. Syyskuussa 50 prosenttia vastanneista yksiköistä arvioi lapsia jääneen koteihin tavanomaista enemmän, kun taas lokakuun lopussa vastaavan arvion teki 30 prosenttia päiväkodeista. Poissaolojen kestot arvioitiin yhä tavanomaista pidemmiksi.

Päiväkotiyksikköjä on jouduttu sulkemaan erittäin vähän, vain 3,4 prosenttia kaikista vastaajista. Pienten päiväkotien osalta koko henkilökunnan altistuessa on päiväkoti jouduttu sulkemaan. Tällöin altistumattomat lapset ovat siirtyneet toisiin yksiköihin.

Tiistaina 10.11. etäopetuksessa oli yhteensä 6 701 perusopetuksen oppilasta. Määrä oli noussut viikosta 44. Etäopetuksessa olevia oppilaita oli kaikissa maakunnissa. Selvästi eniten etäopetuksessa olevia oppilaita oli Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtaosa suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maitotiloilla – tunnetko yleisimmät liharodut?

Haetko halpaa, mutta hyvää ruokaa? Valitse juureksia ja täältä niihin herkkureseptit

Ruokavirasto: Kananmunaeriä vedetään myynnistä salmonellariskin vuoksi

Huippupihvejä tuotetaan Suomessa aivan tavallisilla lypsykarjatiloilla – kansainvälisesti palkittu liha löytää syöjänsä Euroopan huippuravintoloista